Pletená taburetka

Podobné diy som zahliadla na pintereste a ako prvé ma napadlo, že na to predsa môžem zrecyklovať akúkoľvek starú taburetku, prípadne stoličku. Materiál dorazil a keď som začala skutočne uvažovať nad tým, akú stoličku použijem, prišla som k záveru, že vlastne žiadnu vhodnú nemám. Obehla som aj rodinu s nádejou, že u nich sa niečo nájde, no výsledok bol rovnaký. Začala som teda hľadať na internetových bazároch. Avšak tie, ktoré by sa mi na postup hodili, bolo možné kúpiť len cez osobný odber a všetky sa nachádzali ďaleko odo mňa. Tak som nakoniec skončila pri kúpe ,,taburetky” z klasického eshopu. Toľko z mojho recyklačného nápadu. Dnes vám teda predstavím aspoň potencionálny tip na recy taburetku.

Na výrobu sa okrem štvorcovej stoličky dá použiť aj okrúhla, prípadne aj taký ten malý drevený hokerlík, ktorý sa môže používať ako podnožka. Na ,,čalúnenie” som použila hrubú priadzu marsmallow (dá sa kúpiť na metráž, alebo aj ako celé balenie po 30 m) Je to vlastne bavlnený tunel, ktorý je vyplnený dutým vláknom a celá priadza je bez švíkov.

Na výrobu taburetky s rozmerom sedacej plochy 33 x 33 cm som použila približne 8 m.

Na výrobu budeme potrebovať 

Materiál :

priadza marshmallow

kovové pripináčiky

drevenú stoličku / taburetku

Nástroje :

nožnice

kladivko

pravítko / meter

Postup :

  • Najprv si pripravíme priadzu. Odmeráme dĺžku sedadla a pridáme cca 7 až 8 cm. Moja stolička má štvorcový sedák s dĺžkou strany 33 cm. Priadzu som si teda nastrihala v dĺžke približne 40 cm – 18 kusov. Na začiatok odporúčam nastrihať len pár kusov a potom postupne dostrihávať, podľa toho, koľko ich bude potrebných.

  • Stoličku/ taburetku obrátime sedákom nadol a zo spodnej strany začneme s pripínaním jednej priadze vedľa druhej. Šikovnejšie a rýchlejšie je určite použiť čalúnicku sponkovačku, no ak ste na tom s vybavením ako ja, postačia nám aj obyčajné kovové pripináčiky s plochou hlavičkou a kladivko. Priadzu pripíname jednu vedľa druhej a čo možno najhustejšie, ako sa dá. (Kľudne aj hustejšie, ako je to zobrazené na foto.) Vzor na stoličke bude potom hustejšie. vyplnený, krajšie vynikne a pôvodný sedák bude presvitať čo najmenej.

  • Ak máme jednu stranu hotovú, rovnako sa pustíme do druhej. Tretiu a štvrtú stranu zatiaľ necháme bez priadze.

  • Stoličku si v tomto kroku obrátime naspäť, teda sedákom nahor. Priadzu z jednej strany prehodíme na vrch

  • a postupne po jednej prepletáme. Na prepletanie používame priadzu z druhej strany.

 

  • Až sa nám všetky priadze minú a my zaplníme celú plochu sedadla. Časti, ktoré nám pretŕčajú, upevníme z vnútornej strany stoličky pomocou sponkovačky alebo pripináčikov, rovnako ako sme postup začínali.

  • A máme hotovo. Čo na to vravíte?

Majte pekné dni!

 

Text a foto: Soňa Višňovská

0 komentárov

Pridaj komentár