Prečo vás svadba v najbližšej svadobnej sezóne vyjde drahšie ?

Ak ste plánovali svadbu, no museli ste ju kvôli pandémii presunúť, zrejme budete na jej realizáciu potrebovať nielen pevnejšie nervy, ale aj tučnejšie konto. Rok 2020 bol totiž poriadnou skúškou nielen pre mladé páry, ale aj pre svadobných dodávateľov, z ktorých mnohí utrpeli obrovské straty. Do najbližšej svadobnej sezóny preto nepochybne vkladajú všetky svoje nádeje, čo sa zaručene prejaví aj na cenách služieb.

Pozitívom je, že pravidlá, ktoré aktuálne platia pre plánovanie svadieb, sú jednoznačnejšie ako v čase, keď pandémia vypukla a nik vlastne nevedel, čo bude nasledovať. Napriek tomu budú nasledujúce svadby poznačené hneď niekoľkými nemilými faktormi. Jedným z nich sú finančné straty svadobných dodávateľov, ktoré utrpeli v predchádzajúcom roku, a ktoré sa budú snažiť kompenzovať hneď v nasledujúcej svadobnej sezóne. Ak sa preto situácia umúdri a svadby dostanú opäť zelenú, mali by ste sa pripraviť na zvýšenie cien, a teda aj na navýšenie vášho svadobného budgetu.

Napriek tomu, že situácia nevyzerá vôbec “ružovo”, neznamená to, že musíte na svoju svadbu minúť všetky svoje celoživotné úspory. Tu je niekoľko užitočných rád, vďaka ktorým sa vám podarí náklady na plánovanú svadbu aspoň trochu znížiť.

  1. Oslovte svadobného koordinátora

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že služby svadobného koordinátora sú zbytočne drahé, v skutočnosti to tak vôbec nemusí byť – najmä v prípade, ak túžite po veľkej a honosnej svadbe. Pravdou je, že svadobní koordinátori majú so svadobnými dodávateľmi oveľa bližšie vzťahy než vy. Počas roka s nimi komunikujú takmer nepretržite, kým vy ich (v ideálnom prípade) oslovíte len raz za život. V mnohých prípadoch preto dokážu cenu za svadobné služby efektívne optimalizovať, čím sa vo finále dostanete na nižšiu výslednú sumu. Okrem toho, o výške budgetu svojho koordinátora vopred informujete, takže sa nemusíte báť, že by ste za svadbu nakoniec zaplatili nekresťanské peniaze.

Svoj honorár za služby si koordinátor, samozrejme, vezme, no treba si uvedomiť, že jeho služby vás odbremenia aj od množstva stresu. Takže ak sa vďaka jeho službám dostanete na približne rovnakú výslednú sumu za služby, stále ste v pozícii win-win.

  1. Eliminujte počet svadobných hostí

Ďalším tipom, ako eliminovať svadobné výdavky, je zúžiť zoznam hostí. Väčšina nákladov sa totiž odvíja najmä od ich počtu. Menej hostí totiž znamená aj menej jedla, menej nápojov či menší svadobný priestor. Na druhej strane je pochopiteľné, že škrtať z tých, ktorých ste na svoj zoznam už raz napísali, nebude vôbec jednoduché. Variantom, ktorý im môže toto vaše rozhodnutie aspoň čiastočne vykompenzovať, je prenos vašej svadby online. K svadobnému stolu tak môžete pozvať naozaj len tých TOP, pričom zvyšok bude váš veľký deň sledovať z pohodlia svojho domova.

  1. Vyberte si dátum, o ktorý nie je až taký veľký záujem

Zaužívanou klasikou je svadba v sobotu, teraz si však treba uvedomiť, že je to celkom luxus. Ak si uvedomíme, koľko svadieb bolo preložených na neurčito, iste pochopíme, prečo je nereálne, aby sa každá z nich konala v niektorý zo sobotňajších termínov. O tieto dátumy bude doslova bitka, preto s cieľom eliminovať náklady môžete pouvažovať aj o svadbe v iný, hoci aj pracovný deň. Koniec-koncov, pre viaceré páry, ktoré sa budú chcieť počas nasledujúcej svadobnej sezóny zosobášiť, bude tento krok nevyhnutný, keďže počet sobôt v kalendári sa navýšiť nedá.

  1. Rozdeľte si časť svadobných nákladov s inými svadobnými pármi

Jedným zo spôsobov, ako ušetriť aspoň časť svadobných nákladov, je pokúsiť sa rozdeliť si ich s iným svadobným párom, ktorý sa, napríklad bude sobášiť v rovnakom kostole a v rovnaký deň ako vy. S takýmto párom si môžete rozdeliť napríklad náklady na kvety, spevácky zbor, kňaza či celkovú výzdobu kostola. Platí to aj v prípade vami vybraného svadobného priestoru, v ktorom sa v rámci jedného dňa môže pokojne odohrávať aj viacero svadieb. V takomto prípade si s pármi môžete rozdeliť náklady na výzdobu spoločných priestorov či náklady na personál. Finálna suma, ktorú ušetríte, možno nebude vysoká, no ak to naozaj potrebujete, každé ušetrené euro vás nepochybne poteší.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Lucia Bušfyová

 

0 komentárov

Pridaj komentár