Priatelia pred a po svadbe

„Priateľstvo je súčasť ľudského šťastia“, povedal známy český herec a spisovateľ Jan Werich. Priateľstvá nás sprevádzajú počas celého života. Niektoré sú krátke, niektoré intenzívne, niektoré pretrvajú celý život… Niektoré začnú už v škôlke či škole a vydržia až do dospelosti. Niektoré prekonajú aj prekážky či veľké vzdialenosti a aj po rokoch, keď sa opäť stretnete, cítite, akoby ste sa videli naposledy včera. Bez priateľov by nášmu životu niečo chýbalo – zážitky, humorné situácie, môcť sa o niekoho oprieť v ťažkých chvíľach… Niektoré priateľstvá dokonca skončia láskou a svadbou. A práve tu sa všetko láme. Keď sa zaľúbime, všetok čas chceme tráviť len s jednou osobou. Na priateľstvá a priateľov vtedy trochu zabúdame… Ako to teda s nimi je?

Priatelia a kamaráti pred svadbou

Hovorí sa, že priateľov si môžeš vybrať, rodinu nie. Sú to teda ľudia, s ktorými sa cítime dobre, radi s nimi trávime čas. Zdieľame s nimi svoje radosti a starosti, sú pre nás inšpiráciou aj bútľavou vŕbou. Mať priateľov je proste super! Situácia sa trochu zmení, keď máme zrazu z niekoho motýliky v bruchu. Vtedy by sme najradšej všetok čas venovali iba jemu. Priateľom ho predstavíme a tajne dúfame, že sa im bude páčiť a „odobria“ nám ho. Ani počas vzťahu však netreba čas s kamarátmi úplne vylúčiť. Bude ho pravdepodobne menej, ale mal by byť o to hodnotnejší. Tráviť ho môžete spolu s novým partnerom alebo aj bez neho. Neskôr sa vám to určite vráti, a keď sa začne u vás „zsvadobnievať“, máte sa na koho obrátiť s prosbou o pomoc. Priatelia vám istotne radi pomôžu s prípravami, preto sa ich nebojte zapojiť. Pýtajte sa na ich názor, veľakrát vám vedia dať nestranný pohľad na vec. Určite budú z niektorých vaši svedkovia či družičky. V dnešnej dobe viete ostať v kontakte s kamarátmi aj online, ak práve nemáte na nich čas osobne alebo každý z vás žije v inom meste či štáte. 

 

A čo po svadbe?

Ani po svadbe netreba stretávanie s priateľmi výrazne obmedziť. Samozrejme, najprv si užite ten novomanželský čas spolu osamote. Doriešte formality spojené so svadbou, vybavte si nové doklady, choďte na svadobnú cestu… Hneď potom ich však opäť zapojte do svojho života. Dobrou príležitosťou je práve návrat zo svadobnej cesty, kedy ich môžete oboznámiť so svojimi zážitkami, prípadne obdarovať malými darčekmi z vašich ciest. 

Je pravdou, že vaše záujmy či zvyky sa po svadbe môžu zmeniť, ale to nie je dôvod na ukončenie priateľstva. Vždy to závisí od obidvoch strán, ako sa k tomu postavia. Ak máte s manželom/manželkou spoločných priateľov, zabijete hneď dve muchy jednou ranou. Čas môžete tráviť spolu aj s priateľmi zároveň. Ak má každý z vás aj svojich vlastných, vymedzte si čas aj na nich. Dohodnite sa napríklad na pravidelných stretnutiach raz za týždeň, raz za dva týždne. Je to na vzájomnej dohode vás a vašej polovičky. Čím skôr sa na tom dohodnete a prediskutujete to, tým menej nedorozumení vás neskôr čaká. Partner nesmie mať pocit, že ho kvôli kamarátom zanedbávate, alebo že s nimi trávite čas radšej či častejšie. Ani priatelia si nezaslúžia, aby ste ich kvôli manželstvu úplne odstavili. Udržiavať kontakt s pár najlepšími je výborná devíza do budúcna, keď sa budete chcieť vyrozprávať alebo na chvíľku vypadnúť zo zabehnutého manželského života. Neskôr, popri rodičovských povinnostiach, nám – ženám vždy dobre padne pokecať si s kamarátkami pri káve či vínku. A naši drahí rovnako ocenia futbalový večer s kamarátmi pri pive. Každý nech si doplní podľa svojich záľub. Aj tu platí, že zdravý vzťah, aj manželstvo, akceptuje aj individuálne záujmy, potreby či priateľov toho druhého.

Priateľov sa netreba vzdať za žiadnych okolností. Tí praví to s nami potiahnu až do staroby. A na záver pamätajte: priatelia sú tí, ktorí nás dobre poznajú, a napriek tomu nás majú radi.

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Nikoleta Mackovjak Photography

0 komentárov

Pridaj komentár