Prstene zo živice

Pred tým, než som sa pustila do tvorenia so živicou, prečítala som aspoň tucet článkov s touto tematikou, pozrela niekoľko videí a prelúskala sa rôznymi fórami. Nasiaknutá všetkými informáciami som si bola istá, že ma už nič nemôže prekvapiť. A  predsa prekvapilo.

Ako prvé sa mi podarilo rozliať asi 10 ml tvrdidla (z celkového balenia 50 ml). Ako druhé som si namiešala veľa hmoty, ktorú som potom nemala kam naplniť. Ako tretie som sa prsteň z formy snažila vybrať keď bol ešte gumený a nedržal tvar. (veď predsa, keď ho z formy vyberiem, stuhne skôr. No stuhne, ale vyzerá akoby ho niekto obhrýzal a rapídne zväčší svoj obvod). Ako štvrté som zle rozmiešala zložky a po stuhnutí mi na prsteňoch vznikli biele závoje. A na záver, vzduchové bublinky v živici boli samozrejmosť.


Návod som sa preto snažila spracovať čo najpodrobnejšie a verím, že vás v tvorení týchto milých šperkov inšpiruje a dostatočne informuje.

Pripravíme si:

  • krištálovú živicu
  • formu
  • sušené kvety, lístky
  • špendlík
  • zapaľovač
  • rukavice

Postup:

  • V balení krištálovej živice, s ktorou pracujem v postupe sa nachádzajú dve zložky. Tvrdidlo a živica. Tie miešame v pomere 1 : 2 (1 diel tvrdidla B, 2 diely živice A). Z 150 ml balenia vyjde odhadom približne 40 ks prsteňov.
  • Podľa odmerky si nameriame potrebné množstvo. Ja som mala doma len 4 ks foriem, ktoré sú skutočne maličké, teda živicu na jedno tvorenie som merala v pomere: 5 ml – tvrdidlo, 10 ml – živica. Vzniklo mi tak 15 ml roztoku, ktorý vystačil akurát na tieto štyri formy.
  • Najprv teda do odmerky nalejeme tvrdilo a potom prilejeme živicu.
  • Drevenou paličkou pomaličky zmiešame obe zložky. Miešame skutočne pomaly aby sa nám nevytvorili vzduchové bublinky. Ak sa tak stane, zbavíme sa ich o pár fotiek nižšie. Ak je živica dobre namiešaná, bude opäť číra a nebudú sa v nej vytvárať závoje, ktoré sú zobrazené na foto.
  • V rôznych postupoch na internete sa dočítate, že pred naliatím živice je formu potrebné vytrieť vazelínou na to určenou. Formy som zo začiatku vytierala kúsočkom olivového oleja na vatovej tyčinke a vytvrdnuté prstene z nich šli von naozaj jednoducho. Jednu várku som však vytrieť zabudla a prstene z nej šli von rovnako jednoducho. Vazelína je teda možno vhodná na väčšie formy alebo na príliš zložité.
  • Dobre rozmiešanú živicu naberieme na drevenú paličku a naplníme ňou formu približne do 3/4.
  • Keďže prstienky sú skutočne malinké, sušené kvety a lístky som do nich vkladala pomocou špendlíka. Najprv som si hrot špendlíka namočila do živice, priložila k lístkom, ktoré sa mi naň prichytili a potom už len ponárala do živice.
  • Ak je forma kvetinami naplnená, zalejeme prsteň ešte pár kvapkami živice. Snažíme sa vyhnúť preliatiu živice z formy. Po práci odmerku neumývame v umývadle, odtok by sa nám mohol upchať. Stačí ak ju dosucha vytrieme obyčajnou papierovou servítkou a je pripravená na ďalšie tvorenie.
  • Ak nám vzniknú bublinky, vezmeme zapaľovač a kratučkými polsekundovými intervalmi nad bublinou zapálime plameň (ozaj len krátko, lebo silikónová forma sa veľmi rýchlo topí ). Takto bublinky veľmi ľahko prasknú. Ak nám však bublinka vznikne na dne formy, stačí ju pomocou špendlíka poposúvať nahor a následne zapaľovačom prasknúť. Tento spôsob sa mi osvedčil ako najrýchlejší. Vzniknuté bublinky je tiež možné prepichnúť ručne pomocou, napríklad, ihly, no to je o čosi pracnejšie.

A ak vám náhodou aj nejaká bublinka ostane, hoďte to za hlavu. Až tak na tom nezáleží.

  • Hotové šperky necháme minimálne 24 h tvrdnúť (ja často nechávam aj dlhšie). Po úplnom vytvrdnutí ich vyberieme z formy a ak nám vznikla nejaká ostrá časť, jemnozrnným brúsnym papierom ju vyhladíme. Dávame však pozor, pretože vybrúsené časti zmatnejú a nie sú úplne číre.

A máme hotovo.

Do živice je možné zalievať prakticky čokoľvek. Od korálok, cez sušené kvety, lístky až po metalické plátky … práve tie som použila v kombinácii sušených lupeňov a takto vyzerá výsledok.

Text: Soňa Višňovská/ Foto: Soňa Višňovská

 

 

0 komentárov

Pridaj komentár