Prvé spoločné Vianoce

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a možno aj u vás nastala otázka, kde a ako ich stráviť. Ak ste manželmi už dlhšie, možno už máte zabehnutý nejaký „systém“ alebo pravidlo, kedy idete koho navštíviť a kedy ste sami doma. Ak ste sa vzali iba tento rok, túto dilemu možno práve riešite.

Vianoce vo dvojici

Nová rodina, to sú aj nové zvyky a tradície. Každý rád trávi sviatky v kruhu svojich najbližších. No môžete sa rozhodnúť, že svoje prvé Vianoce, resp. Štedrý večer, strávite iba vo dvojici. Spolu si uvaríte štedrú večeru a spolu si na nej pochutnáte. Spolu si rozbalíte darčeky a spolu sa z nich môžete tešiť. Porozprávajte si navzájom o zvykoch vašich rodín počas Vianoc a vyberte si tie, ktoré by ste chceli spoločne udržať aj vo vašej novej rodine. Prípadne si vymyslíte nejakú vlastnú tradíciu. Platí to aj pre vianočné menu, ktoré sa tiež v jednotlivých rodinách líši. Čo by ste určite na vašom vianočnom stole chceli ochutnať? A čo má najradšej vaša polovička? Ak ste obaja romantické duše, takýto večer môže byť príjemný a výnimočný zároveň. Vianočné sviatky trvajú niekoľko dní, preto by ste nemali mať problém stretnúť sa s rodičmi či súrodencami tie nasledujúce dni. Rodičia by to mali akceptovať.

Vianoce s rodičmi

Ak bývate v rovnakom meste ako vaši rodičia, pravdepodobne sa navštevujete častejšie aj počas roka. Ak to nechcete meniť ani počas sviatkov, bude to určite príjemné a obohacujúce pre obe strany. Môžete pokračovať v zabehnutých rozhovoroch, spomínať na prvé Vianoce vašich rodičov, odpozorovať recepty na vianočné dobroty, ktoré možno o pár rokov budete pripravovať pre svoje deti. Obdaríte sa vzájomnou blízkosťou a strávite príjemný čas pod vianočným stromčekom. Tu je možno dobré dopredu sa dohodnúť, kto čo k štedrovečernému stolu pripraví. Preto sa s rodičmi o tom porozprávajte, ak chcete pridať ruku k dielu. Ak máte vo zvyku s vašou rodinou nejakú nevšednú alebo milú tradíciu, ktorá by mohla vašu polovičku prekvapiť, upovedomte ju o tom vopred. Možno ste zvyknutí sa k slávnostnému stolu aj patrične obliecť, to rovnako nezabudnite spomenúť. Neskôr, ak budete mať aj deti, takéto viacgeneračné Vianoce si určite všetci príjemne užijete. Budete sa tešiť, že vaši rodičia sa tešia, že ich vnúčatá sa tešia (z darčekov). ☺

Vianoce so svokrovcami

Ak ste sa rozhodli stráviť Vianoce so svokrovcami, zistite si čo najviac u manžela/manželky, aké zvyky a tradície vás tam budú čakať. Rovnako aj to, čo pripravujú na štedrovečerný stôl. Ak to budú vaše prvé takéto Vianoce, skúste sa prispôsobiť, nenarúšať už zabehnuté svojimi predstavami a nekritizovať. Nechajte plynúť atmosféru, aspoň budete mať predstavu z prvej ruky, ako asi trávil Vianoce váš manžel/vaša manželka, keď ste boli deti. Prineste napríklad váš tradičný vianočný koláč, alebo niečo iné typické pre vašu rodinu a spoločne si to vychutnajte. Opatrne aj s darčekmi, určite ich konzultujte s manželom/manželkou, aby ste náhodou nespôsobili nejaké faux pas. Na prvé Vianoce to pre rodičov-svokrovcov nemusí byť nič drahé ani veľké, radšej nech je to od srdca.

Možnosti, ako stráviť Vianoce, je oveľa viac. Ak ste všetci z jedného mesta (vy dvaja aj rodičia z obidvoch strán), Štedrý večer môžete stráviť chvíľu u jedných, chvíľu u druhých a potom sami doma. Ak máte vlastné bývanie, kde sa všetci pomestíte a vaši rodičia sa navzájom už párkrát stretli, môžete ich pozvať všetkých k vám domov. Kto je od detstva zvyknutý byť vo veľkom rodinnom kruhu, tomu by mohlo byť vo dvojici aj trochu smutno. Sami môžete začať tráviť Vianoce, keď budete mať vlastné deti. Možno bývate v jednom meste iba s jednými rodičmi, s ktorými sa pravidelne stretávate a tí druhí bývajú ďaleko. Na Vianoce môžete odcestovať na pár dní práve k nim a vynahradiť im ten čas cez rok, keď na to nie je toľko možností. 

Žiadna zo spomínaných možností nie je najlepšia, ani najhoršia. Všetko závisí od vás, vašich rodinných vzťahov a tradícií. Nikto vám nemôže radiť, ako stráviť prvé Vianoce po svadbe. Neexistuje na to odpoveď, ani pravidlo. Je to na vás dvoch, ako sa dohodnete, ako si to zabehnete. Najdôležitejšie je mať pokoj v duši, radosť v srdci a tešiť sa z prítomného okamihu. 

 

Text: Katka Bačíková  / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár