Prvé výročie

Prešiel práve rok, odkedy ste si povedali svoje „áno“. Blíži sa vaše prvé výročie a chceli by ste ho nejako špeciálne osláviť alebo si výnimočne pripomenúť váš svadobný deň. Veď prvé výročie spoločného života je predsa niečo špeciálne, koniec-koncov ako všetko prvé – prvé rande, prvá pusa, prvé milovanie… Možno už máte predstavu, ako a kde chcete tento deň prežiť a možno nie. Každopádne ponúkame pár nápadov, ktoré určite stoja za prečítanie.

Prvé výročie je často označované ako bavlnená svadba. Vraj preto, že sa mladomanželia k sebe počas tohto prvého roka správajú ako v bavlnke. Ak máte zmysel pre humor a rovnako radi aj praktické darčeky, môžete si darovať pekné bavlnené posteľné obliečky. Aj tak ste prvý rok určite najradšej trávili spoločný čas práve tam.

Darčeky však najviac potešia, ak sú osobné a ak sú naozaj vyberané pre konkrétneho človeka. Preto ak sa navzájom dobre poznáte, nebude to pre vás až taký problém. Každú ženu, teda väčšinu žien, určite poteší šperk – či už náušnice, prívesok na retiazke a opäť v kurze sú aj brošne. Prstene zámerne nespomínam, keďže minimálne obrúčka a ten zásnubný už čerstvo zdobia ruku každej mladomanželky. Pre mladomanželov sú vhodné napríklad hodinky, pekným darčekom môže byť aj dnes veľmi obľúbený drevený motýlik.

Darček materiálny môžete nahradiť aj krásnym vyznaním lásky na papieri. Prekvapte tak svoju polovičku a zasuňte svoje vyznanie pod šálku s čajom, keď jej budete niesť raňajky do postele alebo ukryte nenápadne svoju báseň pod vankúš. Alebo jej ju povedzte priamo do očí. Zopakovať či prečítať si môžete opätovne aj svoje sľuby.

Darovať si môžete aj spoločný zážitok. Čas trávený spoločne mimo každodenných povinností je rovnako dôležitý na vzájomné spoznávanie sa v rôznych situáciách a pomáha zoceliť vzťah do budúcna. Vyskúšajte teda niečo nové, možno niečo, nad čím už dávnejšie uvažujete – let balónom, kurz tanca, výroba keramiky… Choďte na ochutnávku vína alebo si objednajte spoločné fotenie, tentokrát mladomanželské.

Ak máte radi tradície, vymyslite si svoje vlastné, ktoré budú súčasťou každého vášho výročia. Či už klasická večera pri sviečkach doma alebo v reštaurácii, alebo aj niečo originálnejšie – choďte na večeru do hotela, kde ste mali svadobnú hostinu a dajte si rovnaké menu. Choďte na miesto, kde vás manžel požiadal o ruku. Zopakovať si môžete aj vaše prvé rande, prípadne rande, ktoré považujete za výnimočné, ktoré pre vás niečo znamenalo.

Čo takto zopakovať si aj váš prvý mladomanželský tanec? Či už ste mali natrénovanú choreografiu alebo nie, pustite si svoju svadobnú pieseň a premeňte vašu obývačku na tanečný parket. Zatancovať si môžete aj niekde počas spoločnej prechádzky v prírode. Pieseň si pustite z mobilu.

Strávte spoločný víkend na wellness pobyte, v horách alebo v nejakej romantickej metropole Európy. Sú to síce klišé, ale mestá ako Paríž, Benátky či Rím určite stoja za návštevu. Spestriť si tieto chvíle môžete aj pozorovaním východu či západu slnka spojeného s piknikom.

Ak neradi ráno vstávate, spravte presný opak. Ostaňte celý deň v posteli. Pripravte si raňajky do postele a strávte čas spoločne pod perinou. Dajte si spoločný kúpeľ. 

V zahraničí je tradíciou zjesť na prvé výročie kúsok z vašej svadobnej torty. Ak ste teda také niečo už počuli a aj na vás nejaký čaká v mrazničke, šup ho nechať rozmraziť a vzájomne si ho vychutnať. Popritom nezabudnite spomínať, ako ste tortu vo váš deň spoločne krájali pre hostí, alebo ste na to v návale iných činností a zábavy zabudli, ako sa to stalo na našej svadbe.

Ak máte radi rodinné stretnutia, zorganizujte malú oslavu u vás doma. Aj keď to nie je ten najromantickejší nápad, spoločne strávené chvíle utužujú vzťahy a aj rodičia vás oboch majú opäť príležitosť sa stretnúť a zaspomínať spolu s vami. Poďakovanie za ich podporu a pomoc ich tiež určite poteší.

Nezabudnite si nájsť čas na to, aby ste si opäť pozreli spolu vaše svadobné video a fotky. Pohodový večer s takýmto domácim kinom vás znova prenesie naspäť v čase. Veď si priznajme, že na pozeranie svadobného videa inokedy času veľa nie je. Aj takto môže vzniknúť do budúcna pekná tradícia, ako tráviť čas spoločne. Spomeniete si na krásne okamihy a emócie, ktoré ste prežívali, možno už s nadhľadom a humorom budete spomínať na niečo, čo nevyšlo podľa vašich predstáv. 

Ak ste si doteraz nepretriedili svadobné fotografie, už to neodkladajte. Vyberte tie najlepšie a vytvorte si napríklad fotoknihu. Aj to môžete dať manželovi/manželke ako darček. Alebo koláž z vašich najkrajších svadobných portrétov v podobe obrazu na plátno a pod.

Možno ste na svadbe žiadali svadobných hostí, aby vám písali odkazy do svadobnej knihy. Teraz je čas ju opäť otvoriť a prečítať. Dávali vám rady do života a na šťastné manželstvo na kartičkách? Sem s nimi! Urobte si príjemný večer pri vínku či inom obľúbenom nápoji a začítajte sa. Mali už v niektorých veciach pravdu? Svoje vlastné zážitky a postrehy z prvého roka manželstva si zapíšte do vlastnej spoločnej knihy. Môžete uviesť aj svoje plány a túžby na ďalší rok. Urobte tak na každé výročie a potom si ich spolu prečítajte a rekapitulujte.

Zahrajte si spoločenskú hru – twister, poker pre dospelých alebo podobnú „zakázanú hru“…  a užívajte si vzájomnú blízkosť. Nakopnete tak váš druhý spoločný rok už hneď od začiatku.

Ako posledné uvádzame azda ten najkrajší darček, aký si vzájomne môžete dať – dieťatko. Možno vám to teda vyšlo takto pekne ako v prísloví „a do roka proroka“ a doma ste už traja alebo čo chvíľa budete. V tom prípade blahoželáme a užívajte si čo najdlhšie tieto neopakovateľné chvíle spoločne.

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Nikoleta Mackovjak Photography

0 komentárov

Pridaj komentár