Šaty pre družičky

Družičkovské veselie. Sprevádzajúce šťastnú nevestu. Hýriace životom, smiechom a mladosťou. Svietiace v tónoch zapadajúceho slnka – vo fialkovej, odtieňoch ružovej, ktorá prechádza do zlatistej a žltej, ktorá sa vzápätí mení cez krémovú v nevestinu bielu. Šaty jemné ako pavučina babieho leta.

Kedysi dávno v istej slovenskej dedine, keď už chceli mať mladí modernejšiu svadbu, rozumej nie len krojovú, boli družičky odeté do svetloružových šiat. Látky si, samozrejme, tkali samy v spoločnosti ostatných žien z rodiny. Šaty boli jednoduché, z jemného ľanu, vlajúce, dlhé. Niečo akoby v štýle „boho“. Účesy vyzerali podobne, hrubo pozapletané vrkoče, ozdobené darmi prírody. Ich úlohou bolo robiť garde neveste, podať vreckovku pri známkach dojatia, rozdávať úsmevy, pomôcť jej do šiat, upraviť trčiaci kvietok vo vlasoch. Boli to mladé dedinské dievčatá. Mali aj prvých družbov, mládencov, nádejných mužov a otcov rodín. Taká je minulosť. Taký je prechod od tradícií k súčasnosti. Ružová farebnosť sa opäť vracia v púdrových odtieňoch.

Móda je vecou času, ako čas plynie, trendy sa vracajú v iných aktuálnejších podobách. Už dávno neplatí, že šaty družičiek musia byť rovnakého strihu a farby. Trendom farebnosti zostávajú púdrové odtiene ružovej, fialovej, tlmenej žltej, všetkých odtieňov krémovej, dokonca s prímesou akejsi tmavšej, akú poznáme z fasád starých domov. Hnedá v odtieňoch škorice alebo opadaného lístia, ktoré zožltlo a zhnedlo. 

V trendoch farebnosti môžete nájsť aj kontrast – nevesta v bielom a družičky v tmavozelených olivových padajúcich šatách, alebo oceľovosivých nohavicových overaloch s odhalenými ramenami. Vzory hlásia návrat k prírode. Kvetinové vzory tak troška nebadateľne zakomponované do dĺžky šiat, nie viditeľné na prvý pohľad. Drobné halúzky, nedokonalé kompozície kvetov, ktoré ako celok pôsobia harmonicky, nežne a predovšetkým žensky. Nie zmyselne, ale skôr ľahko, vzdušne.

Farba roka „living coral“ vo všetkých odtieňoch môže byť, samozrejme, tou pravou a vhodnou pre družičky. Rovnako nemenej zaujímavé sú šaty tón v tóne od najbledšieho po najtmavší. Farebnosť je vecou konkrétneho štýlu svadby, nevesty, družičiek a mala by byť pre všetkých vyhovujúca a ľúbivá. Avšak navliecť kamarátku intelektuálku večne odetú v čiernej do púdrových šiat a urobiť z nej svadobnú vílu, môže byť veľmi zaujímavá skúsenosť búrajúca mýty. 

V strihoch môžete nájsť aj štipku extravagancie – zaujímavé bolerká odhaľujúce dokonalé postavy družičiek, doplnené dlhými sukňami. Trendy sú šaty obopínajúce boky a stehná a následne sa rozširujúce. Čiže zľahka sexi, žensky siluetové. Šaty, ktoré majú na sebe družičky, by mali pútať zrak svadobných hostí a zároveň ho akoby preniesť k hviezde tohto dňa, čiže k samotnej neveste.

Zladiť väčšiu skupinu dievčat môže byť niekedy problém. Dôvodom môže byť rozdielnosť pováh aj postáv. Družičky by sa mali cítiť komfortne. Riešením môže byť jednoduchá farebnosť a rôznorodosť v jednotlivých strihoch pre dámy. Tak docielime zaujímavý celok. Ak sú družičky v živote nevesty naozaj najbližšími osobami a spoločne to tak cítia, môžu mať šaty navzájom veľmi podobné, avšak nevesta by aj tak mala byť v niečom naj. 

Ak je štýlový prejav družičiek navzájom nezladiteľný, aj napriek tomu je potrebné ich nejakým spôsobom spojiť. Nápadom môžu byť podobné ozdoby do vlasov, náramky, akýkoľvek iný šperk, kvety.

Ak sú šaty krátke, je o to dôležitejšie myslieť na topánky, môžu byť práve tým dominantným prvkom, ktoré družičky navzájom spojí. 

Svetielka okolo nevesty. Živé ozdôbky. Hýrivé dôležité dámy alebo lesné snové víly. Pomocníčky. Tanečnice. Priateľky či sestry. Volajte ich ako chcete. Sú to družičky a ich šaty.

 

Text: Soňa Prokeinová / Foto: Pixabay, Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár