Spoločenské hry na posilnenie partnerských vzťahov

Ak sa o vzťah nestaráme, postupne stroskotá. To je veta, ktorú počúvame často a mnohí z nás ju už iste zažili aj na vlastnej koži. Jedným z dôležitých pilierov partnerskej starostlivosti je pritom komunikácia. Ak vo vzťahu chýba, začne sa medzi partnermi postupne tvoriť priepasť, ktorá ich skôr či neskôr úplne rozdelí. Komunikáciu vo vzťahu preto nikdy nepodceňujte. Venujte jej prioritnú pozornosť, pretože len tak bude váš vzťah naozaj šťastným.

Pri téme komunikácia vo vzťahu si mnohí ihneď predstavia sedenia s párovým terapeutom či rôzne komplikované techniky a postupy, ktorých uplatnenie pri hádke nie je vôbec jednoduché. Zabúdame však, že komunikáciu s partnerom vieme zlepšiť aj omnoho jednoduchším a zábavnejším spôsobom – hrou. Viete aké hry sú na posilnenie párovej komunikácie najvhodnejšie?

Otázky & odpovede

Otázky a odpovede sú jednoduchá hra, ktorá vás nič nestojí. Nepotrebujete žiadny hrací plán a ani pomôcky, vašou jedinou investíciou je čas. Ideálne je, ak počas hry odložíte mobil, vypnete televízor a všetko, čo by vás mohlo nejakým spôsobom rušiť. Potom už stačí len vysloviť otázky, na ktoré chcete poznať odpovede. Ideálne je, ak otázky jeden druhému kladiete striedavo, aby mal váš partner hneď od začiatku pocit, že aj vy máte záujem citovo sa mu otvoriť. Ani jednu z otázok by ste pritom nemali nijako komentovať. Váš názor na to, či je daná otázka vhodná alebo nie si jednoducho nechajte pre seba. Nielen odpovede, ale aj typ otázok, ktoré od svojho partnera dostávate, vám totiž môžu poskytnúť obraz o tom, či ste jeden pre druhého naozaj vhodný alebo nie.

Človečina pre páry

Na rovnakom princípe, ako hra Otázky a odpovede, je postavená aj spoločenská hra Človečina pre páry s tým rozdielom, že otázky pre partnera sú tu vopred pripravené. Táto hra však obsahuje aj otázky intímnejšieho charakteru, preto ak sa na tieto témy zatiaľ necítite, určite začnite klasickými Otázkami a odpoveďami. Siahnuť tiež môžete po hrách ako Hlbina, Poznaj ma či Spoločenská terapia, ktoré sú založené na veľmi podobnom princípe ako už spomínaná Človečina pre páry.

Z očí do očí

Na posilnenie komunikácie vo vzťahu, z ktorého sa vytratila intimita, môže pomôcť hra Z očí do očí. Rozmýšľali ste totiž niekedy nad tým, akým spôsobom informujete svojho partnera o tom, aký ste mali deň? Pozeráte sa mu pritom do očí alebo mu svoje zážitky referujete popri tom, ako umývate riad či pozeráte telku? Cieľom tejto hry je, aby celý svet okolo vás na pár minúť zmizol. Chyťte sa za ruky, pozerajte sa jeden druhému do očí a povedzte si všetko, čo máte na srdci. Neuhýbajte pohľadom a nech je vám táto situácia akokoľvek nepríjemná, vytrvajte. Verte, že časom budete za svoju pevnú vôľu obaja vďační.

Z očí do očí pritom netreba zdieľať len zážitky, ale najmä emócie. Každý má inú povahu a niektorí z nás si tie najhlbšie bolesti chcú možno uchovať len vo svojom vnútri. Napriek tomu však treba mať na pamäti, že tak, ako v zdravom vzťahu nie sú tajomstvá, svoje miesto v ňom nemajú ani ukryté bolesti. Práve tie sa totiž časom menia na hnisavú ranu, ktorá dokáže pochovať aj navonok zdravý a dlhoročný vzťah. 

Mínové pole

V hre mínové pole už okrem slov zapojíme aj pohyb. Jeden z partnerov si počas tejto hry prekryje oči šatkou a svoju absolútnu dôveru vloží do rúk toho druhého. Jeho úlohou bude totiž bez zraku prejsť miestnosťou plnou “nástražných mín”, pričom jediným vodítkom bude partnerov hlas. Ak do žiadneho z predmetov predstavujúceho mínu nestúpite a bezpečne sa dostanete až k partnerovi, je vidieť, že mu naozaj dôverujete. Keď však na niektorú z mín stúpite alebo do nej narazíte, určite by ste mali na vzájomnej dôvere výrazne popracovať. 

Spolu sa dopĺňame

Toto je jedna z hier, ktorá dokonale preverí, nakoľko sa so svojím partnerom dopĺňate. Vašou úlohou bude totiž vykonať celkom banálnu, každodennú činnosť ako napríklad zaviazanie šnúrok na teniske či zapnutie gombíkov na košeli, avšak len s použitím jednej ruky. Tá druhá, ktorú budete smieť použiť, bude patriť vášmu partnerovi. Životní partneri by sa totiž mali vzájomne dopĺňať, preto ak sa vám tieto jednoduché činnosti nepodarí spoločne doviesť do úspešného cieľa, mali by ste na tejto stránke naozaj popracovať.

Napíšme si list

Táto hra je ako jediná zameraná na písomnú komunikáciu. Vašou úlohou bude napísať partnerovi list, v ktorom vyjadríte svoje pocity na tému, ktorá vás frustruje. Keď budete mať list hotový, doručíte mu ho. List, ktorý od partnera dostanete, si následne prečítajte, všetky informácie z neho dôkladne spracujte a následne na to pripravte odpoveď. Verbálna komunikácia by mala do hry vstúpiť až potom, čo si prečítate partnerovu odpoveď. Práve o nej by ste mali následne diskutovať, aby ste pochopili, prečo na váš list partner reagoval slovami, ktorými reagoval.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: internet

0 komentárov

Pridaj komentár