Svadba podľa fotografov Darina a Tomáš

Darinka a Tomáš: Z každej svadby odchádzame plní emócií, ako by sme išli z vlastnej

Sú z Popradu, sú manželia a každý víkend si to môžu pripomínať. Svadby totiž patria k ich práci a poslaniu. Fotografovanie si naplno užívajú, o čom svedčí aj nedávna akcia vytvorená v spolupráci s niekoľkými partnermi. My sme ich vyspovedali a opýtali sa nielen na to, ako sa im to podarilo. Zoznámte sa s fotografmi Darinkou a Tomášom.

Ako ste sa dostali k tejto zaujímavej myšlienke, vytvoriť svadobné fotky podľa seba, a teda uskutočniť túto „akože“ svadbu?

V prvom rade to bola myšlienka, s ktorou sme sa už dlhšie pohrávali, chceli sme ukázať, ako by vyzerali svadobné fotky podľa nás. V druhom rade nás k tejto myšlienke naviedli dievčatá zo salónu Lullu&Anna, ktoré nám navrhli takúto spoluprácu.

Kto vám pri tomto počine pomáhal a čo ste si z tohto dňa odniesli?

Celé fotenie sme si zabezpečovali sami, ale bez partnerov, ktorí nám zapožičali veci, by sme to určite nezrealizovali. Patrili k nim Salón Lullu&Anna, Ozeta, Magaela, LB Jewellery. A samozrejme, najväčšia pomoc bola od našich modelov Jasminy a Vladka, ktorí sa prvýkrát videli tesne pred fotením.

Každé fotenie nás posúva ďalej, či už po technickej stránke, ale to najdôležitejšie pre nás je práca a komunikácia s ľuďmi. Keďže sa Jasmin a Vladko videli prvýkrát tesne pred fotením, bolo veľmi dôležité ich uvoľniť a naštartovať na fotenie.

Keď sa pozrieme na výslednú prácu, z fotiek sa dá vyčítať hlavne spontánnosť, voľnosť, príroda, a jednoduchosť. Čo všetko ešte preferujete na fotografiách a ktorý štýl vám je najbližší?

Presne ako hovoríš spontánnosť, voľnosť a príroda – to sú tri veci, ktoré pri fotení milujeme. Nikdy sa nesnažíme ľudí pózovať, to je vždy na fotke čitateľné a ľudia potom vyzerajú strnulo a v kŕči. Pre nás je dôležité také prirodzené šantenie a najväčšiu hodnotu majú momentky. Čo sa týka štýlu najbližšie sa vidíme v boho štýle, teda príroda, kvety, voľné šaty, pierka a tak ďalej.

Svadba je len na jeden deň a manželstvo už na celý život. Ako vnímate svoju prácu pri najdôležitejšom dni každého páru?

Hlavne je to veľká zodpovednosť, jeden deň ktorý si máte pamätať na celý život. A pripomínať si ho, okrem obrúčky, budete práve fotkami. A to je vec, ktorá nás nadchýna, že si manželia budú pripomínať chvíle, ktoré prežili v ten deň. Svoj sľub, svoje pocity, emócie a veríme, že ich práve naše fotky nakopnú v každý všedný deň, aby ho s partnerom prežili krajšie a hodnotnejšie.

Máte nejakú vysnenú svadobnú chvíľu, ktorú ste už zažili a podarilo sa vám ju zachytiť objektívom?

Asi najkrajšia svadobná chvíľka pre nás je šťastný výraz novomanželov, úsmev alebo pohľad, ktorý jeden druhému venujú. A podarilo sa nám ju zachytiť na každej svadbe (úsmev).

Vy sami ste už manželia a zároveň spolu doslova vytvárate spomienky pre iných. Čo vám táto spoločná práca dáva a čo naopak berie?

Najkrajšie je, že keďže sme spolu na obradoch a svadbách, tak trošku to vždy s mladomanželmi prežívame (myslíme to šťastie). Odchádzame z každej svadby s emóciami tak,  ako keby sme išli z tej našej. To je to, čo nám táto práca dáva, že si to svoje áno tak trošku v hlave obnovíme niekoľkokrát do roka (smiech).

Nevieme o ničom, čo by nám brala, možno len to, že nemôžeme byť spolu s naším synom, ale toho si zase užijú do sýta naše babky.

Svadobná sezóna už odštartovala, ako ju strávite vy? Tešíte sa na fotenie?

Ide to stále dookola – príprava techniky, hľadanie nových miest na fotenie. Ale to všetko nás napĺňa a áno, tešíme sa na každé fotenie. Na nové miesta a hlavne na nových ľudí, ktorých spoznáme.

Aké „pravidlá“ by mali budúci novomanželia dodržať, aby zo svojho Dňa vytvorili celý album krásnych spomienok?

Nie je to nič komplikované. V prvom rade buďte uvoľnení, zabudnite na všetky fotky a pózy, ktoré ste si stiahli a naštudovali na internete. Nepózujte. Buďte sami sebou. Pri fotení portrétov máte byť jeden pre druhého a nie pre fotografa. Dôverujte fotografovi a nechajte sa ním viesť.

Foto: Darina a Tomas Photography  / Kvetinový dizajn: Magaela / Vlasy a make-up: Darina a Tomas Photography / Svadobné šaty: Lullu&Anna / Oblečenie ženícha: Ozeta / Šperky: LB Jewellery

0 komentárov

Pridaj komentár