Svadobné hry alebo ako zabaviť svadobných hostí

Svadobné hry sú súčasťou svadieb nielen u nás, ale aj vo svete. Nestretnete sa s nimi na každej svadbe, ale ak sú správne zvolené k temperamentu svadobných hostí a čerstvých mladomanželov, vedia svadobný večer ozvláštniť, spríjemniť, pobaviť a všeličo iné. Ak teda váhate, či niečo také zvoliť aj vo váš svadobný deň, prípadne, ktorú hru či aktivitu vybrať, niekoľko nápadov sme pre vás pripravili.

Topánkový kvíz

Azda najznámejšia svadobná hra, ktorou sa nič nepokazí. V prípade dobre zvolených otázok sa nasmeje celá sála a niečo sa o vás, mladomanželoch, dozvedia aj prítomní hostia. Princíp je jednoduchý, mladomanželia sedia na stoličkách chrbtom k sebe a každý z nich drží v jednej ruke svoju a v druhej partnerovu topánku. Na otázky odpovedáte zdvihnutím topánky podľa toho, či odpoveď viac sedí na vás alebo na partnera. O prípravu otázok môžete požiadať vopred kamarátov, družičky…, prípadne niekoho poveriť, aby otázky vyzbieral od hostí priamo v sále tesne pred kvízom. Moderovať túto hru môže po dohode aj DJ. Otázky typu „Kto spieva krajšie v sprche?“, „Kto koho prvý pobozkal?“, „Kto trávi viac času v kúpeľni?“ alebo „Kto bude prebaľovať deti?“ … nikdy nesklamú.

Pozmeniť túto klasiku môžete aj využitím väčších kartičiek s nápismi ÁNO-NIE na každej strane, namiesto topánok. K tomu treba adekvátne prispôsobiť aj otázky.

Svadobná tombola

Princíp klasickej tomboly trošku upravený „na svadobné účely“. Rozdať tombolové lístky s číslami môžete hosťom len tak, alebo si ich môžu kúpiť za symbolickú cenu… Jednou z možností je pripnúť tombolové číslo na stoličky zospodu ako prekvapenie a o tombole informovať hostí tesne pred žrebovaním. Moderovať celé žrebovanie môžete vy s manželom, pri žrebovaní čísel sa môžete striedať, alebo každé ďalšie číslo vyžrebuje predchádzajúci výherca. Počet cien je na vás a fantázii sa medze nekladú. Tu je len zopár vtipných nápadov na výhry ako poďakovanie hosťom za ich účasť na vašej svadbe:

  • Večera pri sviečkach pre dvoch – dve čajové sviečky a dva gastro lístky
  • Poznávací zájazd – dva lístky na MHD vo vašom meste
  • Domáci maznáčik – myška k počítaču
  • Hra scrable – písmenkové cestoviny
  • Kľúčik k novému dopravnému prostriedku – žetón do nákupného vozíka

Veselá nálada a smiech je zaručený!

Poznáte sa aj po tme?

Vtipným spestrením môže byť aj táto hra. Princíp spočíva v tom, že neveste sa zaviažu oči, aby nič nevidela. Spomedzi piatich mužov musí spoznať svojho ženícha iba pomocou svojich rúk tak, že mu bude ohmatávať tvár alebo napríklad ruky-dlane. Potom si roly vymeníte a ženích so zaviazanými očami musí spoznať spomedzi piatich žien svoju nevestu, resp. jej nohy. Medzi ženy nezabudnite potajomky zamiešať nejakého chlapa s chlpatými nohami.

Nevybrali ste si? Ďalšie možnosti ponúkame v skratke: 

  • Hľadanie párov, ktoré budú spolu musieť odtancovať pesničku. Hosťom rozdáte lístočky s nejakou indíciou, aby si navzájom našli k sebe dvojicu (čierny-biely, ráno-večer alebo Harry-Meghan, Trump-Putin). Nezabudnite na balóny, ktoré si páry musia strážiť medzi sebou pri tancovaní.
  • Klasická hra „Stoličky“, kde stoličiek je o jednu menej ako hráčov a vypadáva ten, kto si po skončení pesničky nemá kam sadnúť. Ak ste za ďalšiu klasiku, ktorá nesklame a zaručene pobaví.
  • Spestriť si svadbu môžete aj vlastným karaoke alebo súťažou, kto uhádne najviac pesničiek, ktoré DJ stopne hneď po prvých tónoch.

Ak veľmi nie ste typ na svadobné hry, ale chcete hosťom trochu oživiť večer, môžete im pripraviť zopár aktivít, ktoré budú môcť absolvovať aj sami. Tu je zopár príkladov.

Hra na špióna

Počas večera môžete vyhlásiť aj súťaž o najlepšieho svadobného špióna. Pripravte pre hostí na každý stôl zoznam vecí, ktorý musia počas svadby odfotiť. Napríklad: bozkávajúci sa pár, nevestu bez topánok, usmievavú svokru, ženích tancujúci s inou ženou, selfie s nevestou… Fotky dnes už nie je problém urobiť mobilom a hneď ich aj zverejniť na sociálnych sieťach. Viete tak následne odkontrolovať víťaza, napríklad vo vami vopred vytvorenej udalosti na facebooku, kde ich budú súťažiaci ukladať.

Rady do života

Súčasťou svadobčanov sú určite aj tí skôr narodení, ktorí si už nejakých pár rokov v manželstve odžili. Môžete ich teda poprosiť, aby vám nejaké rady „zo svojej kuchyne“ odovzdali. Nechajte na každom stole pár kartičiek a pero. Kartičky si môžete vyrobiť sami úplne jednoducho – napríklad s textom „Rady do manželstva“, alebo „Ako sa dopracovať až k zlatej svadbe“…, prípadne ich zladiť s celou výzdobou či prispôsobiť téme vašej svadby. Nezabudnite poprosiť DJ-a alebo starejšieho, aby to napríklad medzi jedlami pred všetkými spomenul a požiadal ich tak o zapojenie sa. Aby sa nestalo, že hostia nebudú vedieť, čo s tým, alebo si to nevšimnú. Niekde na viditeľnom mieste pripravte miesto na ich odkladanie – ozdobnú škatuľku, veľký sklenený pohár… Môžete poprosiť aj družičku či kamarátku, aby ich počas večera pozbierala zo stolov. Ak by ste mali čas, najvtipnejšie prečítajte ešte v ten večer pred všetkými v sále.

Foto kútik

Je veľmi obľúbenou súčasťou dnešných svadieb. Vedia sa v ňom vyblázniť hlavne mladší hostia, ale nebojte sa zapojiť aj tých starších. Rekvizity ako rôzne vtipné nápisy, úsmevy a grimasy na paličkách či časti odevov bývajú zväčša súčasťou. Ak však máte nápady na svoje vlastné, nech sa páči, do toho! Niekedy postačí aj krieda a malá tabuľka na zanechanie vtipného odkazu.

Svadobné noviny

Nechajte si vytlačiť Svadobné noviny. Okrem vašich fotiek zo spoločného chodenia tam môžete uviesť aj mini články či vtipné texty o tom, ako ste sa spoznali, čo všetko ste už zažili… čo plánujete do budúcna. Rozdať ich môžete po večery, nechať niekde na stolíku pri vstupe alebo už pripravené na každom stole. Určite po nich siahnu tí, ktorí až tak neobľubujú tanečný parket. A vám ostane pekná spomienka.

Pre bystré hlavy

Pripraviť môžete aj mini osemsmerovku či krížovku na tému vašej svadby alebo s informáciami o vás. Odpovede môžu hostia hádzať do vopred pripravenej nádobky a následne vyžrebujete výhercov, ktorých odmeníte.

Ak máte svadbu vonku a za krásneho počasia, tam sú možnosti prakticky neobmedzené. Prajeme príjemné svadobné hranie! ☺

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Paul Underhill Photography, Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár