Svadobné obrúčky. Čo symbolizujú a ako si ich navrhnúť podľa svojich predstáv?

Výmena obrúčok je neodmysliteľnou súčasťou všetkých svadieb západného sveta. Symbolika výmeny obrúčok v sebe nesie najzákladnejšie posolstvo svadobného dňa, napriek tomu sa s jeho dnešnou podobou po prvýkrát stretávame až v období 20. storočia. Aká bola podoba prvých svadobných prsteňov a s akými obrúčkami sa stretávame dnes?

 S prvými svadobnými prsteňmi upletenými z rákosia či z konope sa stretávame už v starovekom Egypte. Honosnejšia verzia prsteňov však pochádza zo starovekého Ríma, kde sa po prvýkrát objavili aj prstene s vyrývanými personalizovanými odkazmi. Výmena prsteňov bola dlho považovaná za pohanskú tradíciu, no v 2. polovici 9. storočia si svoje miesto nakoniec našla aj u kresťanov. Až do 20. storočia však svadobný prsteň nosila výhradne žena, kým muži ich nenosili vôbec. Zlom nastal až s príchodom 1. a 2. svetovej vojny, kedy neľahké boje ďaleko od domova prinútili mužov navliecť si na prst krúžok. Bol to spôsob, akým si zhmotnili spomienky na svoju manželku a rodinu s cieľom nájsť dostatok síl na návrat domov. Po skončení 2. svetovej vojny sa tento dovtedy nevídaný dôkaz lásky premenil v tradíciu.

Symbolika svadobných prsteňov

Svadobný prsteň pôvodne symbolizoval, že žena je majetkom svojho muža, až postupne sa z nej stal znak domova. Až v 11. storočí začína obrúčka symbolizovať vernosť, ochranu, vzájomné spojenie a večnú, nekonečnú lásku. Od tejto doby sú obrúčky vnímané ako trvalá pripomienka posvätného zväzku, ktorý dokáže rozdeliť jedine smrť.

Dnešná podoba obrúčok

Vďaka svojej symbolike sú svadobné obrúčky neodmysliteľnou súčasťou každej dnešnej svadby. Sú s nami celé stáročia preto niet divu, že ich podoba neraz podlieha aktuálnym trendom. Pri výbere obrúčok by sme si však mali položiť jednu základnú otázku: Chceme celý život nosiť prsteň, ktorý bol trendy pred 20, 30 či 40 rokmi alebo si radšej vyberieme taký, ktorý budeme považovať za najkrajší na svete aj po oslavách zlatej svadby? Skvelým spôsobom, ako zrealizovať druhú z možností, je nechať si vyrobiť vlastný, personalizovaný pár obrúčok, ktorý bude prezentovať presne to, s čím ste ako pár stotožnený.

Personalizované gravírovanie

Perfektnou možnosťou ako do svadobných obrúčok vniesť čo najviac VÁS, je ich personalizované gravírovanie. Snúbenci si pritom na svoje obrúčky najčastejšie nechávajú gravírovať dátum prvého stretnutia, dátum svadby či láskyplné a symbolické heslá ako Ľúbim ťa, Navždy, Večnosť či Kým nás smrť nerozdelí. Celkom bežnými sú okrem toho aj iniciály mien snúbencov, vzájomné prezývky či symbol nekonečna. Vedzte však, že svoje predstavy nemusíte vôbec obmedzovať na týchto pár základných možností. Jednoducho otvorte dvere fantázii, pretože tej sa už medze naozaj nekladú.

Obrúčky s príbehom

Nad motívom obrúčok je dobré zamyslieť sa v dostatočnom časovom predstihu. Vďaka časovej rezerve máte totiž možnosť všetko dokonale premyslieť a navrhnúť si tak motív, ktorý bude vlastný jedine vám dvom. Môžete doň zahrnúť aktivity, ktorými trávite spoločný čas, motto, ktoré vás dokonale vystihuje, či hodnoty, ktoré považujete za najdôležitejšie.

Presne takéto obrúčky pre svadobné páry vyrába aj Lucia Bartková, pre ktorú bola kresba a cesta za umením vždy veľmi dôležitá. “Často som sa zaoberala otázkou, čo je pre svadobné páry dôležité a čo by im prinášalo radosť. Niečo s hlbším významom, nielen ozdobné krúžky. A tak vznikli obrúčky s príbehom. Každé sú iné, jedinečné a ukrývajú sa v nich mnohé tajomstvá. Každý pár sa snažím výstižne navrhnúť a konzultujem ho so snúbencami, aby tak vzniklo niečo krásne a osobné. Na niektorých nájdete miesto zoznámenia alebo zasnúbenia, ktorým sú neraz naše štíty vo Vysokých Tatrách. Na iných je miesto svadby alebo symboly hovoriace o ceste pred svadbou pretkané snívaním o spoločnej budúcnosti. Na mnohých je srdce ako symbol lásky, no najosobnejšie sú odkazy, ktoré si snúbenci vzájomne napíšu vlastnoručným písmom. Niektoré páry mi svoje odkazy posielajú aj tajne a obaja si ich tak prečítajú až pred oltárom. To sú naozaj silné momenty,” hovorí Lucia Bartková.

Romantická inšpirácia

Ak napriek množstvu pekných spoločných zážitkov stále neviete, čo zvoliť ako hlavný motív vášho personalizovaného prsteňa, máme pre vás malú inšpiráciu. Svoj nápad môžete postaviť na niektorom z týchto romantických nápadov, ktoré sú pre personalizované gravírovanie ako stvorené.  

Využite napríklad:

  • dátum vášho prvého rande, prvého bozku či dátum vašich zásnub,
  • text piesne, ktorý obaja milujete,
  • súradnice polohy, na ktorej ste sa prvýkrát stretli či pobozkali,
  • váš obľúbený biblický verš.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Lucia Bartkova Jewellery

0 komentárov

Pridaj komentár