Svadobné ozdoby do vlasov

Doladia celkový dojem, urobia z vás nezabudnuteľnú princeznú, vznešenú boho vílu, dokonale elegantnú dámu, jednoducho to, čo si vysnívate. Podtrhnú vašu krásu a netreba ich preto podceniť.  O čom je reč? Hovoríme o svadobných ozdobách a doplnkov do vlasov. Môžu byť výrazné, nenápadné, veľké, farebné či trblietavé… Ako si však z takéto veľkého množstva vybrať?

Ozdoba vo vlasoch by mala ladiť so štýlom šiat a svadby, nemali by ste ju na hlave cítiť, resp. by vám nemala vadiť. Ako by tam ani nebola. Musí jednoznačne ladiť aj s vašim svadobným účesom. Preto je potrebné tieto dve veci (svadobný účes a doplnky doň ) vyberať a najlepšie aj skúšať naraz. Skúsená kaderníčka bude mať určite nejaké typy a rady aj pre vás. Účes nemusí spĺňať aktuálne módne trendy, mal by na vás vyzerať prirodzene a sama by ste sa tak mali aj cítiť. Poďme si možnosti, ako si spestriť svadobný účes, predstaviť.

Klasickou ozdobou vo vlasoch pre nevesty je závoj. Dlhý, dlhší či najdlhší ťahajúci sa po zemi alebo krátky či kratučký, tzv. francúzsky, kde sieťka zakrýva iba polovicu tváre. Rôzne možnosti pristanú rôznym typom tváre, účesu a celkovému štýlu svadby. Určite by však mal mať rovnakú farbu ako šaty, pozor teda na to, ak ho budete kupovať dodatočne k šatám alebo naopak. Nie je biela ako biela. Najčastejšie sa pripína nad alebo pod drdol nejakým hrebienkom. Dá sa prakticky skombinovať s akýmkoľvek doplnkom, ktorý spomíname aj nižšie. Môže byť aj dvojitý, viacvrstvový, ktorého jedna časť môže pred obradom zakrývať tvár nevesty. Tak, ako to poznáme z filmov či rozprávok. Podľa typu šiat môže byť závoj jednoduchý tylový, nezdobený, celý čipkovaný alebo ako španielsky závoj s čipkou po stranách, po obvode. Nemali by ste však kombinovať viacero druhov čipiek, aby sa navzájom nebili. Okrem čipky môže byť závoj ozvláštnený perličkami, flitrami či dokonca pierkami. Krásne závoje využívajú aj kráľovské nevesty, takže ak ste rozhodnutá využiť túto ozdobu do vlasov, pokojne sa inšpirujte fotkami z kráľovských dvorov. Hodia sa najmä, ak je obrad v kostole či katedrále.

Ak chcete dosiahnuť dojem princeznej, jednoznačne siahnite po korunke. Či už so závojom alebo bez, korunka z vás aspoň na jeden deň urobí princeznú. Pre korunky poznáme ešte označenie ako tiara či diadém, takže pri hľadaní tej pravej môžete vyskúšať aj tieto názvy. Výhodou korunky je aj to, že sa dá zakomponovať do rozpustených vlasov aj do komplikovanejšieho účesu. Ak ju chcete použiť, nezabudnite o tom informovať na skúške aj svoju kaderníčku. Korunky môžu tiež predstavovať rôzne štýly – klasické zdobené kryštálikmi až po väčšie a extravagantnejšie, napríklad z drahých kameňov a pod. Aj na Slovensku máme šikovných dizajnérov a šperkárov, ktorí sa venujú výrobe takýchto ozdôb na mieru, tak si ich skúste vyhľadať. Takýto šperk vám bude navždy pripomínať váš svadobný deň aj pocity, ktoré ste s korunkou na hlave mali.

Ak nechcete priamo korunku, no láka vás jemný princeznovský štýl, môžete využiť čelenku. Čelenky môžu byť menej nápadné ako korunky, viac splývajú s účesom. Sú akoby trblietavá stužka či pásik vo vlasoch. Samozrejme, záleží od výberu, keďže ani tu sa medze nekladú a na výber máte od trblietavej s kamienkami, až po čipku, kvetinové, s perličkami a rôzne farebné kombinácie. V poslednej dobe je trendom návrat k tradíciám a prírode, preto aj v čelenkách môžeme vidieť prvky folklóru a krásnych vzorov vychádzajúcich z krojov našich babičiek a prababičiek. Dôležité pri čelenkách je myslieť na to, aby vás nikde netlačila, nikde vám netrčala a pekne sedela na hlave. Jej odskúšanie pred kúpou je preto veľmi dôležité.

Súčasné trendy boho neviest sú živé kvety. Tie vždy pôsobia žensky a romanticky a dodajú vám éterickosť. Živé kvety viete buď zakomponovať v pár kusoch priamo do účesu alebo do zapletaných dlhých vlasov alebo použiť hotový doplnok z nich. Tu môžete využiť napríklad venčeky zo živých kvetov. Zvýraznia vašu jemnosť a nežnosť. Väčšinou sa hodia na letné svadby v záhradnom štýle. Používajú sa k dlhým rozpusteným vlasom a umiestniť si ich môžete viac do čela alebo opačne, viac na temeno hlavy. Zväčša sa dajú vzadu stiahnuť stuhou, aby vám pekne držali a nepadali. Stuhy môžu byť aj súčasťou ozdoby a vytvoria akoby stuhový závoj na rozpustených vlasoch. Veľmi pekne a zaujímavo ukáže aj polvenček, ktorý si nasadíte zozadu a pôsobí ako živá spona. Ozdobiť si takto môžete voľne rozpustené vlasy, aj vlasy vo voľnom drdole s ledabolo vytŕčajúcimi pramienkami. Boho nevesty môžu využiť aj pletenec z kvetov, ktorý krásne ozvláštni napríklad vlasy vo voľnom cope. Pletenec si omotáte okolo vlasov či zapletiete priamo do nich. Je to jeden z najobľúbenejších doplnkov poslednej doby. Ďalšou možnosťou ako zakomponovať vo svadobný deň živé kvety k vášmu outfitu je nechať si urobiť partu z kvetov. Momentálne sa tieto party tešia veľkej obľube, podobne ako vyššie spomínané venčeky. Sú vykladané do výšky a sú skôr určené pre extravagantné nevesty, ktoré sa neboja trčať z davu. Pútajú pozornosť, pôsobia honosne, no majú aj svoju váhu a je dobré si s niečím podobným nacvičiť chôdzu aj vopred. Parta by mala ladiť aj so svadobnou kyticou a ženíchovým pierkom. Sú však nádherné a ak ste milovníčka starých tradícií a folklóru, neváhajte.

Pri výbere živých kvetov dajte na rady odborníkov. Najlepšie je využiť sezónne kvety, no myslite aj na to, že niektoré majú silnú prenikavú vôňu, prípadne spôsobujú alergie. Ich hlavnou nevýhodou je krátka trvácnosť. Preto sa pri tejto voľbe poraďte s dobrou kvetinárkou, aké kvety vybrať alebo ako sa vyvarovať tomu, aby rýchlo zvädli. Jednou z možností je mať dve rovnaké ozdoby, ktoré si v priebehu dňa vymeníte. Ďalšou je využiť hoc aj umelé kvety.

Veľmi extravagantné nevesty môžu využiť aj klobúčik či fascinátor. V ponuke je množstvo farieb, tvarov, druhov zdobenia. Takto budete určite neprehliadnuteľné. Veľmi sa hodí aj nevestám s krátkymi vlasmi. Menej zvyčajným, no o to zaujímavejším druhom ozdôb sú pierka. Ak si trúfate, môžete použiť aj inú ako bielu či slonovinovú farbu. Rovnaký či podobný štýl môžete navrhnúť aj družičkám či svadobným mamám.

Pre nevesty minimalistky sú tu rôzne sponky, hrebienky, gumičky s kamienkami a vlásenky. Výber je takmer nekonečný – pinetky s kryštálikmi, malé perličky či lístočky, ligotavé sponky, kvetinky… Aj jedna sponka pripnutá na bok ozvláštni a dodá šmrnc. A hlavne, vlasy vám nebudú padať do tváre. Takéto jednoduchšie doplnky sa hodia ku kratším vlasom. Šikovnejšia nevesta si môže aj sama vyrobiť originálne sponky či mini ozdôbky. Pár nápadov na DIY nájdete aj na našom blogu, aj v aktuálnom čísle časopis SVADBA 1/2021.

Veľmi pekne vyniknú aj dva rovnaké hrebienky či väčšie vlásenky po bokoch hlavy. Vo väčšom množstve môžete rôzne sponky a hrebienky použiť hlavne pri účesoch vypnutých dohora, ktorý akoby zjemnia. Vytvorí sa aj elegantnejší vzhľad, ktorý pôsobí noblesne. Keď použijete vlasovú reťaz z trblietavých kvetov či perál, váš účes môže pôsobiť ako dokonalý samostatný šperk. Ešte viac tým podčiarknete slávnostný štýl udalosti.

Ak chcete staviť na prirodzenosť a jednoduchosť, vo vlasoch nemusíte mať nič. Nikde nie je napísané, že nejaká ozdoba vo vlasoch musí byť. Ak je to váš štýl a takto sa cítite najlepšie, pokojne sa môžete rozhodnú aj pre túto alternatívu. Ak máte dlhé a zdravé vlasy, prirodzene padajúce vlny na vaše ramená a vaša usmievavá tvár žiariaca šťastím bude vyzerať rovnako krásne. To samé o sebe je vašou ozdobou.

Malá rada na záver. Keďže aj svadobný účes dostane po celý svadobný deň zabrať, pripravte si mini taštičku záchrany. Nemali by v nej chýbať malé čierne sponky, pinetky, malá fľaštička laku na vlasy alebo gél na vlasy. Ak ste nevyužili všetky ozdôbky vo vašom účese, tak aj tie. Menší hrebienok, mokré vreckovky a ešte všetko iné mini, čo vás napadne a mohlo by sa hodiť. Určite tieto veci padnú vhod v prípade núdze a možno pomôžete aj ženíchovi či niektorej z družičiek.

Text: Katarína Bačíková

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár