Svadobné pierka – ako si vybrať?

Svadobný doplnok, bez ktorého si svadbu ani nevieme predstaviť – pierka. Tie malé, hravé spomienky na jeden z najkrajších dní v živote. Odkiaľ sa vzala tradícia svadobných pierok a ako si na svoju svadbu vybrať tie pravé?

Svadobné pierka a ich história

Naša krajina je plná krásnych tradícií, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu a vďaka tomu žijú. Medzi také patria aj svadobné pierka. Tento krásny doplnok v sebe skrýva niečo viac ako len ozdobu. Síce sa presne nevie, kedy presne tento zvyk vznikol, vie sa prečo.

Hlavnou úlohou pierok je odlíšiť svadobných hostí. Jednak v kostole vieme zistiť, kto je pozvaný k svadobnému stolu a kto prišiel zagratulovať do kostola. Okremtoho označovania ostávajú svadobné pierka ako malý darček všetkým svadobčanom.

Ako si vybrať tie správne?

Pri výbere správnych svadobných pierok existuje jedno zlaté pravidlo. Mali by ladiť s výzdobou a celou náladou svadby. Preto by ste mali farby, materiály a doplnky pierok vyberať v rovnakom duchu v akom sa nesie výzdoba.

Kvety sú samozrejme klasikou, ktorou nikdy nič nepokazíte, látkové či stužkové pierka dokážu byť tiež rovnako nádherné a oživia celú svadbu.  Čo sa týka ich výroby, môžete to skúsiť buď sama, alebo to nechať na profíkov, ktorí už majú výrobu v malíčku.

Máme tu však aj malý tip. Pri výbere výzdoby a aj pierok sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázie. Medze sa tu naozaj nekladú. Raz som dokonca bola na svadbe, na ktorej sa nechali inšpirovať zvieracou ríšou. Ženích sa volal Daniel a tak hádajte ako vyzerali svadobné pierka 😊 (boli to drevené miniatúrky daniela).

Preto sa nebojte vyhrať s doplnkami. Nie všetko musí byť vždy podľa koľají, ktoré vytvoril niekto iný. Ak chcete teda niečo netradičné, nebojte sa okrem stužiek, buxusu či juty siahnuť po gombíkoch, látkových kreáciách či papierových origami. Určite tým zabodujete!

Kedy, kto a kde pripína svadobné pierka?

Keď som sa púšťala do písania tohto článku na tému svadobné pierka, nikdy som si nemyslela, že budem spisovať takýto návod. Domnievala som sa, že pierka môže zapínať hociktorá kamarátka, ktorá má práve voľné ruky a chuť…. ale ako asi tušíte, nie je to tak.

Prvé pravidlo pri pierkach je, že to najbohatšie patrí ženíchovi a tomu jedinému ho pripína nevesta. Inak odlíšené pierka by mali mať aj starejší, svedkovia či družičky.

Poďme ale ďalej, kedy je najlepšie pierka rozdávať? Pierka by sa mali začať pripínať svadobným hosťom ešte pred obradom, aby to potom nepôsobilo ako jeden veľký chaos.  Najlepšie urobíte, ak vám s tým niekto pomôže pri odobierke nevesty, kedy je koncentrácia svadobných hostí na jednom mieste najväčšia.

Pri pripínaní svadobných pierok existujú mnohé pravidlá, ktoré hlavne záležia od daného kraja. Preto, ak vás čaká svadba, nebude na škodu naštudovať si ich, aby sa náhodou nepritrafil nejaký spoločenský prešľap.

Pripínanie majú v niektorých krajoch na starosti družičky, v iných to môžu robiť iba slobodné dievčiny. Ďalšia pekná tradícia sa týka manželských párov. V niektorých končinách sa mužom pripína pierko na ľavú stranu, ak je ženatý, a to preto, aby všetci vedeli, že jeho srdce je zadané. Pri slobodných mužoch naopak, aby slobodné dámy vedeli, že majú zelenú.

Pozor ale na kraje, kde sa pripínajú pierka iba slobodným mužom. Tým zadaným pripínajú pierka ich manželky! 

Preto, ak vám bude zverená táto dôležitá úloha, zistite si od nevesty alebo od jej rodičov, aké zvyky platia v daných končinách.

Text: Michaela Hlipalová

Foto www.unsplash.com/, www.pixabay.sk

0 komentárov

Pridaj komentár