Svadobné prípravy a ženích. S čím vám vie pomôcť?

Príprava každej svadby, veľkej či malej si okrem času vyžaduje aj dobré organizačné schopnosti. So všetkým vám môže pomôcť svadobná agentúra, môžete si všetko vybaviť a zariadiť sama alebo zapojte do príprav svojich priateľov a rodinných príslušníkov. Ak teda nemáte problém s delegovaním úloh a chcete si zodpovednosť za prípravu vášho dňa rozdeliť, zapojte do celého procesu aj svojho nastávajúceho.  Dnes už neplatí, že jedinou povinnosťou ženícha je dostaviť sa včas na obrad. Rovnoprávnosť platí aj pri organizovaní svadby. Je to predsa deň vás oboch.  Ak ten váš budúci predsa len nie je úplne organizačný typ, tu je prehľad niektorých základných úloh, ktoré by mohol aj tak bez problémov zvládnuť každý budúci manžel.

Výber svadobného auta

Objednanie svadobného auta môžete pokojne nechať na budúceho manžela. Spolu si vyberte typ, farbu, prípadne výbavu a dokončenie objednávky nechajte na ňom. Myslite len na to, že keď budete mať veľké svadobné šaty, budete potrebovať aj priestrannejšie vozidlo.

Ubytovanie pre hostí

Ak budete mať na svadbe veľa hostí, ktorí prídu z väčšej diaľky, budú potrebovať ubytovanie. To môžete rezervovať v hoteli, kde máte hostinu alebo niekde blízko reštaurácie, v ktorej plánujete oslavovať váš deň. Spolu si spíšte zoznam ľudí a počet izieb, aké budete potrebovať. Rezerváciu a ostatné formality nechajte na budúceho manžela.

Odvoz pre hostí

Aj tu môžete nechať voľnú ruku vašej polovičke. Objednať autobus či minibus pre hostí, ak to budete potrebovať, sa väčšinou dá spolu so svadobným autom.  Dopredu si zistite počet osôb, nechajte si aj nejaké miesta ako rezervu pre prípadné nečakané zmeny a nezabudnite hostí informovať o mieste a čase vyzdvihnutia.

Výber DJ-a/kapely/kameramana/fotografa

Ak sa vaše názory a predstavy v tomto smere zhodujú a máte rovnaký vkus, aj výber týchto dôležitých osôb môžete nechať v rukách vášho drahého. Dohodne pre vás oboch vhodný dátum a čas stretnutia a ostatné podrobnosti môžete už doladiť spolu na osobnom stretnutí. Ak sa v tomto až tak úplne nezhodujete, môže pre vás váš budúci urobiť aspoň predvýber na základe referencií a spolu sa dohodnete, s akým profesionálom sa nakoniec stretnete.

Svadobné hry

Ak plánujete na svadbe aj takýmto spôsobom zabávať svojich hostí, nech si každý z vás pripraví svoj zoznam hier. Pri spoločne strávenom večeri ich tak môžete spolu prediskutovať a zistiť, či ste sa v niektorých aj zhodli.

Objednať alkohol pre hostí

Čo sa týka množstva, s tým vám určite hravo poradia v hoteli či reštaurácii, ktorú ste si vybrali. Čo sa týka druhov alkoholu, s tým si môže poradiť hravo aj ženích.

Rozposlať svadobné oznámenia

Ak máte tlačené oznámenia, pripravte mu vopred vypísané obálky s adresami.  Po ceste z práce ich môže odniesť na poštu. Ak máte aj elektronické oznámenia, pripravte mu zoznam emailových adries všetkých pozvaných. Zatiaľ, čo vy si budete večer dohadovať rozlúčku so slobodou, on môže rozposlať všetky emaily.

Vyzdvihnutie svadobnej kytice a pierka

Aj túto úlohu zvládne váš nastávajúci. Pre istotu mu však ukážte obrázok, ako má vaša kytica a jeho pierko vyzerať.

Zasadací poriadok

Túto úlohu určite nenecháte iba na neho, ale je dôležité, aby vám pri tom pomohol. Lepšie pozná hostí „zo svojej strany“ a vzťahy medzi nimi. Budete tak mať istotu, že posadíte tých správnych ľudí vedľa seba, aby zábave nestálo nič v ceste.

Svadobná stránka

Dnes je už veľa ľudí zdatných aj v oblasti tvorby web stránok. Ak medzi ne patrí aj váš budúci a chcete mať webovú stránku so všetkými informáciami ohľadom vašej svadby, zapojte ho do toho. Povedzte mu svoju predstavu alebo to nechajte úplne na neho. Ak si v tom nie je až taký istý, určite má aspoň jedného kamaráta, ktorý mu s tým bude vedieť pomôcť. Okrem potrebných informácií pre hostí ohľadom miesta konania, dopravy, ubytovania… si tam viete dať aj zoznam odporúčaných svadobných darov.

Svadobná cesta

Určite ste sa o tom spolu už rozprávali. Viete, kam by ste chceli ísť, na ako dlho… Ak mu v tomto dôverujte, nechajte detaily vašej svadobnej cesty na ňom. Možno vás bude čakať aj nejaké príjemné novomanželské prekvapenie.

Ďalšie úlohy závisia aj od šikovnosti vášho partnera alebo jeho záujmov. Ak má umelecké cítenie, môže pripraviť návrh vášho svadobného oznámenia, pripraviť menovky, prezentáciu z vašich fotiek… Ak má obchodného ducha, môžete ho nechať  vyjednávať podmienky pri objednávaní priestorov, menu či hudby. Možno sa mu podarí vybaviť ďalšiu zľavu. Ak inklinuje viac k praktickým veciam, môže pomôcť pri príprave výzdoby, delení koláčov do krabičiek a pod.  Vy ho predsa poznáte najlepšie.

Aj tu však platí, že radšej si všetko prekonzultujte spolu, kým niečo záväzne potvrdíte. Výhodou spoločného plánovania je aj spoločne strávený čas, zistíte o sebe navzájom ďalšie dôležité veci – do akej miery sa viete na seba spoľahnúť, ako viete zvládať prípadné stresové situácie či to, ak sa niečo nepodarí podľa predstáv. Určite to upevní váš vzťah aj do budúcna a môžete neskôr s láskou spomínať, ako ste si SPOLU vytvorili váš najkrajší deň.

Text: Katarína Bačíková / Foto: Phoenix Creative Management (titulná foto), Lavender Hill Weddings and Events, Country & Town House

0 komentárov

Pridaj komentár