Takto sa menili trendy vo svadobných tortách

Čo by to bola svadba bez krásne vyzdobenej torty, z ktorej sa ujde každému svadobčanovi? Pre každého je naj práve tá jeho – niekto má radšej zdobenie krémom, niekto fondánom, iný zas len kvetmi či ovocím. Poďte sa s nami pozrieť naprieč históriou a zistite, ako sa menili trendy svadobných tort za posledné storočie.

1910

Vnútri boli torty zväčša rovnaké – piškótové cesto a maslová plnka. Zvykom bolo piecť tortu v dome nevesty a následne ju ozdobiť bielym krémom, na ktorý sa poukladali prírodné kvety. V niektorých krajinách sa používali výhradne kvety oranžovej farby alebo konvalinky. Tortu nerozkrajovali iba manželia, tí si odkrojili iba prvý kúsok, následne si z torty išli odkrojiť hostia (zoradení podľa postavenia). Biela farba symbolizovala bohatstvo a hojnosť.

1920

Na výzdobe tort 20. rokov 20. storočia sa podpísala vtedajšia revolúcia. Poťah bol stále biely, no okrem kvetov sa torty zdobili šperkmi či perím. Nechýbali rôzne geometrické tvary či oblúky. Hlavnou inšpiráciou sa stala téma Art Deco – Veľký Gatsby. Torty sa už začali vyrábať vo veľkovýrobniach, čím ďalej, tým menej sa ich pieklo v bežných domácnostiach. 

1930

Torty boli cenovo dostupnejšie, a tak ich mal na svadbe takmer každý novomanželský pár. Populárnymi sa stali rôzne ozdoby na vrchu tort – napríklad porcelánové alebo drevené postavičky. Zvykom bolo, že mladomanželia krájali tortu mečom či mačetou. Obľúbenou sa stala takzvaná Lambethova metóda, zdobenie krémom, z ktorého sa robili krásne detaily.

1940

Kvôli vojne upadli cukrárenské výroby a svadobné torty a koláče sa väčšinou piekli v domácnostiach. Často sa do nich pridával muškátový oriešok, škorica a klinčeky, plnky boli menej maslové. Najviac sa piekli 3-poschodové torty a zdobili sa mašľami či kvetmi. Okrem bielej sa využívali aj pastelové farby. Vrch torty skrášľovali umelé labute či koše s holubičkami. Tieto ozdoby boli vzácne a dedili sa z generácie na generáciu.

1950

V 50. rokoch opäť prepukla cukrárenská výroba. Cukrári začali experimentovať, populárnymi sa stali torty plné ovocia a prémiových likérov. Torty boli zdobené bielou polevou, kvetmi a na vrchu boli postavičky ženícha a nevesty podobné tým dnešným. Zdobenie bolo omnoho detailnejšie a precíznejšie. V tomto čase mala svadbu aj populárna herečka Grace Kelly, ktorá si vyžiadala 6-poschodovú tortu s 3D replikou monackého paláca.

1960

Celebrity a prominentné osobnosti sa predbiehali v tom, kto bude mať parádnejšiu svadobnú tortu. Zdobenie bolo v týchto rokoch elegantné a prepracované. Používali sa ozdobné biele vežičky z plastu či porcelánu a biela poleva. V roku 1966 za ženil Elvis Presley, ktorého svadobná torta v tom čase stála takmer 3 000 eur. 

1970

Jednotlivé poschodia boli často nie priamo na sebe, ale oddelené ozdobnými podstavcami. Torty sa pokrývali mandľovou pastou a hladkým bielym krémom. Populárne boli zlaté či strieborné plastové ozdoby, postavičky ženícha a nevesty, rôzne zvončeky, mašle či stuhy. Kvety sa používali iba občas, väčšinou to boli drobné nenápadné kvietky. Cukrári radi experimentovali s bielkovou polevou, ktorá mala ideálnu hustotu na zdobenie. 

1980

Najobľúbenejšou príchuťou svadobných tort sa stalo bobuľové ovocie. Torty boli zdobené nejedlými a gýčovými ozdobami ako fontány či rôzne oblúky, ktoré cukrári ladili do rôznych výraznejších farieb. Používali sa aj veľké živé kvety, zväčša bielej farby. V 80. rokoch mali svadbu aj princezná Diana a princ Charles, ktorých tortu cukrári tvorili presne 14 týždňov. V roku 2015 sa konala aukcia o jeden zmrazený kúsok z tejto torty, predal sa za viac ako 1000 eur. 

1990

Torty začali byť viac originálne. Ozdoby odzrkadľovali napríklad záľuby alebo povolanie novomanželov. Používalo sa veľa farieb, jedlé kvety a cukrová poleva. Vznikli rôzne nové techniky zdobenia, napríklad tlač na jedlý papier, čo ponúkalo obrovské možnosti pre fantáziu. Naopak, ak bola torta farebná a prezdobená, svadobné koláčiky boli veľmi decentné, zdobené bielou a krémovou polevou.

2000

Svadobné torty sa začali zdobiť farbami, ktoré boli zladené k celkovej svadobnej výzdobe. Mladomanželia často chceli na bokoch svojej torty košíkový vzor z maslového krému, zapichnuté prstienky na vrchu torty či holubičky a labute. Vďaka jednej z epizód kultového seriálu Sex v meste sa stali obľúbené torty tvorené z cup cakes. Zvykom sa stalo to, že na oslavy výročia manželstva si páry žiadali upiecť tortu, ktorá bola vyzdobená v rovnakom štýle ako ich svadobná. 

2010

Fondánom potiahnuté torty, ktoré sa dajú zdobiť na milióny spôsobov, sú veľmi obľúbené dodnes. Taktiež sa spopularizovali nahé torty s jemným ovocným či kvetinovým zdobením. Začalo sa používať aj jedlé zlato, ktoré svadobným tortám dodáva punc luxusu.

2019

Dnes sa fantázii skutočne medze nekladú. Populárne sú dvoj či trojposchodové torty obalené plnkou jemnej farby, zdobené kvetmi, čokoládovými „stekancami“, ovocím, makrónkami či rôznymi zápichmi. Na väčších svadbách sa páry neboja mať torty za tisícky eur, ktorých príchute sú od výmyslu sveta. Obľúbené sú plnky ako slaný karamel, arašidové maslo či pistáciová, no taktiež ľahké šľahačkové a tvarohové torty plné ovocia.

Text: Martina Dudíková / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár