Tradičná svadba trocha netradične

Svadba. V každej krajine má svoje zvyky, zaužívané „postupy“ a kroky. Možno ste tradičná nevesta a chcete mať svadobný deň plný tradícií a podľa toho, „čo sa patrí“. Možno ste viac nevestou, ktorá chce experimentovať.  Nech už ste akákoľvek, nechajte sa nami inšpirovať. Spravte aj tradičnú svadbu trochu netradične.

Spomienky na svadbu majte ihneď

Rozdajte svadobčanom mini fotoaparáty, ktoré vytlačia fotky hneď. Môžete dať napríklad jeden na každý stôl a o krásne momentky máte postarané. Povzbuďte ich k foteniu a nechajte si v sále pripraviť miesto, kde ich môžu zavesiť/nalepiť či inak upevniť. Určite neostanú nepovšimnuté a vás okrem profi fotiek potešia aj tie menej profesionálne, ale určite zábavné, netradičné či inak originálne.

Recovery kit – kútik prvej pomoci

Ako vtipnú, no možno aj naozaj nápomocnú pozornosť pre tých, ktorí to preženú s alkoholom, môžete pripraviť malý „kútik záchrany“. Na menší stolček tak nachystajte malé fľaše s minerálkami, aspirín, šumienky proti bolesti hlavy či iné „pomôcky na opicu“.

A aby sme neobišli ani dámy, tým môžete hneď vedľa pripraviť prútený kôš so žabkami rôznych veľkostí či farieb. Určite ich ocenia, keď sa budú chcieť prezuť z nepohodlných topánok na vysokých opätkoch. Nezabudnite ani na leukoplasty, prípadne krém na ruky, navlhčené odličovacie obrúsky a pod.

Zmrzlinový bar

V lete takéto osvieženie ocenia nielen deti, ale určite aj dospelí. Nemusíte mať v ponuke 10 či viac druhov. Postačia aj najobľúbenejšie tri či päť (čokoládová, vanilková, ovocné či nejaký exotický sorbet, napr. mango). K tomu nachystať nejaký toping, mleté oriešky či lentilky na ozdobu. Rozhodnúť sa môžete či bar bude ako samoobsluha alebo ho bude niekto obsluhovať.

Alternatívou pre dospelých môže byť aj koktailový bar. Je lepšie mať dopredu vyvesený zoznam ponúkaných nápojov, prípadne už aj nejaké najobľúbenejšie vopred pripravené.

Videoprojekcia – váš príbeh

Ak máte veľa spoločných fotiek, ste vášniví cestovatelia alebo si jednoducho radi robíte selfie, pripravte z nich pre svojich hostí krátky film. Ako a kde ste sa spoznali, čo všetko ste spolu zažili… Fotky doplňte vtipnými textami či hovoreným slovom a premietnite v sále na veľkom plátne.

Váš príbeh v tlačenej verzii

Vhodnou alternatívou je aj dať váš príbeh na papier. Takéto svadobné noviny, kde nebude len harmonogram vášho svadobného dňa, ale aj informácie a fotky o vás dvoch, môžete rozmiestniť na jednotlivé stoly alebo na spoločný stôl niekde pri vstupe.

Tradičné menu netradične

Je váš dedko poľovník? Alebo ženíchova babka pečie najlepšiu štrúdľu a pirohy na svete? Milujete vy dvaja pravú čínsku kuchyňu? Dajte to vedieť aj ostatným a zakomponujte to do svojho svadobného menu. Poľovnícka polievka, babkine domáce zákusky či teplý bufet v čínskom štýle môžu osloviť aj svadobčanov. Nezabudnite ich o tom informovať, napríklad aj zapichovacími kartičkami s textom: „Moja babka robí tie najlepšie koláče“ alebo „Potešenie v podobe čínskeho tajomstva“… Viete si ich vyrobiť sami alebo nejaké zohnať aj cez internet.

Rodokmeň

Svadbou sa z dvoch rodín stáva jedna. Ukážte to už na svadbe a pripravte si spoločný rodokmeň s fotkami z obidvoch rodín. Minimálne vaši rodičia či starí rodičia sa tomu určite potešia. Nezabudnite mu nájsť v sále vhodné miesto, aby bol prístupný k nahliadnutiu pre každého.

Polnočné prekvapenie

Okrem redového tanca, ktorý je typický hlavne pre východnú časť Slovenska, môžete polnoc oživiť ohňostrojom alebo vypúšťaním balónov šťastia. Hodí sa to najmä v lete a potrebujete na to, samozrejme, aj dostatok miesta. Efekt je však zaručený. Ak teda niečo také plánujete, opýtajte sa na možnosti vo vašom hoteli alebo reštaurácii. Do balónov šťastia si môžete napríklad vložiť svoje sľuby, ktoré si predtým navzájom pred ostatnými prečítate.

Ľadové sochy

Pekným spestrením zimnej svadby môže byť vyrezávanie sôch do ľadu. Táto paráda sa dá objednať aj v lete, keďže sa na to používa špeciálny ľad, konečný výsledok však vydrží oveľa kratšie. Môžete si vybrať zo sôch rôznych motívov a veľkostí podľa toho, či chcete niečo romantické (labute so srdiečkom, anjeliky…) alebo niečo iné, pre vás oboch charakteristické. Dopredu sa opýtajte na čas, ako dlho bude výroba sochy trvať. Aby čakanie na výsledok nebolo pre vás a hostí dlhé a nudné.

Oheň alebo bubon?

Hoc aj obidvoje! Ak nemáte radi svadobné hry, no napriek tomu by ste chceli nejako zabaviť svojich hostí, môžete si objednať napríklad ohňovú alebo bubnovú šou. Vopred si to však skonzultujte so zariadením, kde plánujete hostinu.

Live cooking

Doprajte hosťom zážitok z varenia priamo na svadbe. Okrem tradičného pečeného prasiatka, ktoré sa môže otáčať na ražni niekde v rohu záhrady, môžete využiť aj služby šéfkuchára, ktorý pred zrakmi svadobčanov bude pripravovať napríklad sushi, tradičné čínske cestoviny či flambované ovocie… Výber je na vás.

 Špeciálne darčeky pre hostí

Svojich hostí môžete potešiť aj netradičnými darčekmi, ktoré im pripravíte pri príležitosti vašej svadby. Či už budú hand-made priamo od vás alebo nie, dôležité je dať ich zo srdca. Môžu to byť napríklad vami robené medovníčky, domáci lekvár či med v malých fľaštičkách s peknou ozdobou alebo mydielka v tvare srdiečok… Fantázii sa medze nekladú a nezabudnite na všetko umiestniť vaše iniciály a dátum svadby.

Tak ako? Inšpirovali sme vás? Verím, že áno. A ak ste typ nevesty, ktorá chce aj z tradičnej udalosti urobiť niečo výnimočné, neváhajte a do toho!

Text: Katarína Bačíková / Foto: Pinterest, Ice Cream Stand – Baked by Joanna, Wedding Cocktail Bars, YTK Photography, Sunshine Weddings Spain, Paper Bride Blog, Home Brewed Soaps

0 komentárov

Pridaj komentár