Týždeň pred svadbou – ako sa nezblázniť

Už je to tu! Už iba pár dní a váš veľký deň sa stane skutočnosťou. Všetka vaša doterajšia práca pri plánovaní, energia a čas, ktorý ste do toho investovali, sa pretaví do skutočnosti. Na jednej strane sa tešíte a na tej druhej váhate – stihnem všetko dokončiť včas? Veď to poznáte… Najprv ste si mysleli, že máte na všetko ešte dosť času a teraz si myslíte, že by ste na doladenie všetkých detailov k dokonalosti potrebovali ešte ďalších 6 mesiacov. Zachovajte však pokoj! Ak máte týždeň pred svadbou, plus-mínus pár dní, nie je dobré sa stresovať nad tým, čo sa už nedá stihnúť. Radšej sa zamerajte sami na seba a doprajte si aj chvíľku na oddych. Tu je aj od nás zopár rád, ako sa posledný týždeň pred svadbou nezblázniť, oddýchnuť si, ale mať aj všetko pod kontrolou.

Čo ešte naposledy skontrolovať:

Ak ste si písali zoznam či denník, kde máte uvedené všetky povinnosti, sadnite si a skontrolujte ešte raz rad za radom, či ste na nič nezabudli. Odškrtnite si, čo máte hotové, prípadne, čo je ešte potrebné dotiahnuť do konca (či má DJ zoznam vašich piesní, aj pieseň na mladomanželský a rodičovský tanec; či má fotograf zoznam fotiek, aké chcete aby určite nafotil; či floristke prídu včas vami chcené živé kvety; či vám stihne kamarátka pripraviť všetky menovky podľa dohody; či má hotel už finálny zoznam hostí s jednotlivými požiadavkami – potvrdili svoju účasť už všetci pozvaní hostia?)

V pokoji si prejdite harmonogram dňa aj s približnými časmi. Prejdite si každý bod a snažte sa si predstaviť, čo vás asi čaká. O všetkých prípadných zmenách nezabudnite hneď informovať aj fotografa, kameramana, DJ-a či kapelu a rovnako hotel či reštauráciu…

Nedá sa pripraviť na všetko, ale je dobré mať po ruke vo svadobný deň aj tzv. kufrík záchrany. Už sme tu o ňom písali ako o S.O.S pre nevestu a ženícha. Pripravte si teda jeden aj pre seba/pre vás oboch a možno pomôže vám alebo aj niekomu inému, kto to bude potrebovať. Túto úlohu môžete pokojne zadať aj družičke či svedkyni, ako sa dočítate nižšie o delegovaní povinností.

Ak ste si dohodli vlastné sľuby na obrade, bolo by dobré, aby ste si ho párkrát nahlas pre seba prečítali. Je to úplne iné ako si to hovoriť v duchu. Najlepšie niekde pred zrkadlom. To isté odporučte aj svojej polovičke.

Skontrolujte, či osoba vami poverená, má už prichystaný príhovor na svadbu.

Posledný krát si prejdite zasadací poriadok, či ste na nikoho nezabudli. Poslali ste finálnu verziu aj hotelu či vášmu svadobnému koordinátorovi?

Vyberte si aj jednu zodpovednú osobu, ktorej vo svadobný deň hneď ráno odovzdáte svoj telefón. Keďže vy budete mať iné povinnosti (líčenie, fotenie, odobierka…), ona bude tá, ktorá musí prípadné otázky dodávateľov či vzniknuté nečakané situácie vyriešiť za vás. Nezabudnite dať kontakt na ňu aj dodávateľom, alebo ich aspoň o nej informovať.

Ak vás čaká posledná skúška šiat, vezmite si so sebou aj všetky doplnky – závoj, náušnice, náramky, … samozrejme aj topánky. Všetko musí spolu vyzerať ako jeden celok a možno na poslednú chvíľu niečo zmeníte.

Ak už máte doma svadobné šaty, vyberte ich z obalu a nechajte ich niekde voľne visieť, nechajte ich dýchať. Urobte tak minimálne jeden deň pred svadbou. Popritom sa vyhnite doma vyprážaniu či nebodaj fajčeniu, aby zbytočne nenabrali nechcené vône.

Nezabudnite rozchodiť svadobné topánky. Nie je to len taká fráza, ktorú sa dočítate všade. Budete v nich totiž od skorého rána do neskorého večera. Otlaky na nohách vedia poriadne znepríjemniť hocijakú udalosť, nie to ešte vlastnú svadbu. A keď v nich už budete doma chodiť, čo takto si v nich  rovno vyskúšať  zatancovať mladomanželský tanec? A majte na pamäti, že najlepšie sa roztiahnu, ak si ich obujete na ponožky.

Ako si aspoň trochu oddýchnuť a zrelaxovať:

Predovšetkým sa nebojte veci a úlohy delegovať na iných. Viem, že najlepšie je mať všetko pod kontrolou a nevesty perfekcionistky sú presvedčené, že najlepšie si všetko urobia samy, resp. čo si neurobia, to nebudú mať… Ale ak si chcete vlastnú svadbu aj užiť a zabaviť sa, nielen všetko po všetkých kontrolovať, je na čase odovzdať nejakú zodpovednosť aj iným.

Doprajte si masáž – tváre, krku, celého tela. Uvoľní vás to, opadne zbytočný stres, vaše telo a myseľ sa vám poďakujú. A zakážte si počas masáže čo i len pomyslieť na svadbu, skúste „úplne vypnúť“. Zabijete dve muchy jednou ranou – oddýchnete si a doprajete vášmu telu nový impulz do ďalších náročných dní.

Podarujte si niečo navzájom ešte ako snúbenci tešiaci sa na manželstvo. Môže to byť úplná maličkosť, malé vyznanie lásky, prívesok na kľúče v tvare srdiečka alebo vašimi iniciálami, vychutnajte si spolu obľúbenú čokoládu či fľašu vína…

Pracovné povinnosti dajte nabok. Aj keď sa to ľahšie hovorí ako vykoná, v posledné dni sa nenechajte vystresovať ešte aj prácou. Najlepšie je vybrať si dovolenku, vypnúť služobný mobil a ako sa vraví s nadhľadom: „práca nie je zajac, neutečie“.

Zbaľte sa na svadobnú cestu, ak idete hneď po svadbe. Prídete trochu na iné myšlienky, aspoň na pár hodín budete mať v hlave veci ako bikini, slnečník či pas a nie koláče, výzdobu a svadobnú kyticu…

V letných dňoch, no nielen vtedy, môže aj vďaka stresu dôjsť rýchlejšie k dehydratácii až vyčerpaniu organizmu. Dostatočne preto pite počas celého dňa. Prospeje to aj vašej pleti a zároveň sa nebudete cítiť taká unavená.

Ak máte pocit, že ešte stále máte toho veľa, čo treba spraviť, aj napriek tomu „obetujte“ jeden deň a venujte sa sebe. Ak aj napriek všetkým radám či snahe máte stále pocit, že to ešte nie je ono, nezúfajte! Radšej sa obzrite dozadu a pochváľte sa za to, čo všetko ste už stihli zorganizovať a zariadiť. Určite toho nie je málo a to najťažšie už máte za sebou. 

Na záver nám dovoľte pripomenúť aj to, čo NEROBIŤ týždeň pred svadbou. Minimalizujete si stres a poďakujete si neskôr

Experimenty s akoukoľvek kozmetikou, ktorú nepoznáte alebo ste ju doteraz neskúšali. Nedajte sa zlákať ani odporúčaniami najlepších kamarátok či nebodaj reklamy. Skúšať nové prípravky sa neoplatí, keďže reakcia vašej pokožky môže byť rôzna. Aj pozitívna, ale v horšom prípade opačná a času na nápravu nemusí byť dosť. Rovnako neodporúčame drastické beauty procedúry – chemický peeling, laser či ošetrovanie pleti, s ktorým nemáte skúsenosti. Šarapatu môžu narobiť aj samoopaľovacie krémy, solárium  alebo spálená pokožka priamo na slnku. Hnedastý nádych pokožky v bielych či slonovinových šatách je krásny… to nikto nepopiera, ale ak ste na peknom opálení nepracovali postupne už pár týždňov pred svadbou, v poslednom týždni to nedoženiete, môžete si skôr uškodiť.

Nechcené a nedokonalé opálenie môžete napríklad získať aj počas tzv. rande-fotenia či predsvadobného fotenia. Dohodnite si ho preto radšej skôr, alebo dajte pozor na to, kde a ako dlho sa budete fotiť.

Ak chcete vo svoj deň zažiariť aj novým účesom, určite nevynechajte skúšku vopred. Nemusí totiž splniť vaše predstavy či pasovať k typu vašej tváre, očí a pod. Rovnako pozor aj na novú farbu vlasov. Radšej zvoľte svoju overenú klasiku a novú môžete vyskúšať napríklad na vašej svadobnej ceste alebo inej rodinnej udalosti. Cesty späť po nevydarenom zafarbení vlasov už nemusí byť. Preto buďte radšej sama sebou aj vo svadobný deň.

Adrenalínové športy či nové cviky tiež nie sú aktivitou, ktorú by ste mali začať skúšať pár dní pred svadbou. Skúšať nové veci je určite potrebné a palec hore všetkým adrenalínovým nadšencom. Ale!, na to bude čas aj neskôr. Teraz doprajte svojmu telu skôr odpočinok ako zbytočnú záťaž. Veď aj naplánovať svadbu dá poriadne zabrať. A nechcete predsa kráčať uličkou v kostole so sadrou na nohe.

V horúcich letných dňoch pozor aj na klímu, najmä ak v takom prostredí trávite veľa času, napríklad v práci, a rozdiel oproti vonkajšej teplote je prehnane veľký. Nádchu či angínu tesne pred svadbou si nepraje nikto.

Vážne rozhovory môžu v období tesne pred svadbou tiež viac uškodiť ako pomôcť. Je potrebné sa rozprávať, ale témy ako domáci rozpočet, u ktorých rodičov budete tráviť prvé Vianoce a pod. treba teraz vynechať. Predsa len ste určite aj unavení z plánovania a iných povinností týkajúcich sa svadby a na takéto témy je potrebná čistá hlava a dostatok času. Takže ak ste ich neprediskutovali skôr, nechajte si to na príjemný manželský večer vo dvojici pár týždňov po svadbe.

Rozlúčka so slobodou je aj u nás už viac-menej súčasťou príprav na svadbu. Čas strávený s priateľmi vie byť rovnako nezabudnuteľný ako s milovanou osobou. Bujarú oslavu posledných dní slobody by sme však odporúčali uskutočniť trochu skôr. Závisí, samozrejme, na vašich preferenciách, ako chcete rozlúčku poňať. Myslite na to, že spamätávať sa ďalšie tri dni z jednej veselej noci, sa vám nemusí v posledných dňoch hodiť. 

Noc pred svadbou je náročná… Zamýšľate sa nad tým, ako to dopadne, či všetko vyjde podľa predstáv, či je všetko pripravené, či to zvládnete… Nebojte sa, zvládnete! A hlavne, nebuďte hore celú noc! Snažte sa čo najviac vyspať, aby ste sa ráno zobudili s dobrou náladou a nie s kruhmi pod očami.

Takže, milé nevesty, užívajte si každý deň! Aj tie posledné ako slobodné mladé dámy. Nezabudnite si opakovať, že všetko dobre dopadne, všetko sa podarí… Pozitívne myslenie je polovica úspechu a naozaj to platí. 

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár