Ubytovanie pre svadobných hostí – na čo nezabudnúť

Svadobní hostia plnia na svadbe nenahraditeľnú úlohu. Vytvárajú zábavu, príjemnú atmosféru a sú svedkami, pred ktorými si snúbenci sľubujú večnú lásku. Preto určite chcete váš veľký deň urobiť príjemným a nezabudnuteľným aj pre nich. Či plánujete mať svadobných hostí veľa alebo málo, určite bude treba pre pár z nich zabezpečiť ubytovanie. Pozrite sa s nami bližšie, ako dosiahnuť, aby sa cítili čo najkomfortnejšie.

Hlavná otázka pri tejto téme je, kto má ubytovanie platiť. Podľa etikety by ste to mali byť vy, keďže si hostí pozývate. Konečné rozhodnutie je však len a len na vás. Riaďte sa svojím rozpočtom a možnosťami. Možno v ňom na túto položku peniažky vyhradené máte, možno o tom len začínate premýšľať. Konečná suma závisí od počtu hostí, cenovej relácie hotela a pod. V konečnom dôsledku platí, že kto chce, na vašu svadbu príde, aj keby si mal ubytovanie a cestovné hradiť sám. Rozhodnúť sa teda musíte vy a aj tu máte niekoľko alternatív:

  • platiť ubytovanie všetkým, ktorí to potrebujú, v celej sume,
  • platiť ubytovanie všetkým, ktorí to potrebujú, no napríklad polovicu z ceny,
  • platiť ubytovanie iba najbližšej rodine (rodičom, súrodencom, babkám, dedkom, krstným rodičom…),
  • platiť ubytovanie napríklad iba zahraničným hosťom alebo tým, ktorí to majú najďalej, a teda majú aj najvyššie cestovné náklady,
  • neplatiť ubytovanie nikomu, ale poskytnúť informácie o možnostiach ubytovania v okolí svadobnej hostiny či priamo v hoteli, kde hostina bude.

Náklady spojené s ubytovaním nie sú nepatrné, preto si to dôkladne premyslite a zvážte svoju stratégiu. Svojich hostí, ich očakávanie či zaužívané zvyky si poznáte najlepšie. Ak sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite ich o tom vopred informovať, aby sa aj oni na to vedeli pripraviť. Ak ubytovanie hradíte vy, možno vám dajú na revanš väčší peňažný dar.

Ak máte svadbu vo veľkom hoteli, ktorý vám zároveň poskytne aj dostatok izieb za výhodnú cenu, máte vyhraté. Bonusom pre ubytovaných hostí je to, že v noci nemusia svoj hotel v neznámom meste hľadať a svoju  posteľ nájdu veľmi ľahko.

Ak ste si svadobnú hostinu rezervovali v nejakej reštaurácii s krásnou sálou a ubytovanie musíte riešiť samostatne, tu je niekoľko rád.

Určite sa snažte vyhľadať hotel, ktorý bude blízko miesta svadobnej hostiny. Najlepšie, ak by sa dalo do hotela či penziónu dostať pešo či MHD. Čím bližšie, tým lepšie. V sobotný večer či noc môže byť ťažšie zohnať rýchlo taxík. Ak bude ubytovanie predsa len ďalej, zvážte prípadne zabezpečenie mini-busu na odvoz hostí, napr. pre cca 9 ľudí. Je to lepšie ako autobus, keďže nemusia ísť všetci naraz a mini-bus sa využije za večer viackrát podľa potreby.

Ak odvoz pre hostí zabezpečovať nebudete, dajte im podrobné informácie, kde sa ich ubytovanie nachádza. Môžete vyrobiť jednoduché plániky na papier alebo to zakomponovať do pozvánky. Možnosťou je aj poslať link hotela alebo ak máte svoju svadobnú stránku, dať podrobné informácie tam. Pre hostí je lepšie, ak sa ubytujú už pred obradom. Pri odchode zo svadby ho už nebudú musieť hľadať. Ak to z nejakého dôvodu nemôžu stihnúť, je dôležité zistiť či je v hoteli možný neskorší check-in alebo sa na ňom pre vašich hostí s hotelom vopred dohodnúť. Môžete požiadať aj o výnimočný neskorší chcek-out.

Pri rezervácii viacerých izieb si nezabudnite pýtať zľavu. Či už to budete platiť vy alebo nie, určite to treba využiť a v každom správnom hoteli by vám mali vyjsť pri tejto požiadavke v ústrety.

Ak si ubytovanie majú hradiť hostia sami, hotelov v rôznych cenových skupinách môžete osloviť aj viacero. Niektorým hosťom bude možno stačiť jednoduchšie ubytovanie, iní si radi „potrpia“ na trocha luxusu. Dve cenové skupiny budú akurát. Uistite sa, že ste do hotela poslali presný zoznam hostí aj s typom izieb, aby im dohodnutú zľavu nezabudli uplatniť.

Pri výbere hotela myslite aj na dostatok parkovacích miest. Väčšina „cezpoľných“ určite príde na vlastnom aute. Príjemným oživením môže byť aj pekné okolie hotela, detské ihrisko, záhrada na prípadné fotenie, blízkosť zaujímavých atrakcií či pamiatok pre tých, ktorí by ostali dlhšie, ako jednu noc.

Ak budú ubytovaní hostia s malými deťmi, vopred zistite možnosti detských postieľok, sedadiel na WC, ohrievačov jedla a pod… Samozrejmosťou je už dnes aj wi-fi, ale uistite sa, či ho hotel poskytuje aj na izbách a či je v cene. Prípadne, či hotel zabezpečuje odvoz z/na letisko, ak by to bolo potrebné.

Príjemným pokračovaním vašej svadby môže byť aj spoločný brunch na druhý deň. Porozmýšľajte aj nad takouto možnosťou. Hosťom môžete ponúknuť zvyšné koláčiky alebo teplý či studený bufet, ktorý sa počas svadby celý neminul. Zrealizovať sa to dá rovnako v hoteli, kde ste mali svadobnú hostinu, ale aj v hoteli, kde sú „iba“ ubytovaní vaši hostia. Oslovte hotel aj s touto požiadavkou a informujte hostí, aby sa ráno neponáhľali preč.

Milým gestom, ako dať hosťom najavo vašu radosť z ich prítomnosti môže byť aj malý darček, ktorý na nich bude čakať v izbe. Napríklad mini čokoládka s vašimi iniciálami a dátumom svadby na vankúši, vonný olejček v kúpeľni a pod. Myslím, že žiaden hotel by nemal mať problém vám s týmto pomôcť. Nezabudnite im darčeky dopredu aj so zoznamom hostí priniesť.

Ak vaši hostia plánujú zostať v hoteli dlhšie ako jednu noc, uistite sa, na koľko nocí pre nich platí zľava. Niektoré hotely ju poskytnú aj na viac, napríklad už od piatka. V prípade, že máte takých hostí viac, môžete už večer pred svadbou zorganizovať spoločnú večeru. Hostia sa lepšie spoznajú, prelomia sa ľady a o to lepšia zábava sa rozprúdi vo svadobný deň. Pozor však na alkohol, hlavná zábava nemá byť večer pred sobášom.

Vyberajte hotel podľa toho, ako by ste sa v ňom cítili vy sami. Ak sa páči vám, bude sa pravdepodobne páčiť aj vašim hosťom. Choďte sa tam pozrieť osobne alebo čítajte recenzie.

Nezabudnite si vybraný hotel rezervovať aj predbežne, aby náhodou nebol vo váš víkend obsadený. Opýtajte sa na to už pri prvej návšteve.

Snáď sme vám pomohli zorientovať sa trochu aj v tejto téme, aby ste na nič nezabudli. Prajeme príjemné plánovanie!

Text: Katarína Bačíková / Foto: Gemini Resort (titulná foto), Bridals.Pk, The Black Sheep Online, Colorado Springs Independent, TLC.com

0 komentárov

Pridaj komentár