Výročia svadby

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako dlho sú už manželmi vaši rodičia či starí rodičia? Uff, mať toľko spoločných rokov za sebou… Výročia svadby sa nezvyknú oslavovať vo veľkom každý rok. Väčšinou ich manželia oslávia spolu vo dvojici, v tichosti, spoločnou večerou, či v divadle, kine… Je to predsa o dvoch ľuďoch. Tie dlhoročné a jubilejné manželstvá našich rodičov či starkých si už pripomíname aj spoločnou oslavou, obedom a berieme ich ako rodinnú udalosť.

Pozrime sa na to, aké tie výročia vlastne sú, a aké názvy im prináležia podľa počtu spoločných rokov. Môžete sa nami inšpirovať, aký darček prípadne svojej polovičke či rodičom darovať.

1.výročie – bavlnená svadba – prvý rok po svadbe by ste sa k sebe stále mali správať „ako v bavlnke“, možno preto ten názov. Darovať si na pamiatku môžete spoločne pekné bavlnené obliečky, veď prvý rok ste asi najradšej trávili spolu v posteli, či? Dámy poteší možno aj personalizovaná bavlnená vreckovka.

2.výročie – papierová svadba – vzťah, resp. manželstvo je stále krehké a nepopísané ako list papiera. To, ako s ním naložíte, je iba na vás. Peknou spomienkou môže byť vlastnoručne napísané vyznanie lásky na list papiera… Alebo choďte do prírody, nájdite malý potôčik a pošlite po ňom spoločne urobenú papierovú loďku s vašimi iniciálami.

3.výročie – kožená svadba – možno príde prvá kríza, prvé nezhody… Ak to ustojíte, vaše manželstvo bude pevnejšie ako najhrubšia koža. Aj takéto sú povery. Dámy či pánov by potešili možno kvalitné kožené topánky či kabát. Pre odvážnejších je tu napríklad kožený bičík… 

4.výročie – kvetinová svadba – ako udobrenie po kríze prichádza toto kvetinové „jubileum“, kde krásnou kyticou pre manželku nikdy nič nepokazíte.

5.výročie – drevená svadba – drevo predstavuje pevnosť, istotu, stabilitu… tak to máte obidvaja cítiť aj v manželstve. Teplo domova si môžete upevniť napríklad aj dreveným jedálenským stolom, za ktorým budete ako rodina spoločne tráviť chvíle nielen pri jedle, ale aj pri riešení rôznych rodinných situácií.

6.výročie – železná svadba – železo vždy predstavovalo tvrdosť a pevnosť. Ak sa však o neho nestaráme, ľahko zhrdzavie. To isté platí aj o manželstve. Ako darček môžete vymyslieť nejaký ručne kovaný dekoračný predmet, prípadne šperk či inú drobnosť.

7.výročie – medená svadba – aj tu sa vraví, že po siedmych rokoch nastane v manželstve kríza. Starajte sa teda o neho ako o meď. Tú keď nepreleštíme, prestane sa lesknúť a vytvorí sa na nej „patina“. Manželia by mali myslieť viac jeden na druhého. Peknými darčekmi sú aj ručne robené šperky z medi, ktorá má krásnu farbu. Toto výročie sa nazýva niekde aj vlnená svadba.

8.výročie – bronzová svadba – opäť udobrovanie po ťažkom siedmom roku. V minulosti si manželia zveľaďovali domácnosť napríklad kúpou riadu či iných potrebných vecí. Ak toho máte v domácnosti už dosť, potešte sa nejakou ručne robenou drobnosťou z bronzu – prívesok, svietnik, brošňa…

9.výročie – hlinená svadba – zveľaďovanie manželstva pokračuje každým rokom. Platí to aj po materiálnej stránke. V minulosti sa napríklad obdarovávali hlineným riadom, resp. jedálenským servisom. V dnešnej dobe si môžete darovať napríklad pekné hlinené hrnčeky, z ktorých budete spoločne piť kávu či čaj. Kreatívnejšie duše by potešil rovno kurz keramiky. 

10. výročie – cínová svadba – niekde nazývaná aj ružová svadba. Môžeme ho považovať za prvé veľké výročie, za 10 rokov určite prežijete veľa krásnych, ale aj náročných chvíľ. Niektoré páry vtedy lejú olovo do vody, aby zistili ďalšiu budúcnosť ich manželstva. V minulosti sa pozývali na veselicu družičky a družbovia zo svadby a ženy sa obdarovávali ružami. Kyticou ruží určite nepohrdne ani manželka v dnešných časoch. Páni zvykli dostávať predmety z cínu, či už poháre na víno alebo cínový šach.

11.výročie – oceľová svadba – je to posledné výročie, kde sa v názve vyskytuje kov. Manželstvo by už malo byť dostatočne pevné a naďalej ho treba udržiavať. Dve jednotky tiež symbolizujú dvoch manželov, dve osobnosti, ktoré sa za ten čas už naučili spolu v manželstve fungovať. Možno ste sa už naučili aj to, že niektoré situácie je lepšie riešiť s oceľovým pokojom. Chirurgická oceľ je dnes veľmi obľúbená pri výbere šperkov vďaka svojej trvácnosti a podobnosti s bielym zlatom, avšak za bezkonkurenčnú cenu, takže nemáte čo váhať.

12.výročie – hodvábna svadba – hodváb bol v minulosti veľmi vzácny artikel a dodnes je obľúbený a považovaný za jeden z najkvalitnejších materiálov. Je pevný, no zároveň aj jemný. Také by malo byť aj vaše manželstvo a obdariť by ste sa mohli napríklad hodvábnou šatkou či hodvábnou vreckovkou do saka. Hodvábne posteľné obliečky tiež nie sú na škodu.

13.výročie – čipkovaná svadba – pre poverčivých nešťastné číslo. Vy sa však nedajte zviesť poverami, radšej zveďte svojho partnera čipkovanou bielizňou. V minulosti bola čipka a krajka vzácna, nemohol si ju dovoliť každý. Takýmto „luxusom“ sa snažili zahnať nešťastie v podobe trinástky.

14.výročie – slonovinová svadba – slonovina je rovnako považovaná za vzácny, pevný a pružný materiál. Po 14 rokoch by také malo byť aj vaše manželstvo. Skôr ako predmet z pravej slonoviny vám však odporúčame darovať si radšej milého sloníka pre šťastie. Najlepšie so zdvihnutým chobotom.

15.výročie – krištáľová svadba – vaše manželstvo by už malo byť čisté a priezračné ako sklo či krištáľ. Preto sa už ďalej oslavuje každých päť rokov, a nie po roku ako doteraz. Vy však naďalej oslavovať môžete, len vám nevieme poskytnúť príznačný názov. Rodinný majetok môžete zveľadiť kryštálovou vázou či sadou pohárov z brúseného skla.  20.výročie – porcelánová svadba – porcelán, to nie je obyčajný „riad“ na hocijaký obed. Dvadsať rokov prežitých spolu teda predstavuje vzácnosť a cennosť ako voľakedy porcelán. Slávnostné stolovanie spolu s rodinou určite k takémuto výročiu patrí. Navyše, po 20 rokoch sa určite zíde aj nový porcelánový servis. Navyše môžete začať tradíciu a tento porcelánový servis odovzdávať v rodine ako dedičstvo. Alebo možno už máte nejaký vlastný po babičke.

25. výročie – strieborná svadba – prvé výročie tzv. drahých kovov. Manželia si zvyknú opakovať svoje sľuby. Nové obrúčky zvykli byť práve zo striebra. Dáte sa na to aj vy?                                         

30.výročieperlová svadba – najideálnejší darček pre dámy, ako už názov napovedá, je perlový náhrdelník s 30 perlami, či perlové náušnice. Aj perly predstavujú cennosť, tak ako aj 30-ročné manželstvo.

35.výročieľanová svadba – ľan sa považuje za veľmi pevný materiál. Predpokladá sa to aj o manželstve, ktoré vydržalo takto dlho. V minulosti dostávali manželia ľanové obrusy či obliečky. Aj dnes sú moderné ľanové obliečky, napríklad na dekoračné vankúše, s rôznymi ľudovými motívmi, či ľanové vrecúška na chlieb alebo bylinky.

40.výročie – rubínová svadba – rubín má krásnu červenú farbu symbolizujúcu oheň, vášeň a nekonečnú lásku. Ak to budete takto cítiť aj po 40tich rokoch manželstva, vyhrali ste. V minulosti si manželia tento kameň dávali vsádzať do svojich obrúčok. Dnes je možností na krásne šperky s rubínom neúrekom.                                             

45.výročie – zafírová svadba – symbolom je zafír modrej farby. Ak vás teda neočaril rubín, je na čase si zaobstarať šperk so zafírom – kameňom šťastia, viery a duchovnej čistoty. V tomto duchu by sa malo niesť aj vaše manželstvo. Niekde sa toto výročie nazýva aj jantárová svadba.           

50.výročie – zlatá svadba – polstoročie manželstva je veľký medzník. Nie každý má však to šťastie. Komu to bolo dopriate a zdravie mu dobre slúži, určite nepohrdne poriadnou oslavou s najbližšími. Opäť sa zvyknú opakovať manželské sľuby či darovať si nové, tento krát zlaté, obrúčky.

55.výročie – smaragdová svadba – smaragd a jeho zelená farba predstavujú okrem lásky a múdrosti aj trpezlivosť. Tá je určite, nielen v takomto dlhom manželstve, potrebná.                                     

60.výročie – diamantová svadba – diamant je najtvrdší minerál vybrúsený do dokonalosti. Takto to symbolizuje aj manželstvo po takých dlhých rokoch spoločného života.                                   

65.výročie – kamenná svadba – manželstvo pevné ako skala, odolné voči poveternostným podmienkam, už ho nič nezlomí… Manželia si už nezvykli dávať žiadne dary, tešili sa vzájomnej blízkosti.       

70.výročie – platinová svadba – platina je najcennejší kov, odolný aj proti korózii. A vydržať s jedným človekom tak dlho je neskutočne vzácne. Toto výročie je označované aj ako požehnaná svadba, čo ani nepotrebuje ďalší komentár.                                                           

75.výročie – nebeská alebo korunovačná svadba – dlhšie trvajúce manželstvo si už sotva vieme predstaviť. Manželia sa približujú veku 100 rokov, čo môžeme označiť ako nebesky vzácne. Kto vraj v manželstve vydržal tak dlho, pôjde určite do neba.

Prajeme vám teda, aby ste spolu prežili veľa krásnych rokov a aby jedným z darov, ktoré si možno na výročia budete dávať, bola stále čistá láska medzi vami plná vzájomného porozumenia. Aby ste prežili veľa pekných spoločných chvíľ a mali na čo spomínať, keď vám k vašej zlatej, diamantovej či platinovej svadbe budú blahoželať vaše deti a vnúčatá.

Text: Katarína (Katka) Bačíková

Foto: Martin Šveda

0 komentárov

Pridaj komentár