Začínate pociťovať stres z blížiacej sa svadby? Tieto jedlá a nápoje vám ho pomôžu účinne eliminovať.

Niektorí z nás dokážu stres zvládať lepšie, iní horšie. No nech už patríte do jednej alebo druhej kategórie, predsvadobnému stresu sa zrejme tak či tak nevyhnete. Je to totiž svadba – jeden z najvýznamnejších dní vo vašom živote. A aj keď svojho partnera milujete a viete, že jediné, čo chcete, je prežiť po jeho boku zvyšok života, pocit stresu sa napriek tomu zrejme dostaví.

Veľmi dobre viete, že ak budete stresovať, situáciu to skôr skomplikuje, ako vyrieši. Napriek tomu však nie je jednoduché stres ignorovať. Na sto percent sa mu vyhnete len veľmi ťažko, ak vôbec, napriek tomu však existuje pár tipov, ktoré pomôžu. To, čo môžete napríklad urobiť, je upraviť si jedálniček a pitný režim tak, aby ste v predsvadobnom období zvýšili prísun tých potravín a nápojov, ktoré účinne pomáhajú v boji proti stresu. Skúsiť môžete napríklad tieto:

1. Čistá voda

Dodržiavanie pitného režimu je dôležité aj počas bežných dní, špeciálne naň však treba dbať vtedy, keď sme vystavení zvýšenému stresu. Obyčajná voda totiž zabezpečuje nielen správnu hydratáciu tela, ale zároveň zabraňuje rôznym toxínom, aby napadli vašu imunitu.

2. Domáca ovocná limonáda

Keď už sa počas predsvadobných dní zameriavate na dodržiavanie pitného režimu, môžete z toho rovno vyťažiť dvojnásobok. Stačí totiž, keď do čistej vody pridáte čerstvé ovocie v kombinácii s mätou. Takýto nápoj vám dobre padne nielen ako osvieženie, ale zároveň bude prospešne pôsobiť aj na vašu myseľ. Vaša koncentrácia bude pracovať na plné obrátky, vďaka čomu vám v hlave zostane menej priestoru na zbytočný stres.

3. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje kopec antioxidantov a okrem toho pôsobí v boji proti únave účinnejšie ako sama káva. Rozdiel medzi kávou a zeleným čajom je práve v tom, že kofeín zo zeleného čaju sa vám do tela uvoľňuje postupne, nie nárazovo. Energia vám teda vydrží oveľa dlhšie a vy sa vôbec nebudete cítiť unavene.

4. Horká čokoláda

Keď vám niekto tesne pred svadbou ponúkne čokoládu, v prvom momente máte pocit, že si z vás poriadne uťahuje. Vedzte však, že ak siahnete po skutočne kvalitnej horkej čokoláde, bude to v poriadku. Takýto sladký „prehrešok“ je totiž plný antioxidantov a zdravých tukov, ktoré vám v boji proti stresu naozaj pomôžu.

5. Maca prášok

Maca prášok nepatrí práve k najchutnejším doplnkom stravy. Ak si ho však primiešate do smoothie alebo gréckeho jogurtu, jeho zvláštnu chuť takmer nepocítite. Dôležité však je, že na vás napriek tomu budú pôsobiť jeho priaznivé účinky. Maca totiž pôsobí priaznivo na vyrovnávanie hladiny hormónov. Napomôže teda nielen vašej imunite, ale aj navodeniu psychickej pohody.

6. Zelená listová zelenina

Aký je váš vzťah k špenátu? Niektorí sme ho v škôlke nenávideli, rokmi sme si k nemu však našli cestu vďaka jeho priaznivým účinkom na organizmus. Výhodou sú aj jeho široké možnosti využitia, pretože okrem polievky ho môžete použiť aj do šalátov, príloh či ako súčasť smoothie. Pre naše telo predstavuje najmä vysoký prísun železa, vďaka ktorému si dokáže tvoriť – pred svadbou tak veľmi potrebnú – zásobu energie.

7. Fermentované potraviny

Fermentované, alebo inak povedané kvasené potraviny sú dôležité pre správnu činnosť našej tráviacej sústavy, s ktorou bývajú počas stresových období obzvlášť problémy. Vynechať by sme preto nemali mliečne výrobky, ale ani potraviny ako kyslá kapusta. Verte, že posledné, čo chcete pred svadbou riešiť, sú problémy s trávením.

8. Čučoriedky

Čučoriedky sú ďalšou potravinou, ktorá je bohatá na antioxidanty. Sú nielen chutné, ale aj poriadne nápomocné. Podporujú našu pamäť o okrem toho pozitívne pôsobia aj na našu pozitívnu náladu.

9. Omega 3

Na zahnanie stresu je dôležitý aj príjem omega 3. Bohaté na túto zložku sú najmä ryby, no nájdeme ju aj v orechoch a semienkach, napríklad v chia. Táto zložka stravy je dôležitá pre rovnováhu nášho emocionálneho zdravia, preto by sme ňou mali naše telo pred svadbou poriadne zásobiť.

Text: Alžbeta Jambrichová / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár