Posledné roky priali rozvoju ekologického segmentu a inak to nebolo ani v prípade svadieb. Prírodné materiály sa vďaka svojmu elegantnému vzhľadu stali veľmi žiadanými, a to nielen ako súčasť svadobnej hostiny, ale aj samotného obradu. Drevené obrúčky či motýliky, živé kvety, bambusové servírovanie, požičané svadobné šaty a mnoho ďalšieho dokáže vašej svadbe priradiť ekologický štítok.
Z druhej ruky
Ak snívate o bohato ozdobenom stole a svadobných dekoráciách všade navôkol, tak aj takúto predstavu môžete ľahko spojiť do ekologickej myšlienky. Požičané či prenajaté dekorácie splnia vaše prania a poskytnú rovnaký estetický zážitok. Takúto možnosť ponúkajú viaceré svadobné agentúry za prijateľné ceny a v rôznych variantoch a kombináciách. Celkovú výzdobu môžete nechať na svadobných profesionálov, alebo si vytvoriť vlastné umelecké dielo. V ponuke nájdete všetko od svietnikov, mašieľ, váz, kvetinových stojanov, svetelných reťazí až po venčeky a ďalšie maličkosti. Okrem dekorácií je možné požičať si aj stoly, stoličky a lavičky so všetkými nevyhnutnosťami ako obrusy, podložky, vankúše, návleky alebo menovky pre hostí. Rovnako tak nemusia vaše kroky smerovať len ku svadobnej agentúre, ale môžete sa poohliadnuť aj po dekoráciách z druhej ruky vo svojom okolí a po splnení účelu ich posunúť ďalšiemu páru.
Ekologicky naservírované
Svadobné menu nemusí byť servírované len na tradičných tanieroch, ale svojich hostí určite zaujmete bambusovými, drevenými, papierovými alebo pšeničnými taniermi. Niektoré jedlá možno podávať aj priamo v palmových listoch alebo vo forme špízov. Taktiež v ponuke nájdete aj drevené a bambusové príbory, miešadlá i ekologické slamky zo skla, pšenice, kovu aj z papiera. Samozrejme, že požičať si kompletné sady od svadobných agentúr má tiež ekologický podtón.
Bez plytvania
Pri svadobnej hostine je hlavným cieľom ponúknuť hosťom čo najviac jedál a zároveň im dopriať aj veľké porcie. Takýto nápad však zvyčajne skončí výrazným plytvaním jedla a tak aj plytvaním vašich peňazí. V prvom rade si vyberte overeného dodávateľa a nechajte si poradiť od skúsených pracovníkov. Obľúbenou voľbou je napríklad forma švédskych stolov, ale nemusí ísť len o samoobslužné stoly, ale zaobstarať si môžete aj obsluhu. Každý hosť tak bude mať možnosť vybrať si typ jedla a jeho množstvo podľa svojej chuti. Ak sa však predsa len rozhodnete pre tradičné servírovanie chodov, hosťom môžete zvyšok jedla prakticky zabaliť na neskôr. Predísť plytvaniu môžete aj tak, že zároveň pomôžete ľuďom v núdzi. Porcie, ktoré ostali navyše poputujú do charitatívnych organizácií a odtiaľ priamo do chudobných rodín.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Fotobanka