10 vecí, ktoré by ste mali urobiť hneď ako sa zasnúbite

Zásnuby sú jedným z najdôležitejších okamihov nášho partnerského života. A hoci všetkých zaujíma najmä to, čo vám po tomto veľkom dni pribudlo na ruke, verte, že zásnuby nie sú o prsteni. V skutočnosti sa tento deň pre vás stáva záväzkom voči vášmu partnerovi. Po zásnubách totiž každý čaká svadbu, a tak by ste sa mali vopred pripraviť aj na to, čo vás čaká, keď na ruke začnete nosiť zásnubný prsteň. Tu je krátky zoznam toho, čo by malo nasledovať. 

  1. Zavolajte svojim rodičom

Po zásnubách máte s partnerom povolené ukradnúť si nejaký čas len sami pre seba. Nezabúdajte však, že tí, ktorí by sa mali o tomto dôležitom medzníku vo vašom živote dozvedieť ako prví, sú vaši rodičia. Toto prvenstvo by im nemali vziať ani vaši najlepší priatelia či budúci svedkovia. Okrem toho nezabúdajte, že najhorší spôsob, akým im túto novinu môžete oznámiť, sú sociálne siete. Osobné stretnutie je v tomto prípade zaručene lepšou voľbou. A až v momente, keď bude o vašich zásnubách vedieť najbližšia rodina a najlepší priatelia, môžete touto jedinečnou novinkou spestriť aj váš profil na sociálnych sieťach.

  1. Starajte sa o ruky a upravte si nechty

Ak na vašej ruke pribudol zásnubný prsteň, verte, že najbližšie týždne či dokonca mesiace budú hlavnú pozornosť okolia pútať najmä vaše ruky. A keďže momentálne vám s ich vzhľadom žiadna nechtárka nepomôže, je to na vás. Oveľa väčšiu pozornosť by ste preto mali venovať starostlivosti o pokožku rúk, a zároveň by ste si mali pravidelne lakovať a upravovať nechty. Na krajšom pozadí váš prsteň predsa len vynikne o niečo lepšie 🙂

  1. Užívajte si stav ZASNÚBENÁ

Mnoho párov sa hneď po zásnubách bezhlavo vrhne do svadobných príprav. Áno, hovorí sa síce, že svadba by mala byť do roka a do dňa, no nezabúdajte, že ešte dôležitejšie než tradície, je schopnosť užívať si silu a jedinečnosť prítomného okamihu. Práve preto by ste si mali stav ZASNÚBENÁ užiť, vychutnať a hlavne – snažiť sa pochopiť, čo vlastne znamená. Verte, že pochopenie seba samej ako aj situácie, v ktorej ste sa ocitli, je omnoho dôležitejšie než bezhlavé vrhanie sa do svadobných príprav.  

  1. Vyberte dátum svadby

Prvý krok, ktorý je alfou a omegou všetkých svadobných príprav, je výber dátumu svadby. Verte, že všetky ďalšie prípravy budú bez neho celkom zbytočné. Ak teda nechcete zbytočne plytvať energiou, stanovte si ho hneď v úvode. So zvyškom svadobných príprav začnite až potom, keď o ňom poviete aj vašej najbližšej rodine. Šikovne sa tak vyhnete nepríjemnostiam a zároveň sa ubezpečíte, že sa vášho veľkého dňa bude môcť zúčastniť každý, na kom vám záleží.

  1. Porozprávajte sa o veľkosti budgetu

Ešte predtým, ako začnete objednávať a zabezpečovať jednotlivé svadobné služby a oslovovať svadobných dodávateľov, mali by ste sa spolu s partnerom porozprávať o výške svadobného budgetu. Dôležité je, aby ste sa zhodli na sume, ktorá bude prijateľná pre obe strany. Toto je prvá mladomanželská skúška, ktorá vám veľmi rýchlo ukáže, ako sa vám bude spoločne hospodáriť. A aj keď riešenie financií nie je dvakrát príjemné, tento krok určite nevynechajte! Vďaka nemu budete obaja už hneď v úvode vedieť, aký priestor či počet svadobných hostí máte očakávať. Neprekvapia vás tak žiadne prehnané požiadavky či prílišná lakomosť, a v konečnom dôsledku sa tak vyhnete mnohým naozaj nepríjemným situáciám.

  1. Zostavte si zoznam hostí

Jednou z najťažších krokov svadobných príprav je správne zostaviť zoznam hostí. Zostavovať by ste ho totiž mali tak, aby ste na nikoho nezabudli, či nejako inak neurazili niektorého z vašich blízkych. Tak nám to aspoň vždy prízvukujú naši rodičia a starí rodičia. Na jednej strane ich síce nechcete sklamať, na druhej by ste sa však mali zamyslieť nad tým, čo chcete vy sami. Ak chcete malú svadbu, nik zo vzdialenejšej rodiny vám nemôže mať za zlé, že ho na ňu nepozvete. Skúste si preto spísať aj svoj vlastný zoznam hostí, v ktorom nebudete zohľadňovať žiadne zdvorilostné zvyky. Napíšte naň len tých ľudí, ktorých by ste na svojej svadbe chceli mať jednoducho preto, lebo sú. Potom je už len na vás, pre ktorý z týchto zoznamov sa rozhodnete, a či prípadne vytvoríte ich kombináciu.

  1. Zostavte si svadobný web

Svadobné weby sú medzi svadobnými pármi momentálne celkom obľúbené. Ich hlavnou výhodou je, že uľahčujú komunikáciu so svadobnými hosťami, na druhej strane však treba myslieť na to, že to platí len v prípade mladších generácií. Okrem všetkých dôležitých informácií môžete v rámci webu uviesť aj zoznam vecí, ktoré by ste uvítali ako svadobný dar, po svadbe ho zas môžete využiť na uverejnenie svadobných fotografií. Ešte pred samotnou objednávkou webu by ste však mali vedieť, že vôbec nejde o lacnú záležitosť, najmä ak nechcete len jeho základnú formu. Vopred by ste si preto mali premyslieť, aký vysoký budget ste doň ochotní investovať.

  1. Oslovte svadobných dodávateľov

Do svadobných príprav by ste sa síce nemali pustiť hneď po zásnubách, na druhej strane s nimi však nemôžete ani dlho otáľať. Čo najskôr oslovte najmä tých, ktorých máte už dlho vytipovaných, pretože sa vám môže veľmi rýchlo stať, že budú na daný termín obsadení. Ak neviete, v akom poradí by ste mali postupovať, určite si zaobstarajte svadobný plánovač. Usmerní vaše kroky a okrem toho v ňom nájdete aj kopu skvelých tipov a rád, ktorými môžete eliminovať stres zo svadobných príprav na minimum.

  1. Myslite na rozlúčku so slobodou

Rozlúčku so slobodou si každý z nás predstavuje inak, no kým jedna skupina neviest si ju naplánuje do najmenších detailov, tá druhá jej organizáciu zverí na plecia svojich najlepších priateliek. Výber je na vás, no verte, že naše kamarátky nás často poznajú lepšie než my samy. Celkom teda stačí, ak tie, ktoré na svojej rozlúčke so slobodou chcete, vzájomne skontaktujete, a verte, že vám spolu pripravia prekvapenie, o akom sa vám ani len nesnívalo! 

  1. Hlavne nestresujte

Áno, svadobné prípravy sú náročné, no sú aj krásne a jedinečné. A na to by ste nemali zabúdať. Popri tom všetko, si preto nezabudnite aj oddýchnuť a venovať sa tomu, čo vás skutočne baví a napĺňa. Verte totiž, že nikto z vášho okolia netúži vidieť unavenú, vystresovanú a znechutenú nevestu.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Lukáš Pastorek

0 komentárov

Pridaj komentár