Kabelka s kovovým rámčekom

Mám pocit, že za celé moje blogovanie mi výroba žiadneho postupu netrvala tak dlho ako táto. Niežeby ste sa mohli tešiť na nejaké do detailov prepracované diy alebo to bolo niečo také zložité, čo si vyžaduje dostatok času, kým to stvoríte. Ja jednoducho nemerám. Teda merám, ale viete ako. Je to široké na dva prsty či dlhé ako moja dlaň a raz som takto ako meradlo použila aj chodidlo. To si pamätám veľmi dobre, pretože mi to diy nevyšlo. Opäť. Aj to dnešné som si párkrát zopakovala, no dnes ho tu už máme hotové a všetko sedí takmer na vlas. 🙂

Postup na výšivku som nespracovala, pretože sa mi zdalo, že je toho plný pinterest a hravo tam nájdete kopec inšpirácie, no ak by ste predsa len chceli niečo, kľudne píšte, rada to zdokumentujem. Chcela som, ale! Okrem klasickej výšivky môžete kabelku dekorovať napríklad aj korálkovou výšivkou. Vyzerá veľmi pekne. To bol môj prvotný plán, no tam sa presne ukázalo, že mám dvakrát merať a raz rezať.

 

Dávam tiež do pozornosti, že tento postup nie je od profíka, ale len zanieteného amatéra, ktorý radšej tvorí, ako dodržuje pravidlá. 🙂 Tak poďme na to.

 

Na výrobu budeme potrebovať

Materiál :

Pomôcky :

Postup :

  • Ak máme výšivku alebo akýkoľvek iný dekor na kabelke hotový, vystrihneme si látku. Toto je najdôležitejšia časť celého postupu, lebo – dvakrát meraj a raz rež. 🙂

Látku si nameráme tak, že položíme kovový rámček na látku a krajčírskou kriedou či v  mojom prípade barbarsky ceruzkou obkreslíme jeho vnútornú časť. Na foto som to vyznačila červenou farbou. Teraz prichádza trochu geometrie a pomocou pravítka si rozkreslíme aj tvar kabelky. Najširšia časť mala 22 cm a dĺžka prednej či zadnej strany 20 cm. Rovnaký geometrický útvar si prekreslíme zrkadlovo aj na druhú stranu. Celý tento proces si môžeme najprv pripraviť na obyčajný alebo pauzovací papier, vystrihnúť a potom už len obkresliť na látku. Následne pridáme ešte 2-3cm po obvode celého útvaru a látku vystrihneme.

Ja som už nemala dostatok látky, tak som to pri konci sekla s nájdejou, že mi to výjde a dala som to len tak-tak. Takže prosím, žiaden príklad si tu odo mňa neberte. 😀

  • Rovnaký tvar vystrihneme aj z druhej látky, ktorá bude tvoriť futro kabelky. Ja som znova nemala látku vo vhodnej veľkosti, tak som si vystrihla dve časti a tie potom zošila.

Látky si v tomto kroku priložíme na seba. Béžovú látku – výšivkou hore a žltú látku položíme na ňu. Teraz ich už len zošijeme po obvode a necháme si priestor na prevrátenie.

  • Prevrátime.

  • Ak si teraz kabelku preložíme na polovicu, strany by nám mali sedieť.

  • Kabelku si ohneme futrom von a preložíme na polovicu. V tomto kroku priložíme aj kabelkový rámček, vyznačíme si pokiaľ siahajú jeho bočné strany a stehy vedieme len po ne.

Môžeme urobiť len takú “tenkú” bez stojacieho dna. Ak chceme aj dno, to si jednoducho vyrobíme zopár stehmi navyše. Moje dno kabelky je len také chudé 🙂 a má cca 3cm. Tento krok som však zabudla nafotiť, no postup je rovnaký ako tu a tu.

  • Šitie ukončíme krátkym vodorovným stehom, aby sme sa vyhli natrhnutiu či páraniu.

  • Takto zošitú kabelku obrátime výšivkou von.

  • Teraz prichádza tá najstresujúcejšia časť. 😀

Pripravenú látkovú časť vsunieme do rámčeka a prichytíme si ju jednoduchým stehom po celom jeho obvode z jednej aj druhej strany. Výrazne si tým uľahčíme šitie. Látka sa dá do rámčeka rovno aj nalepiť nejakým disperzným, prípadne aj sekundovým lepidlom. A potom už len postupne prišívame na kabelkový rámček.

  • Keď máme obe strany prišité, prvotný “pridržiavací” steh vypáreme.

  • Na záver už len pripevníme retiazku pomocou spojovacích krúžkov a sme hotof!

  • A tu hľa, je finálny výsledok.

 

Text a foto: Soňa Višňovská

0 komentárov

Pridaj komentár