O lyžičkách

Neboli to len lyžičky, ale dnes už aj perá, štetce, mixér, knihy či oblečenie.

Keď som začínala našej prvorodenej dávať prvé jedlá, na budovanie pozitívnej asociácie som jej do ruky vložila lyžičku. Aby ju skúmala, hrala sa s ňou a neskôr sama prirodzene skúsila jesť. Časom sa ozaj začala chytať a používať ju na miešanie a naberanie svojho jedla. Samozrejme, vôbec jej to nešlo. Lyžičku nevedela pevne držať, jedlo jej z nej utekalo späť do taniera a v ústach bolo prázdno. Ako ma tak sledovala, ako to mne dobre ide, začala mi brať lyžičku, ktorou ju kŕmim a skúšala to s ňou. Ale scenár sa opakoval, znovu nedokázala nič nabrať. A tak dookola si stále chcela meniť nástroj z mojej ruky do jej. Situáciu to však nezmenilo. 

Často som v nej videla samú seba. Len už v dospeláckom vydaní. Veľa krát som mala postoj, že mi môj úspech alebo dosiahnutie vytýčeného cieľa zabezpečia iba vhodné nástroje a dobré podmienky. Že ak chcem niečo dokázať, potrebujem mať určité materiálne zabezpečenie či kapitál a práve to ma dovedie k úspechu. Avšak môžete mať aj diplom z vysokej školy, byť vždy dobre a vkusne oblečení a mať aj príležitosť, len ten záver nejako nie je podľa vašich predstáv.

Naša Ninka si vtedy (pozorovaním mňa) myslela, že jedlo dostane do pusy iba vtedy, keď bude držať tú správnu lyžičku. A tú som mala vždy na počudovanie ja. Preto ten kolobeh menenia. Vtedy ešte nevedela, že to nie je lyžičkou, ale praxou, skúsenosťou, šikovnosťou a na to všetko potrebuje čas a tréning. 

Tak isto aj ja. Na to, aby som dosiahla dobrý cieľ, nepotrebujem mať vždy iba materiálno, ale potrebujem mať zručnosti a skúsenosti. Bez nich budem stále iba prešľapovať na mieste a pýtať sa, prečo sa to tomu a tomu darí a mne nie. 

Nesledujme druhých a nezáviďme im ich prostriedky. Snažme sa pracovať s tým, čo máme. Pracujme na sebe. Nesnívajme stále o lepších a väčších príležitostiach, ale vyťažme z tých najmenších okolo nás. 

Neporovnávaj, nesúď, ale pracuj. Sám so sebou a v sebe. Lebo správne prostriedky na dosiahnutie Tvojho cieľa nemá ten vedľa, ale ty. 

 

Mimka

0 komentárov

Pridaj komentár