Ako nakŕmiť hostí na svadobnej „hostine“?

Mnohí ľudia chcú mať na svadbe to najlepšie jedlo, tie najzvláštnejšie maškrty, tú najkrajšiu poschodovú tortu celú ozdobenú tak, že je vám to až ľúto pokrájať. Ale buďme k sebe úprimní…skvelé a exotické jedlo je aj celkom drahé. Och a nehovoriac o drinkoch, šampanskom a víne…

Práve preto, keď sme sa dohodli, že na našej svadbe nechceme minúť celé naše úspory, bolo nám jasné, že práve v tejto oblasti budeme musieť byť kreatívni. To znamená, že nebudeme mať žiadnu troj-chodovú večeru so super duper dezertom a otvorený neobmedzený bar. Aj keď by som svojim hosťom dopriala, moja peňaženka by vôbec nesúhlasila.

Keďže sme mali jasnú predstavu atmosféry našej svadobnej „hostiny“ (ale asi by som ju radšej nazvala svadobná „oslava“, lebo ako hovorím- žiadne hody to nebudú), nebolo to pre nás také ťažké upustiť od ideálnych predstáv o jedle, ktorým hostí nakŕmime.

Ak ste čítali moje predošlé články, tak viete, že sme sa rozhodli mať svadbu v jednej väčšej hipsterskej kaviarni s tehlovými stenami a svetielkami visiacimi zo stropu. Tento priestor nám dovolil si vyriešiť jedlo po svojom- vlastne oni sami takéto služby ani neposkytujú. Toto bol jeden z dôležitých faktorov pri výberu miesta našej svadbe, keďže bola pre nás voľná ruka v príprave občerstvenia veľkou prioritou. Napokon sme sa rozhodli takto:

  1. KÁVA

Pred samotnou oslavou pozveme hostí na kávu. Toto nás tak veľmi teší, keďže sme obaja s Ryanom milovníkmi kávy. A predsa, príjemná hudba v pozadí, šálka kvalitnej kávy v ruke a úprimné rozhovory s priateľmi…to sa podľa mňa dá len ťažko prekonať.

  1. PIZZA A ŠALÁT

Kto nemá rád pizzu, všakže? Na samotnú večeru sme sa rozhodli podávať práve toto neomylné jedlo. Samozrejme myslíme na všetkých, a preto bude pizza vegánska, vegetariánska, aj bezlepková. A pre tých, ktorí nebodaj pizzu nemajú radi, prídu si na svoje aj milovníci šalátu! Dokonca to máme aj krásne vizuálne naplánované. Veľký dlhší stôl obalený hnedým recyklovaným papierom na ňom rôzne pizze označené krasopisne napísanými štítkami a pomedzi ne dekorácie v podobe nejakej ťahavej zelene. Vedľa toho ďalší stôl – šalátový bar. Predstavujem si veľké misy asi troch rôznych typov šalátov. Mňamka.

  1. OVOCIE

Ak ma poznáte, tak viete, že milujem ovocie. Ale že veľmi. Odjakživa. Je to pre mňa asi tá najlepšia sladkosť a keďže chcem, aby moja svadobná oslava bola tak autentická, ako sa dá, ovocie na nej nemôže chýbať. Toto je niečo, čo si dokonca môžem s ľahkosťou (a pár pomocnými rukami) pripraviť aj sama deň pred svadbou!

  1. DEZERTY

Júúúj, v dnešnej dobe existuje toľko skvelých cukrárov a cukrárok, ktorí robia asi tie najkrajšie torty EVER! Všakovaké vegánske, raw či klasické s mliekom, múkou aj cukrom. Je to čisté umenie…nuž ale v našom budgete naň nevyšlo veľmi veľa peňazí. A hlavne to pre nás nebola priorita. Rozhodli sme sa preto poprosiť blízkych, aby napiekli cookiesky a možno nejaké menšie okrúhle koláče/tortičky. A keďže ja sama bezlaktózová, určite budú aj také bez mliečne. No a čo sa toho tradičného krájania torty týka…nuž neviem. Možno si to deň pred svadbou ešte rozmyslím a zbehnem niekam kúpiť už pripravenú menšiu tortu, aby bola. Ale inak si nad tým hlavu veľmi nelámem.

  1. ALKOHOL

Ja síce nie som veľký „popíjač“, no rada si niekedy štrngnem pohárom šampanského alebo si vyložím nohy pri pohári bieleho či ružového vína. Pivo som sa piť zatiaľ nenaučila, zato môj drahý Ryan je jeho veľkým milovníkom. Keby bolo po mojom, na alkohol by som sa úplne vykašľala. Mne by stačila mňamkovská čerstvá limetková alebo citrónová limonáda, čistá voda a už spomínaná káva. Ale svadba nie je len o mne samej, je o nás oboch, a preto si pýta kompromis. Nebudeme mať však žiadny otvorený bar, len zopár fliaš vína a niekoľko typov piva v takých tých pekných sklenených fľaškách. Výber som nechala na Ryana, má moju plnú dôveru. Takto si dúfam príde na svoje každý.

A to je vlastne všetko, čo máme prichystané. Jedlo a pitie sú samozrejme veľmi dôležitou súčasťou akejkoľvek oslavy, ale ešte dôležitejšie je nezabudnúť, že to nie je len o tom. Nie je to o tom, koľko chodov hosťom ponúknete alebo aké exotické kokteily pre nich necháte namiešať. Svadobná oslava je predsa oslava začiatku vášho spoločného života. Pre nás osobne je oveľa dôležitejšie sústrediť sa na celkovú atmosféru, ktorú chceme vytvoriť a fakt, že chceme, aby sa naši hostia dobre zabavili. Takto nad tým rozmýšľame my, ale myslím si, že na to, ako nakŕmiť hostí na svadbe nie je žiadna správna odpoveď. A ak vám to vaša peňaženka dovolí, tak smelo do vymýšľania tých najluxusnejších pokrmov a drinkov! Hlavne nech vám je dobre a hlavne nech je tá svadba taká vaša, taká autentická!

Text a ilustrácie: Kaja Macinská

0 komentárov

Pridaj komentár