Ako usporiadať stoly na svadobnú hostinu?

Prvý dojem na svadobčanov robí vždy tá najkrajšia na svadbe – nevesta, nevynímajúc, samozrejme, aj ženícha. Po sobáši a všetkých formalitách sú však svadobní hostia určite plní očakávaní, ako a kde sa bude konať svadobná hostina. Aj tu je prvý dojem vždy dôležitý, teda akú atmosféru a pocity v nich vyvoláte pri vstupe do miestnosti. Okrem konkrétneho miesta, farebnej kombinácie či osvetlenia, podstatnú úlohu zohráva aj usporiadanie stolov. Poďme sa spoločne pozrieť, aké sú v tomto smere možnosti.

Možno už máte nejakú predstavu, ako by to malo celé spolu ladiť a vyzerať. Všetko však závisí aj od počtu hostí, kapacity sály a vašej dohody s prevádzkovateľmi zariadenia, kde ste sa rozhodli hostinu usporiadať. Vo všeobecnosti by sme stoly mohli rozdeliť na okrúhle a hranaté, a potom sa už len „hrať“ s tým, ako ich čo najlepšie v miestnosti rozložiť a kombinovať. Nech sa páči, ponúkame niekoľko návrhov.

Klasické usporiadanie v tvare U alebo T

Hodí sa pre väčší aj menší počet hostí. Je to taká klasika, ale s tou správnou výzdobou má stále svoje čaro. Pri menšom počte svadobčanov je výhoda v tom, že ste si všetci nablízku. Pri väčšom počte hostí zase ušetrí miesto v sále na tancovanie, candy bar alebo kapelu.

Ak máte hostí naozaj veľa, asi najšetrnejšou možnosťou je akási kombinácia týchto dvoch usporiadaní. Myslite však aj na pohodlie svadobčanov, aby sa medzi stolmi necítili stiesnene a aj vy ste sa vedeli ku každému dostať vo svojich svadobných šatách.

Hlavný stôl a vedľajšie stoly po stranách

Tento typ usporiadanie je tiež vhodný pre veľký počet hostí. Väčšinou sa hneď aj svadobčania rozdelia na „nevestinu stranu“ a „ženíchovu stranu“. Pre niekoho to však môže byť aj nevýhodou, najmä ak chcete, aby sa rodiny čo najviac spoznali.Výhodou je na druhej strane väčšia priestrannosť  a prevzdušnenosť. Stoly po stranách môžete usporiadať rovnobežne s hlavným stolom alebo šikmo.


Okrúhle stoly „a la banket“

Okrúhle stoly sú momentálne v trende. Rovnako sa dajú všelijako usporiadať, ale potrebujú na to aj patrične veľký priestor. Nenúťte sa teda do nich, ak máte naozaj veľa hostí a menší priestor. Pocit stiesnenia by mohol pokaziť celkový dojem. Ak je však sála dostatočne veľká, dajú sa v nej „vyčariť“ krásne veci. Výhodou môže byť aj to, že každý zo stolov viete aj tematicky trochu inak vyzdobiť, ak by ste chceli.

Nezabudnite ani na to, že okrúhle stoly môžete zaujímavo kombinovať aj s hranatými. Ozvláštni to celkový priestor a je to ideálne pre tých z vás, ktorí chcú na hostinu vniesť trochu netradičnosti.

Elipsa

Ak máte naozaj malú svadbu, vhodným riešením v nejakom krásnom salóniku môže byť aj jeden stôl v tvare elipsy. Vidíte na všetkých svojich blízkych a môžete tak všetci spolu príjemne osláviť váš veľký deň.

Ak už svoju predstavu o mieste konania hostiny a usporiadaní stolov máte dávno jasnú, čo najskôr ju choďte odkonzultovať. Niekedy sa môže stať, že vybrané priestory nemajú dostatočnú kapacitu alebo nedisponujú potrebným vybavením. Čím skôr ich možnosti preveríte, tým je väčšia šanca, že budú mať čas vaše požiadavky naplniť alebo budete mať vy viac času nato, aby ste si našli iný vhodný priestor. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, dôležité je, aby ste sa vy a vaši hostia cítili komfortne a naplno si užili spoločne strávený čas.

Katka

Foto: Internet, Jana Faith – GRAPHICS STUDIO (grafické náčrty)

 

0 komentárov

Pridaj komentár