Aký by mal byť váš manželský sľub?

O sľuboch sa zvykne často vtipkovať. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú. Táto ľudová múdrosť by však určite nemalo platiť v prípade manželského sľubu. Ten by ste mali mať na pamäti po celý život a riadiť sa ním, nech sa deje čokoľvek.

Manželský sľub možno nie je úplne typickou súčasťou slovenskej svadby. Máme akosi prirodzene vsugerované, že jediný sľub, ktorý si v deň svadby dávame, je klasika odetá do vety: „V dobrom aj v zlom, až kým nás smrť nerozdelí.“ Takéto vyznanie je síce krásne a je v ňom obsiahnuté všetko, čo k šťastnému a plnohodnotnému manželstvu potrebujeme. No ruku na srdce, ak si chceme stanoviť cieľ, nehovoriac o tom, že manželstvo by rozhodne malo byť naším celoživotným cieľom, potrebujeme ho predsa rozmeniť na drobné, či nie?

Tým rozmenením na drobné, ktoré sa stane akýmsi vodítkom v manželstve, môže byť práve manželský sľub. V ňom máte totiž možnosť vyjadriť, čo pre vás vlastne veta: „V dobrom aj v zlom navždy“ znamená. A ak stále neviete, ako  manželský sľub správne uchopiť, tu je pár tipov, ktorými sa môžete pri jeho písaní inšpirovať.

Nehľadajte zložité vety, hovorte srdcom

Ak nie ste rodený spisovateľ, určite sa nesnažte napísať štylisticky bezchybný manželský sľub s dokonalými básnickými vyjadreniami. Nezabúdajte, že slová v tomto prípade nie sú všetko. Oveľa dôležitejšie je, aby vyjadrenia, ktoré doň zahrniete, vychádzali zo srdca. Najdôležitejším pilierom manželského sľubu je úprimnosť, preto sa nesnažte pôsobiť prehnane strojene. Nezabúdajte, že hlboká myšlienka bude mať váhu len vtedy, ak ju vyslovíte svojimi slovami, hoci aj nedokonale. Verte, že objednaný manželský sľub, ktorý za vás napíše niekto iný, naozaj za veľa nestojí.

Vyjadrite svoje city v súkromí

Cieľom manželského sľubu nie je, aby ho počuli všetci svadobní hostia, práve naopak. Mal by byť len o vás dvoch. Koniec koncov, nie každému je príjemný pocit, keď sa ocitne ako stredobod pozornosti. A o strese a nepríjemných pocitoch by manželský sľub určite nemal byť. Ak budete počas jeho čítania v rozpakoch, mal by ich vidieť len ten, komu dané slová venujete. V opačnom prípade sa z manželského sľubu môže stať len pekný nápad, ktorý sa v konečnom dôsledku minie účinku.

Dajte slová na papier

Manželský sľub by ste vždy mali dať na papier. Nielen preto, aby ste nezabudli text, keď ho budete svojej polovičke hovoriť, ale hlavne preto, aby ste slová, ktoré vyslovíte, mali navždy pred očami a mohli sa k nim kedykoľvek vrátiť. Pretože ľudia zabúdajú a často si potrebujeme pripomenúť, prečo sme si spomedzi všetkých ľudí vybrali práve nášho partnera. Zároveň však môžete svoj manželský sľub aj neustále aktualizovať a dopĺňať. Ľudia sa totiž rokmi menia, preto nie je vylúčené, že sa do svojho partnera zaľúbite hoci aj každý deň odznovu. Vždy je však dôležité vedieť, prečo je to tak.

Text: Alžbeta Jambrichová / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár