Desia vás svadobné náklady? Toto je 11 vecí, na ktorých by ste nemali šetriť.

Svadobné prípravy sú krásne, ale aj náročné zároveň. Neraz sa za nimi ukrývajú dlhé hodiny premýšľania a zvažovania všetkých PRE a PROTI, ale, bohužiaľ, aj hádok, nedorozumení a neraz aj sĺz. Niet sa čomu čudovať – každá z nás chce, aby bol náš svadobný deň dokonalý z každého uhla pohľadu. Realita nám však často ukáže, že dokonalosť v tomto smere neexistuje, pretože ak by sme svoju svadbu organizovali druhýkrát, vždy by sme na nej niečo zmenili. Nemali by sme však zabúdať na to, že tá dokonalosť, ktorú sa usilujeme dosiahnuť, sa skladá z maličkostí. A práve toto sú tie, za ktoré by vám nemalo byť ľúto utratiť peniaze, pretože vám aj po rokoch dokážu vyčariť na tvári úsmev. 

  1. Dobrý fotograf

Je pochopiteľné, že pri organizovaní svadby sa snažíme ušetriť, kde sa dá. Napriek tomu sú fotky niečím, na čom sa neoplatí šetriť. Verte, že si ich pozriete častejšie ako video a rovnako častejšie ako video ich ukážete aj svojim známym, rodine či priateľom. Okrem toho treba myslieť aj na to, že raz ich budete ukazovať aj svojim deťom. Výhodou je, že z elektronickej formy sa dajú kedykoľvek previesť do fyzickej formy, vďaka čomu s nimi viete operatívne a kreatívne narábať počas celého vášho spoločného života. Ak sa teda rozhodujete medzi fotografom, ktorého práca sa vám páči a fotografom, ktorý je lacnejší, určite vyberajte srdcom, nie rozumom.

  1. Vaša predstava fotiek

Myslite na to, že ani najlepší fotograf na svete nie je schopný čítať vaše myšlienky. Preto je dobré, ak si s ním vopred prejdete a ujasníte, akú predstavu o svadobných fotkách máte. Chcete mať veľa fotiek alebo stačí, ak zachytí najdôležitejšie momenty? Radi by ste mali zdokumentovaných všetkých hostí? Chcete fotky vystihujúce atmosféru alebo by ste si radšej priali, aby viaceré z nich boli portrétové? Toto všetko si potrebujete do detailov utriediť, v opačnom prípade sa vám môže stať, že sa výsledok práce fotografa minie vašim očakávaniam.

  1. Nezabudnite si svoju svadbu užívať

Toto je typický syndróm neviest. Starajú sa o všetko a o všetkých tak, aby bolo všetko tip-top pripravené. Smutné je, že si popri tom celom zabúdajú svoju vlastnú svadbu užiť ony samy. Je pochopiteľné, že všetky organizačné záležitosti sú náročné, ale napriek tomu si treba na celom procese príprav nájsť niečo, z čoho budete mať úprimnú radosť. Netreba sa pritom zamýšľať nad komplikovanými výmyslami, niekedy stačí naozaj maličkosť. Ak ste napríklad ten typ nevesty, ktorý si všetko zapisuje a máte rada vo veciach prehľad, určite vás poteší svadobný plánovač, prípadne škatuľka prianí či svadobných predstáv.  Tak o svojej svadbe a jej priebehu získate nielen lepší prehľad, ale zároveň si môžete túto krabičku plniť splnenými snami, ku ktorým sa, nepochybne, aj po rokoch rady vrátite.

  1. Otvorený účet na bare

Ak sa niekoho rozhodene pozvať na svadbu, mali by ste si plne uvedomiť, že je to hosť. A o hosťa sa treba postarať. Mnohí mladomanželia zvažujú, či pre svojich hostí otvoria účet na bare. A síce je to dvojsečná zbraň, ktorá vás môže vyjsť pekne draho, pravdou je, že nie každému môže vyhovovať typ alkoholu, ktorý ste na svadobné stoly vybrali vy. Práve preto by ste s otvoreným účtom na bare mali počítať. Inak sa môže stať, že hostia sa nebudú baviť tak, ako by ste čakali.

  1. Chutné jedlo

Ďalšia vec, na ktorej sa neoplatí šetriť, je jedlo. Aby boli hostia spokojní, malo by ho byť nielen dostatok, ale malo by byť najmä chutné. Na jedle rozhodne nešetrite a radšej si vyberte niekoho, pri kom ste si na 100 % istí, že ho pripraví chutne a zdravo. Verte, že žalúdočné nepríjemnosti sú tým posledným, čo chcete po svadbe riešiť.

  1. Výber hudby na 1. manželský tanec

Túto otázku niektoré páry vôbec neriešia, jednoducho zatancujú na to, čo im DJ pustí. Veď predsa odohral nie jednu svadbu, takže vie, čo sa zvykne hrať, no nie? To je síce pravda, ale zároveň platí, že DJ štýl sa vôbec nemusí zhodovať s tým vaším. V konečnom dôsledku tak môžete tancovať na pieseň, ktorá vám je cudzia alebo ju, dokonca, vôbec nepoznáte. A to je škoda. Veď predsa existuje toľko piesní, ktoré sú vášmu srdcu blízke! Dajte si tú námahu a včas sa nad touto otázkou zamyslite. A vôbec sa pritom nenechajte strhnúť aktuálnymi trendmi. Viac než aktuálnosť je v tomto prípade dôležité, či sa s textom piesne stotožňujete.

  1. Svadobná noc

Veľa mladomanželov organizuje svadbu v hoteli, takže sa automaticky spolieha na to, že sa im ujde svadobný apartmán. Áno, to je síce pravda, ale nezabudnite, že svadobná noc by mala byť výnimočná. Nespoliehajte sa len na to, že budete mať kde spať a dajte si tú námahu, že si s personálom v dostatočnom časovom predstihu všetko podrobne prejdete. Chcete si so svojím manželom pripiť dobrým vínom či šampanským s jahodami? Chcete posteľ posypanú lupeňmi ruží, prajete si raňajky do postele alebo si želáte jedine to, aby vás jednoducho všetci nechali spať? Je to na vás, ale verte, že je dobré, ak si všetko do detailov ujasníte ešte pred veľkým dňom D.

  1. Dokonalá pleť a líčenie

Ako nevesta iste chcete vyniknúť. Preto by ste mali v dostatočnom časovom predstihu pamätať nielen na kaderníčku, ale aj na kozmetičku. Tu naozaj nešetrite a vyberte si takú, ktorá s vašou pleťou dokáže urobiť zázraky. Zároveň je však dobré si uvedomiť, že kozmetička pri vás nebude počas celého svadobného dňa. Preto si vopred pripravte kozmetickú tašku, ktorá sa stane prvou pomocou pre vašu pleť v prípade, že budete váš svadobný deň prežívať príliš emotívne. Zabudnúť by ste určite nemali na osviežujúcu termálnu vodu, púder, korektor, rúž, vlhčené obrúsky a pribaliť nezabudnite ani parfum či toaletnú vodu. Vôňa predsa nikdy nie je na škodu.

  1. Zvážte strih svadobných šiat

Aj v prípade svadobných šiat platí, že by ste ich nemali vyberať podľa ceny. Treba zvoliť celkom iné kritériá. Azda najdôležitejším je strih – pretože ten vám musí vyhovovať nielen po estetickej, ale aj po praktickej stránke. Pretože byť krásnou nevestou je pekné, ale oveľa krajšie je byť nevestou, ktorá sa baví spolu s hosťami a nesedí na stoličke, pretože sa vo svojich obrovských šatách nedokáže poriadne hýbať. V tomto smere je dobré nájsť kompromis a byť nevestou, ktorá je vhodná nielen do koča, ale aj do voza.

  1. Obuv

Viaceré nevesty si na výbere svojich svadobných topánok nedajú takmer vôbec záležať. Dôvod je jednoduchý – biele lodičky len ťažko využijete na bežné nosenie, takže na to, že budú po zvyšok času odložené v škatuli, nemusím vynaložiť veľa peňazí. Toto je však najväčšia chyba, akú môžu nevesty urobiť! Pretože každá žena, ktorá nosí opätky, vie, že pohodlná a kvalitná obuv je základ. Verte, že počas svadobného dňa budete riešiť XY vecí, ktoré vám budú dvíhať tlak a skúšať nervy. A určite vám dobre padne, ak sa k tomuto nepríjemnému zoznamu nepridá ešte aj otlak od nekvalitnej topánky.

  1. Kúsok súkromia

Ako novomanželský pár budete mať na svadbe poriadne rušno. Každý sa bude chcieť s vami fotiť, každý bude od vás niečo potrebovať a ľudia sa na vás budú obracať s takými otázkami, aké by vám za normálnych okolností ani nezišli na um. Napriek tomu si vopred premyslite únikový plán. Ako mladomanželia si rozhodne môžete dovoliť ukradnúť si aspoň 10 minút len a len pre seba. Vopred si prezrite prostredie, kde budete organizovať svadbu, a v čase, keď bude medzi hosťami relatívny kľud, sa jednoducho vyparte do úzadia. Venujte jeden druhému pár minút a spoločne sa pokúste naplno si uvedomiť, čo sa práve stalo.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Michal Berák  – MBpixfoto

0 komentárov

Pridaj komentár