„Kyticu mi, prosím, spravte takú tú strapatú“

Svadobné kytice podliehajú móde rovnako ako svadobné šaty.  Nechajú sa tohtoročné nevesty zlákať živelnou farbou roka „ultra violet“ alebo ostanú verné neutrálnejším farebným odtieňom?  Aké kvety patria pri aranžovaní svadobnej kytice k najobľúbenejším a s akými požiadavkami budúcich neviest sa floristky stretávajú? O tom nám porozprávala  dizajnérka Dominika Šimorová z Bieleho Ateliéru.

Ako vidíte trendy vo svadobných kyticiach Vy vo vašom ateliéri?

Svadobné kytice už dávno nie sú len guľaté a uhladené. Práve naopak. Už chvíľku sa drží trend uvoľnenej, vzdušnej, bohémskej kytice väčších rozmerov. Je to skoro pravidlo, že počujeme: „Kyticu mi, prosím, spravte takú tú strapatú.“ Tým, že prichádzajú do módy šaty, ktoré majú jednoduchší strih a zvýrazňujú siluetu postavy, kytica môže byť aj objemnejšia. Farbou tohto roka je ultra violet, ale myslíme si, že nevesty neočarila tak veľmi ako napríklad marsala alebo greenery, ktoré boli pred ňou.

Inšpirujú sa slovenské nevesty trendmi alebo ostávajú radšej verné slovenskej klasike?

Slovenské nevesty prichádzajú stále viac s originálnymi nápadmi. Určite sa inšpirujú trendmi a už dávno nie je výzdoba o štóle z organzy stredom stola zladenej so servítkami. Inšpirujú sa prvkami folklóru, vo výzdobe sa objavujú rôzne témy, ktoré patria do ich spoločného života s partnerom napríklad cestovanie, chuť Stredomoria, olivové halúzky, eukalyptus či dokonca citróny v kvetinových aranžmánoch…


Ktoré z kvetov patria medzi najobľúbenejšie?

Je super, že nevesty stále hľadajú nové inšpirácie a prinášajú zaujímavé požiadavky. Baví nás, že nerobíme stále to isté. Môžeme sa oveľa viac realizovať a vymýšľať. Výber kvetov je dnes neobmedzený. Najradšej však používame sezónne kvety. Odporúčame to aj nevestám. Kvety, ktoré majú sezónu sú kvalitné, akoby „pevnejšie“ a dlho vydržia. Kytice dokonca robievame aj bez kvetov, len zo zelene, tzv. greenery štýl. Najžiadanejšími kvetmi sú tradičné pivonky, anglické ruže, iskerník, na jar tulipány, tých je teraz obrovské množstvo druhov. Niektoré plnokveté po rozkvitnutí vyzerajú celkom ako pivonky.

Prichádzajú za Vami nevesty už s konkrétnou predstavou alebo si nechajú poradiť?

Prevažujú nevesty, ktoré vedia presne, čo chcú. Prichádzajú s výberom konkrétnych druhov kvetov a štýlom, v akom majú byť naaranžované. Často už majú zistené aj latinské názvy. Kyticu si spolu vždy prejdeme a porozprávame sa o farebných tónoch tak, aby sme sa najlepšie trafili. Kyticu vždy riešime spolu so šatami. Povieme si tvar a veľkosť tak, aby spolu splynuli v harmonický celok.


S akou najnetradičnejšou požiadavkou svadobnej kytice ste sa stretli?

Spomíname si na jednu kyticu. Bola z bavlníka, bielych zvončekov, asparágusu a paprade. Objednala si ju u nás nevesta, ktorá je grafička. Prišla aj nevesta, ktorá mala jasnú predstavu že ústredným kvetom kytice bude veľká ružová protea. A robili sme už aj absolútne nežnú voňavú jemnú kytičku z konvaliniek. Viackrát sme už balili kyticu, ktorá cestovala mimo Slovenska. Raz sme dokonca prevážali kyticu z pivoniek v prenosnej chladničke. Nevesta chcela pivonky rozkvitnuté len na polovicu a v ten deň bolo 38°C. Kvitli nám doslova pred očami, tak sme ich museli chladiť.

ZOPÁR RÁD NA ZÁVER:

  • Aj napriek trendom sa riaďte v prvom rade svojou osobnosťou a vlastnými pocitmi, aby ste sa hlavne vy cítili komfortne vo svoj veľký deň a zostali sama sebou. Vlastný štýl je stále nad všetky trendy.
  • Kvety do kytice vyberajte aj podľa ročného obdobia, resp. podľa toho, kedy sú v sezóne. Viete tak ušetriť, keďže zohnať kvety mimo ich sezóny je aj finančne náročné a nie vždy sú rovnako krásne a kvalitné.
  • Snažte sa kyticu, resp. aspoň jej umelú napodobeninu skúšať už spolu so šatami a celkovými doplnkami skôr, než vo svadobný deň. Všetky tieto elementy musia ladiť aj spolu a vyzerať spolu s vami ako jeden celok. Ak sa vám to podarí v predstihu, viete ešte upraviť posledné detaily vášho celkového vzhľadu, prípadne niečo pozmeniť. Vyskúšajte si, ako ju máte držať, aby vynikla kytica aj vaše svadobné šaty. Ak máte v pláne mať svadbu s nejakou tematikou, myslite pri výbere kytice aj na to.
  • Ak si chcete svoju svadobnú kyticu uchovať dlhšie, a zároveň na hostine plánujete aj hádzanie kytice medzi slobodné družičky, musíte mať kytice dve. Tú vašu „pravú“ a aj náhradnú, ktorá už nemusí byť až tak do detailov prepracovaná.
  • A akým kvetom sa radšej vo svadobnej kytici vyhnúť? Myslite na to, či nie ste vy, váš budúci manžel alebo niekto z blízkeho okolia na niektoré z kvetov alergickí. Pozor si dajte aj na kvety, ktoré síce vyzerajú krásne, ale sú silne aromatické, napr. ľalie, konvalinky, levanduľa…

Text: Katka Bačiková / Zdroj: Biely Ateliér – Dominika Šimorová / Foto: Matej Kmeť Photography(titulná foto), Inspired by Love, Gabriela Jarkovska Photography

0 komentárov

Pridaj komentár