Mikro svadba – ako ju naplánovať a prečo si ju zvoliť?

Svadba, tak to je položka, ktorá dokáže z rozpočtu ukrojiť riadny kus. Jedlo, koláče, výzdoba a milión drobností okolo dokáže vyčariť poriadnu sumu s niekoľkými nulami. V neistom období, kedy zúri vírus, pracovné pozície sú nestále a ľudia nemajú peňazí na rozhadzovanie sa nevesty nemusia vzdávať svojho svadobného sna. Stačí si naplánovať mikro svadbu.

Čo je to mikro svadba?

Mikro svadba je intímna záležitosť, zvyčajne do 20 hostí. Stále však je to svadba, zo všetkými tradíciami. V dobe korony, však o tejto alternatíve uvažuje čoraz viac neviest.

Výhody mikro svadby

Ak ste otvorená možnosti užiť si svadbu v malom, toto rozhodnutie vám prinesie niekoľko výhod:

  1. S menším počtom hostí prichádza menej práce– rovnako tak menej názorov ľudí, ktorí vám budú do poslednej chvíle hovoriť, čo by oni urobili inak.
  2. S mikro svadbou prichádza menej ľudí, ktorých treba potešiť – ušetríte tak napríklad na rôznych prekážkach v strave (ak sú napr. vegáni, neznášajú laktózu a podobne). Skôr ulahodíte 12 ľuďom, s ktorými ste možno častejšie v kontakte, dokonca jednoduchšie vyberiete i alkohol či iné obľúbené nápoje.

Náročné je však možno vytriediť, kto by pri stole skutočne chýbať nemal a koho dokážte vynechať.

  1. Menší rozpočet = viac možností, čo sa týka priestorov – možno máte obľúbenú kaviareň či reštauráciu, ktorá nie je prispôsobená na veľkú svadbu, naopak na malú svadbu do 20 ľudí ako stvorená. Svoju vysnívanú hostinu si tak môžete naplánovať v bare, galérii, parku… naozaj kdekoľvek.

Ušetrené peniažky potom viete použiť na svadobnú cestu či na nové spoločné bývanie.

  1. Vďaka mikro svadbe môžete ušetriť na dekorácii – a môžu mať svoje vlastné stoly a stoličky, takže si ich nemusíte požičiavať. Poprípade môžete investovať do presne tých dekorácii, ktoré ste chceli, no pri veľkej svadbe by ste z nich museli upustiť. 
  2. Menšie svadby bývajú osobnejšie a emotívnejšie – verte či nie, z menšej svadby majú ľudia väčší a silnejší zážitok ako z tej veľkej. Malé svadby znamenajú, že sa pri stole stretne naozaj úzka skupina ľudí, ktorá má veľa spoločného a s novomanželmi je v priamom kontakte. Nečíhajú tak na vás žiadne zdvorilostné mini rozhovory so sesternicami z druhého kolena, ktoré by ste na ulici spoznali iba ťažko.
  3. Mikro svadba dáva priestor pre fantáziu – ak patríte k nevestám, ktoré si všetko pripravujú samé, mikro svadba je tu práve pre vás. Môžete sa doslova vyblázniť na personalizovaných svadobný vecičkách – svadobné karty, personalizované odkazy, uvítacie koše…Fantázii sa medze nekladú.

Pripravte hosťom zážitok, na ktorý nezabudnú, čo takto escape room, motokáry či inak zorganizovaný svadobný deň. Vďaka mikro svadbe si môžete určiť svoje vlastné pravidlá!

  1. O nič neprídete – ak si myslíte, že mikro svadbou o niečo prídete, tak sa mýlite. Aj keď k stolu pozvete iba blízke okolie, zachovajte si tradície po ktorých túžite. Ponechajte si šaty, ktoré ste vždy chceli mať. Zarezervujte si fotografa či kameramana, aj z malých svadieb vznikajú krásne zábery. Zabezpečte si čepčenie, ktoré pokojne môžete absolvovať aj skôr ako o polnoci.

Či už si zvolíte mikro alebo maxi variant svadby, hlavne si svoj deň poriadne užite!

Text: Michaela Mecková (Hlipalová)

Foto: net

0 komentárov

Pridaj komentár