Na svadbu traja

V dnešnej uponáhľanej dobe nie je vôbec nezvyčajné, ak si s partnerom naplánujete najprv dieťa a až potom svadbu. Veď prečo neurobiť najkrajší deň v živote ešte krajší tým, že jeho súčasťou bude aj najväčší dar, aký môžete od života dostať – vaše dieťa? V tomto článku nájdete zopár postrehov a rád, ktoré vás môžu inšpirovať, pretože za krásnymi svadobnými fotkami aj s bábätkom stojí trochu viac stresu a organizácie, než by sa dalo čakať.

Plánujete veľkú svadbu so širokou rodinou a všetkým, čo k tomu patrí, no zároveň s malým bábätkom? Netreba s ničím čakať! Ak si chcete vyberať z toho najlepšieho, momentálna situácia vyžaduje, aby ste približne rok pred plánovaným dátumom mali zabezpečené základné veci ako priestory, fotografa/kameramana a hudbu. Možno ešte šaty, ak ste náročná nevesta. Ostatné sa dá vyriešiť priebežne. Veľkým pomocníkom je počítač a internet, kde si dnes dokážete vyhľadať asi naozaj všetko: rôznorodé svadobné oznámenia, pierka a maličké drobnosti pre hostí, skvelé dekorácie, doplnky, darčeky…, o ktorých sa vám doteraz ani nesnívalo. Stačí si len nájsť čas, hľadať a klikať. Jednoducho povedané, celú svadbu, vrátane šiat, si môžete dnes už objednať online.

Ak máte štedrý rozpočet, najjednoduchšie je nechať všetko na svadobnú agentúru. Tie najlepšie a najskúsenejšie vám ušetria veľa času a vyčítajú vaše požiadavky aj z vášho pohľadu. Ak si agentúru nemôžete dovoliť, vaším najlepším priateľom sa na chvíľu stane počítač, a to zakaždým, keď bude bábätko spinkať. Dnes už aj hotely ponúkajú balíky služieb, teda naraz si môžete vybaviť priestory, výzdobu, menu, a ak budete mať šťastie, odporučia vám aj hudbu, kameramana, prípadne nejakú šikovnú dizajnérku na ostatné drobnosti.

10 tipov, vďaka ktorým zvládnete svadbu s dieťaťom na výbornú:

  1. V deň svadby sa pokúste byť čo najpokojnejšia. Nervozita sa môže preniesť aj na bábätko, a ak bude nepokojné ono, vy budete ešte viac. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému stresu v deň svadby, svadobné fotenie aj s bábätkom si dohodnite mimo svadobný deň. Napríklad dva dni skôr alebo až po svadbe. V ústrety vám vyjdú aj v niektorých požičovniach svadobných šiat, kde požičiavajú šaty od štvrtka, resp. ich môžete vrátiť až v utorok.
  2. Ak je to možné, prispôsobte deň D režimu bábätka. Fotenie naplánujte, keď je bábätko najedené a zvykne byť hore, obrad môžete dohodnúť na hodinu, kedy zvykne spať a podobne. Hoci plánovať všetko do detailov sa pri malých deťoch úplne nedá.
  3. Majte poverenú osobu, ktorej dôverujete a ktorá bude vaša pravá ruka pri starostlivosti o dieťatko (vaša mama, babka, sestra, budúca svokra či najlepšia kamarátka, ak nebude zároveň družičkou… ). Ona bude vždy blízko vás a dieťatka, ak si budete musieť plniť nejaké svadobné povinnosti.
  4. Kaderníčku a vizážistku si je najlepšie objednať priamo domov. Vyhnete sa tak zbytočným presunom a doma máte pre bábätko v prípade potreby všetko poruke.
  5. Ak ešte dojčíte, prispôsobte tomu aj výber šiat, prípadne zabezpečte dostatok odsatého mlieka.
  6. Dnes už hotely štandardne ponúkajú novomanželom aj svadobný apartmán. S dieťatkom to oceníte dvojnásobne, ak budete potrebovať viac súkromia. Nezabudnite si tam dopredu všetko potrebné nachystať (dostatok plienok, vlhčené obrúsky, náhradné oblečenie, krém na začervenanie, náhradný cumlík, ohrievač na mlieko…)
  7. Ak vaše bábätko už dokáže sedieť, stolička k svadobnému stolu je nevyhnutnosť. Ak nie, môžete využiť aj vyzdobený kočiar alebo si zabezpečiť kolísku s baldachýnom. Nezabudnite na to však upozorniť personál hotela, aby vám vyhradil miesto pri stole či za ním.
  8. Nezabudnite so sebou vziať obľúbenú hračku, cumlík či nejakú inú drobnosť, ktorou na chvíľu upútate drobcovu pozornosť. Môžete si tak vychutnať vzájomné kŕmenie svadobnou polievkou alebo si stihnete zatancovať aj prvý mladomanželský tanec. Hračka, ktorú bábätko pozná a má rado mu navyše dodá pocit bezpečia a niečoho známeho aj v novom prostredí.
  9. Ak už váš drobec papá aj niečo iné ako mliečko, majte niečo na zahryznutie poruke tiež pre neho. Na chvíľu ho tým zabavíte, resp. si na niečom môže pochutnávať , kým si vy budete pochutnávať na vašom svadobnom menu. Postačí aj ovocná tyčinka, piškóty či domáca výživa. Ak už je dosť veľký a rád ochutnáva nové veci, určite mu dajte ochutnať zo svadobnej polievky. Poruke majte podbradník alebo čistú plienku, aby ste včas zabránili nehode na šatách či obleku.
  10. Nehoda sa môže stať aj pri prebaľovaní, pozor teda na svadobné šaty. Dobré je mať pri sebe dostatok vlhčených utierok, alebo si šaty prekryť látkovou plienkou či inou ochrannou pomôckou. Najlepšie je prenechať prebaľovanie na vašu pomocníčku.

Pripravená na všetko

Pribalené majte aj základné lieky. Nikdy neviete, kedy môže bábätku vystúpiť teplota, môže začať sopliť z klimatizovanej miestnosti alebo mať problémy s bruškom, alebo… Mali by ste byť pripravení na všetko.

Ak bábätku prekáža hlasná hudba a svetlá, poproste vám blízku osobu, aby s ním odišla na tichšie a pokojnejšie  miesto, hoci aj do vášho apartmánu. Dbajte aj na to, aby ste kočiar či kolísku nemali v blízkosti reproduktorov a bábätko sa nezľaklo, keď po prestávke spustia hudbu. Ak by s hudbou problém nebol (niektorým bábätkám hlasná hudba pri spaní vôbec neprekáža), môžete poprosiť personál aspoň o zástenu, aby ste drobcovi vytvorili aspoň trošku súkromia.

Čo v prípade, ak počas obradu začne plakať a doprosovať sa mamy? Asi poslednou alternatívou je vziať ho medzi seba na ruky a pokračovať. Tou prvou alternatívou je vôbec ho na obrad nevziať, nechať ho na starosti svadobnej mame alebo pestúnke niekde neďaleko, mimo hlavného diania. Nezabudnite ho pred obradom nakŕmiť a prebaliť.

Ak je vaše dieťa zvyknuté na nosenie, nosič alebo šatka musí byť súčasťou výbavy. Dnes už existuje množstvo rôznych dizajnov, takže aj takýto „doplnok“ sa dá  zladiť s vašimi šatami alebo celkovou výzdobou. Môžete si takto spoločne zatancovať, prípadne drobca aj pekne uspať.

Ak ste doteraz boli s bábätkom väčšinou vy a nie je zvyknuté na iných ľudí, skúste ho na to pred svadbou pripraviť. Nebude v takom šoku, že nemôže byť stále s mamou. Nech strávi viac času s babkou, krstnou mamou či vašimi kamarátkami. S hocikým, kto vám môže so starostlivosťou o neho vo svadobný deň pomôcť.

Veci, ktoré budete potrebovať pre dieťa, si nachystajte vopred (plienky, utierky, mlieko…), ako ste to mali nachystané aj do pôrodnice. Pokiaľ je to možné, odneste ich do hotela už deň pred svadbou, aby ste sa tým nemuseli zaoberať a zbytočne vám v deň svadby nezavadzali. Krásna nevesta s veľkou prebaľovacou taškou nepôsobí až tak okúzľujúco.

Všetko závisí od veku bábätka, lebo v rôznom veku majú aj rôzne potreby a požiadavky. Vy ho najlepšie poznáte a rozumiete mu. Riaďte sa preto srdcom a vašou materinskou intuíciou.

Nech vám teda váš veľký deň vyjde, či už si vernosť budete sľubovať dvaja alebo už traja!

 

Text: Katarína Bačíková / Foto: Martin Šveda

 

 

0 komentárov

Pridaj komentár