Najčastejšie chyby, ktoré robia páry pri plánovaní svadby

Plánovanie svadby je pre každý svadobný pár novou skúsenosťou. Nie je to niečo, čo si vopred nacvičíte, preto je normálne, ak počas tohto procesu urobíte pár chýb. Napriek tomu sa niektorým z nich môžete celkom jednoducho vyhnúť. Stačí, ak sa budete riadiť riadiť radami skúsenejších.

Hovorí sa, že múdri ľudia sa učia z chýb druhých, kým tvrdohlaví sa poučia len z tých vlastných. Nech už patríte do ktorejkoľvek kategórie, určite by ste nechceli, aby ste následky svojej tvrdohlavosti museli „hasiť“ počas vášho svadobného dňa. Ak sa chcete tomuto scenáru vyhnúť, eliminujte svoje chyby už počas jeho plánovania. Možno budete prekvapení, koľkým častým chybám sa tak dokážete elegantne vyhnúť.

  1. Papierovačky na poslednú chvíľu

Do akýchkoľvek administratívnych záležitostí sa zrejme nik nehrnie s nadšením. A aj keď papierovačky nie sú ničím príjemným, rozhodne by ste si ich vybavovanie nemali nechávať na poslednú chvíľu, práve naopak. Mal by to byť prvý krok, ktorý budete riešiť. Bez sobáša predsa nemôže byť žiadna svadba, takže zabezpečovanie akýchkoľvek svadobných dodávateľov bez oficiálne potvrdeného termínu sobáša zo strany cirkvi či príslušného úradu nemá zmysel. Veľmi rýchlo sa totiž môže stať, že váš vysnívaný dátum už bude obsadený.

  1. Nový image

Pred svadbou má mnoho neviest (ale aj ženíchov) potrebu experimentovať. Najčastejším objektom tohto záujmu sú vlasy. Väčšinou im doprajeme nový strih alebo farbu, ktorú sme doteraz nikdy nenosili. Hovorí sa síce, že zmena je život, avšak pred svadbou je toto predsa len obrovský risk, preto ho určite niekoľkokrát dôkladne zvážte. Nie vždy sa totiž radikálna zmena dá považovať za pozitívnu.

  1. Otáľanie s rezervovaním svadobného priestoru

Ak máte vyhliadnuté miesto, kde by ste chceli mať svadbu, rezervujte ho hneď, ako budete vedieť termín svadby. Prípadne si jeho dostupnosť pre istotu overte už predtým. Svadobné priestory sú totiž často obsadené aj 2 roky vopred, preto rezervovanie toho vášho určite neodkladajte.

  1. Kontrolujte si rozpočet

Dnešné svadobné inšpirácie, ktoré vidíme na internete, majú tendenciu ovplyvňovať nás až do samotného svadobného dňa. Ustavične hľadáme riešenia, ako by sme mohli niektoré svadobné záležitosti ešte viac vylepšiť. Nuž – mať dokonalú svadbu je krásne, určite však pamätajte na to, že na ňu nemôžete minúť všetky peniaze, ktoré máte. Preto je dobré vopred si stanoviť rozpočet, ktorého čerpanie si budete spolu priebežne kontrolovať.

  1. Pozývanie hostí z povinnosti

Zostavenie zoznamu svadobných hostí je pre mnohých hotovou nočnou morou. Na jednej strane je rodina a priatelia, ktorých by sme na svadbu pozvať mali, na druhej zas tí, ktorých by sme tam naozaj mať chceli. A potom je tu ešte skupinka tých, ktorých na našej svadbe vlastne ani nechceme, ale my sme na ich svadbu pozvanie dostali. Niekedy je táto úloha až príliš komplikovaná, preto by sme si na jej rozlúsknutie mali vymedziť dostatok času. Nebude to jednoduché, no aj keď celý zoznam niekoľkokrát celý doškrtáte a prepíšete, vždy sa snažte riadiť najmä svojím srdcom. Svadobný deň je totiž naozaj výnimočný, preto by pri vás mali byť hlavne tí, ktorých ľúbite.

  1. Nenechajte sa zmiasť množstvom názorov z okolia

Dominantní svokrovci, príliš aktívne družičky alebo príbuzní a priatelia vás môžu pred svadbou zahltiť množstvom „užitočných rád“. Samozrejme, je dobré si ich vypočuť, ale rozhodne ich všetky nevnímajte ako niečo, čo musíte dodržať. Nezabúdajte, že svadbu by ste si mali vyskladať podľa toho, čo sa páči vám, nie podľa toho, čo sa páči alebo nepáči vašej najlepšej kamarátke. Nechať sa zahltiť rôznymi názormi je skôr na škodu ako na úžitok, preto treba takýmto ľuďom slušne vysvetliť, že si ich názory síce ceníte, ale svadbu si zariadite tak, ako spolu s partnerom uznáte za vhodné.

  1. Harmonogram svadobného dňa

Rozhodne ho nenechávajte na náhodu. Dajte si záležať a naozaj si naplánujte, kde kedy budete a čo vám bude koľko trvať. Veľmi rýchlo sa totiž môže stať, že sa dostanete do časového sklzu, ktorý už potom len veľmi ťažko dobehnete. Veľmi užitočné je mať počas svadobného dňa aj niekoho, kto bude vašou pravou rukou a na váš časový harmonogram dohliadne. Verte, že počas svadby nebudete mať ani potúch o tom, ako rýchlo čas uteká.

  1. Skúšky u niektorých dodávateľov

Ak chcete, aby bol váš svadobný deň dokonalý, neoplatí sa vždy spoliehať len na dobré referencie a peknú galériu z web stránky svadobného dodávateľa. Ak chcete byť naozaj spokojní, overte si ich služby už vopred. V prípade kaderníčky či kozmetičky zájdite na skúšku, svadobnú kapelu si zas choďte vypočuť na svadbu, kde hrá. Rovnako si môžete preveriť aj prácu agentúry, ktorá vám bude zabezpečovať svadobnú výzdobu. Možno sa vám bude zdať, že sú to zbytočne vyhodené peniaze, no verte, že to v konečnom dôsledku naozaj nebudete ľutovať.

  1. Počúvajte rady profesionálov

S niekoľkými užitočnými radami iste prídu aj svadobní dodávatelia, ktorých by ste nemali ignorovať. Verte, že absolvovali ďaleko viac svadieb, než by ste vy absolvovali za niekoľko životov. Každú radu od svadobného dodávateľa preto určite dôkladne zvážte.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár