Svadobné šaty Audrey Hepburn

Audrey Hepburn si mnohí z nás pamätajú najmä ako nádhernú herečku a módnu ikonu. Jej filmy Prázdniny v Ríme alebo Raňajky u Tiffanyho očarili milióny divákov. V súčasnosti už kultové snímky svetovej kinematografie zažiarili aj vo svojej dobe a Audrey si pre svoj okúzľujúci šarm získala srdcia fanúšikov po celom svete. Audrey však za nádhernou vizážou ukrývala aj neprekonateľný herecký talent a najmä veľkú lásku k ľuďom. Niet sa čo čudovať, že sa stala aj veľvyslankyňou dobrej vôle pre UNICEF.  A svojim čarom uchvátila aj pár mužov, ktorí sa s ňou bez váhania rozhodli vykročiť k oltáru. V dnešnom článku si predstavíme nádherné šaty, ktoré v tieto významné dni sprevádzali Audrey Hepburn.

Takmer svadobné šaty

Asi každý z nás pozná film Prázdniny v Ríme. Túto metropolu Talianska ročne navštívia milióny ľudí, ktorí obdivujú antické pamiatky a rozvinutú kultúru starých Rimanov. Určite sa však nájde aj množstvo ľudí, ktorí sem zavítajú najmä preto, aby mohli navštíviť miesta, kde sa natáčal kultový film s Audrey Hepburn. Na internete je dostupných množstvo článkov, ktoré vás prevedú lokalitami z nakrúcania a na každom rohu v malých obchodíkoch so suvenírmi nájdete kalendáre a pohľadnice s fotkou tejto nádhernej britskej herečky. Audrey Hepburn mala počas nakrúcania len 23 rokov a hovorí sa, že prerušila hneď niekoľko skúšok nakrúcania Prázdnin v Ríme, len aby stihla skúšky svojich svadobných šiat. Šaty navrhli sestry Fontánové, ktoré v tom čase viedli v Ríme veľmi uznávaný ateliér. 

Tieto šaty v krémovo bielej farbe boli ušité v roku 1952 zo saténu, s lodičkovým výstrihom, francúzskymi rukávmi a so zapínaním na gombíky. Túto nádhernú róbu si však Audrey nikdy pred oltár neobliekla. Britský podnikateľ James Hanson a Audrey Hepburn sa najmä z nedostatku času jeden na druhého rozhodli zasnúbenie zrušiť a na chvíľu sa zdalo, že šaty zapadnú prachom. Audrey však módne návrhárky poprosila, nech šaty niekomu venujú. A tak sa aj stalo – sestry Fontánové jedného dňa v rádiu počuli o mladej žene, ktorá si nemôže dovoliť svadbu s jej snúbencom a rozhodli sa jej šaty darovať. Po takmer šesťdesiatich rokoch boli tieto šaty napokon v roku 2009 vydražené až za 10 000 £.

O dva roky neskôr

V roku 1954 sa Audrey opäť rozhodla vydať. Jej partnerom bol v tom čase americký režisér a herec Mel Ferrer a pre túto svadbu si zvolila šaty, ktoré sa na dlhý čas stali vzorom svadobných šiat pre mnohé ženy po celom svete.

Pierre Balmain navrhol v tom čase veľmi moderné šaty dlhé pod kolená, ktoré boli dozdobené širokými nazberanými rukávmi, golierikom a jemným zapínaním. Nesmieme zabudnúť ani na nádherné biele rukavice až po lakte. Tieto šaty sa už pred oltár dostali a pomohli na 14 rokov spečatiť manželský sľub vo švajčiarskom Burgenstocku.

Filmové svadobné šaty

O tri roky neskôr si Audrey obliekla svadobné šaty opäť. Tentokrát však len pre nakrúcanie romantickej komédie Funny Face. V tomto muzikáli sa Audrey predstavila v nádherných svadobných šatách. Tieto ikonické šaty, ktoré mala jej postava Jo oblečené, boli biele, mali plnú tylovú sukňu s mnohými vrstvami, vo vynikajúcom strihu vynikol Audrey jej štíhly driek a v tejto róbe pripomínala baletku. Šaty mali pre Audrey už legendárny lodičkový výstrih, ktorý sa inak nazýva aj výstrih boat, bateau neck alebo Sabrina neckline. Posledný názov tento ikonický módny trend dostal práve po Audrey Hepburn, teda po filme Sabrina, kde sa Audrey predstavila práve v šatách s takýmto výstrihom.

Svadobná horúčka končí

Hovorí sa, že najlepšie prichádza na koniec. A možno je to tak aj v prípade poslednej svadby Audrey Hepburn. V roku 1969 podišla už druhýkrát vo Švajčiarsku pred oltár s talianskym psychiatrom Lucom Dottim. Na túto svadbu Audrey zvolila šaty od známeho francúzskeho módneho návrhára Huberta de Givenchy, ktorý jej navrhol aj šaty pre film Funny Face. V tomto prípade však išlo o mini šaty s dlhými rukávmi v staroružovej farbe. Dôležitým doplnkom bola šatka rovnakej farby a typické rukavice. Audrey ešte outfit doplnila bielymi pančuškami a mokasínami.

Toto manželstvo však po 14 rokoch taktiež prišlo k svojmu koncu. Po tomto rozvode sa Audrey už nikdy nevydala, hoci ako sama povedala, najšťastnejšie roky jej života strávila s holandským hercom Robertom Woldersom. Trvalo jej vraj “len” celý život, kým ho našla. A možno práve z poverčivosti sa rozhodla tento vzťah vydržať aj bez ďalších svadobných šiat.

Text: Alžbeta Jacková

Zdroje:
Vogue.co.uk
Pinterest
Wikipedia
Tatler.com
Theweddingsecret.co.uk 
Tvojasvadba

0 komentárov

Pridaj komentár