Svadobné šaty. Ušité na mieru, kupované alebo požičané?

V rámci svadobných príprav venuje každá nevesta asi najviac času výberom svadobných šiat. Čipkované? Veľká sukňa? Boho štýl? Minimalizmus? To sú otázky, ktoré nevesty asi najviac riešia. Keď však nájdete ten pravý štýl pre vás, nabáda sa otázka, kde tie svoje vysnívané svadobné šaty nájdete? Môžete si ich nechať ušiť na mieru, zakúpiť úplne nové alebo požičať zo svadobného salóna.

Šaty ušité na mieru. Svadobné šaty na mieru budú pre vás jedinečné, pretože ich nebude mať žiadna iná nevesta pred vami. Bude to originálny kus. Šaty si môžete navrhnúť bez obmedzení a presne podľa predstáv. Môže ísť o veľmi vzrušujúcu skúsenosť, pretože vy ako nevesta uvidíte celý proces tvorby vašich svadobných šiat od samotného návrhu cez niekoľko skúšok rozpracovaného modelu až po dokončenie. Aj keď cena svadobných šiat závisí hlavne od množstva, druhov a kvality použitých látok, v súčasnosti je už mnoho krajčírskych salónov, ktoré vám šaty ušijú za cenu, ktorá sa dá porovnať s požičovným značkových modelov. Nevýhodou však je, čo so šatami po svadbe. Treba sa o ne postarať (oprať, vyžehliť). Ak sú šaty ušité na mieru, je ich veľmi ťažké predať, pretože nie každej žene sadnú.  Ale ak sa svadobné šaty predať nechystáte, budú pre vás nádhernou spomienkou a pamiatkou na váš svadobný deň a môžete ich ďalej odovzdať svojim deťom.

Kúpené šaty od dizajnéra alebo známej značky. Nevesta a svadobné šaty k sebe patria a to i po svadbe. Asi každá jedna žena ma vysnívané šaty od niektorého dizajnéra, módneho návrhára alebo preferuje obľúbenú značku svadobných šiat. Dnes sa v zahraničí svadobné šaty nepožičiavajú, ale kupujú a tento trend prichádza postupne aj na Slovensko. Pri kúpení šiat od dizajnéra či svadobnej značky viete, že kupujete originál. Takže šaty budú vyzerať rovnako ako na fotke, a ako bonus si ich žiadna iná nevesta pred vami neoblečie. Okrem neopísateľnej citovej hodnoty ako pri šití šiat, tak aj pri kúpe, vám šaty ostanú na celý život. Najväčšou výhodou je, že si so šatami môžete robiť, čo chcete, predať ich, či si ich nechať na pamiatku. Kúpené šaty budete mať doma, a ak budete chcieť, môžete si v nich aj nacvičiť svadobný tanec. A povedzme si úprimne, ktorá žena nesníva mať v šatníku originálnu značku šiat, a to, že to budú tie svadobné, je len krásny bonus. Hlavnom nevýhodou je však cena. No v dnešnej dobe si svoje vytúžene značkové svadobné šaty môžete kúpiť vo výpredaji skoro vo všetkých salónoch na Slovensku za cenu požičovného, no tieto výpredaje si musíte odstopovať, pretože bývajú len pár dní v roku.

Požičané svadobné šaty. Dnes na Slovensku nájdete veľké množstvo nádherných svadobných salónov s rôznorodými šatami podľa vášho vkusu. Cena požičovného je pre mnohé nevesty prijateľnejšia ako kúpa šiat. Skvelým zážitkom býva aj samotné skúšanie a vyberanie svadobných šiat. Môžete si so sebou vziať maminku či kamarátky a celý tento proces si s nimi užijete. Dáte si prosecco, koláčiky a vyskúšate si viacero svadobných šiat. Napokon si so svojimi poradkyňami vyberiete tie pravé pre vás a na tento deň budete s úsmevom spomínať. Ďalšou asi najväčšou výhodou pri požičaní šiat je, že sa nemusíte o nič starať a svadobný salón pre vás šaty pripraví, upraví, vyčistí, vyžehlí, nachystá a vy si šaty len oblečiete. Nemusíte stresovať, kde šaty budete skladovať či kto ich vyžehlí, keď ich vytiahnete zo skrine. Keď si šaty požičiavate, nemáte s nimi ani starosť po svadbe. Jednoducho ich vrátite do salónu, ktorý sa postará o ich čistenie. Hlavnou nevýhodou je, že je veľmi malá pravdepodobnosť, že tie šaty už nemala iná nevesta oblečené pred vami alebo vás.

Či už sa rozhodnete kúpiť si svadobné šaty, požičať vo svadobnom salóne, alebo si ich ušiť na mieru, myslite na jedno. Je to len a len vaša voľba. Záleží len na vás, ktoré zo spomínaných vecí majú pre vás prioritu a ktoré nie. Dúfam, že nech už sa rozhodnete akokoľvek, budete so svojimi šatami spokojná a svadbu si užijete naplno. 

Text: Veronika Grožajová / Foto: LK Studio

0 komentárov

Pridaj komentár