Svadobný rozpočet

Keď idete plánovať takú veľkú udalosť, akou je svadba, musíte si ujasniť, s čím začnete. Keď sme si s Filipom určili dátum svadby, začali sme sa spolu rozprávať o tom, akú máme predstavu. Moja predstava svadby bola inšpirovaná Pinterestom. Už ste videli, aké sú tam nádherné fotky? Tá výzdoba? Tie oznámenia? Detaily mašličiek na stoličkách pre hostí? Ja som tými fotkami fakt posadnutá. Ale presne tieto detaily, maličkosti, stoja neskutočné peniaze a sú to veľké svadobné výdavky. Preto, ak chcete mať všetko podľa svojich predstáv a musíte sa zmestiť do vášho finančného limitu, treba si stanoviť priority.

 

Financie. Je to nudná téma. Ale veľmi podstatná pri vašich svadobných predstavách. My s Filipom sme si určili maximálnu sumu, ktorú nemôžeme prekročiť. A viete čo? Prešvihli sme ju. Fakt. Jednoducho sa to nedalo a museli sme náš „badžet“ navýšiť. Najviac peňazí nám zo svadby zhltne miestnosť, jedlo, hneď za tým koláče a potom všetko ostatné.

Najprv som si na internete pozrela, koľko peňazí približne stojí taká klasická, „normálna“ svadba. Zistila som, že skoro všade píšu čudné sumy. Alebo je tu možnosť, že ja som čudná. Ide o to, že som sa napríklad dočítala, ako vás svadobná výzdoba pre cca 70 hostí s kvetmi vyjde 250 až 300 eur. Fakt? Tak mi dajte na nich, prosím, kontakt, pretože ja som nič také nenašla a nutne ich potrebujem.

Keďže každá svadba je iná, originálna, pre každú svadbu sa vypracováva samostatná cenová kalkulácia, ktorá závisí aj od výberu sály, počtu hostí a konkrétnych prvkov, ktoré sú vo výzdobe použité. Vždy sa zohľadňujú finančné možnosti každého páru. Priemerne to však vychádza od 8 do 16 €/osobu, podľa náročnosti výzdoby a kvetinovej výzdoby. Takže, ak dobre počítam, 70 x 8= 560 €. Čo je už dosť peňazí, ktoré poputujú len na dotvorenie atmosféry. Nie žiadnych 250 €. Plus jedlo pre každého svadobčana, cca 25 až 30 €/osobu, veru nazbiera sa to.

Obaja pochádzame zo západného Slovenska. Tu sú ceny veľmi vysoké a úprimne vám poviem, ak chcete svadbu podľa vašich predstáv, za menej ako 8 000 až 10 000 € to asi nepôjde. Len za prenájom sály v okolí Bratislavy ľudia pýtajú od 700 do 1 200 €. No ak ste šikovní, poprípade máte niekde kamarátov na správnych miestach, netreba smútiť a určite to zvládnete.

Dôležité je určiť si priority. Pre jednu nevestu sú najdôležitejšie šaty, pre inú zase prostredie či výzdoba. Niektorý ženích si potrpí na drahé luxusné svadobné auto, iný ženích to nerieši. Preto je super, ak si spravíte svoj vlastný svadobný rozpočet a pridelíte k jednotlivým položkám dôležitosť. Napíšte si presnú maximálnu hodnotu či cenové rozpätie za konkrétnu položku. Potom, vždy keď si niečo zabezpečíte, zapíšte si reálnu sumu, aby ste mali prehľad, koľko ste už minuli a koľko vám ešte zostáva. Mať takýto prehľad je super, mne osobne to veľmi pomáha. Plus vždy, keď niečo rezervujete, platia sa väčšinou zálohy. Tie si tiež zapisujem pekne do zošita, aby som vedela, koľko nám ešte zostáva zaplatiť.

Teraz máme s Filipom približne 3 mesiace do svadby. Je to už celkom stresujúce obdobie, počas ktorého sa vám už ozývajú všetci tí, ktorých ste rezervovali, aby sa s vami dohodli, ako presne bude váš deň „D“ vyzerať. A my dvaja? My dvaja sme sa išli zrelaxovať do Tatier. Je fajn, ak si pred svadbou ešte vyrazíte a posledné detaily doťuknete na neutrálnom území. Takže, odporúčam  šetriť si peniažky aj na posledný predmanželský výlet, pobyt či dovolenku. Stojí to za to.

Text: Veronika Kuzlbauerová / Foto: Veronika Kuzlbauerová

0 komentárov

Pridaj komentár