Všetko, na čo treba pamätať v prípade jesennej svadby

Jesenná svadba je jednou z najobľúbenejších. Jeseň vie byť totiž mimoriadne romantická a malebná, takže váš veľký deň vyzerá ako vystrihnutý z rozprávkovej knihy. Nie vždy je to však pravidlom. Aj jeseň má pár zásad, ktoré treba dodržiavať. Ak sa však na ne vopred pripravíte, verte, že vaša svadba môže byť naozaj dokonalá!

Toto sú veci, pri ktorých by ste mali byť obozretní, ale aj tie, z ktorých dokážete vyťažiť maximum!

Zmierte sa s premenlivým počasím

Neskoršia jeseň je typická tým, že počasie je už značne premenlivé. A aj keď cez deň môže svietiť hrejivé slnko, nezabúdajte, že noci sú už poriadne chladné. Mráz už v tomto období nie je žiadnou výnimkou, preto je dobré týmto podmienkam prispôsobiť nielen vaše svadobné šaty, ale aj svadobnú výzdobu. Zaručene sa oplatí sledovať predpoveď počasia a pripraviť sa aj na horšiu alternatívu v podobe daždivého svadobného dňa.

Jesenné prázdniny, sviatok Všetkých svätých a posun času

Pri výbere jesenného dátumu svadby nezabudnite, že toto obdobie patrí aj významným sviatkom a dňom, ktoré by mohli vašu svadbu značne ovplyvniť. Príkladom je Sviatok všetkých svätých, ktorý je pre Slovákov mimoriadne dôležitý. Ak teda nechcete vykročiť nesprávnou nohou, určite ho pri výbere dátumu vašej svadby neignorujte. Počas týchto sviatkov totiž môže viacero vašich hostí cestovať naprieč celým Slovenskom, preto by im nočná zábava v podobe svadobnej hostiny nemusela v týchto dňoch padnúť dvakrát vhod.

Okrem toho myslite na jesenné prázdniny v školách, ktoré rodiny s deťmi neraz využívajú na plánovanie rodinného výletu aj mimo domova.

V neposlednom rade myslite na to, že koncom októbra sa mení čas! A aj keď by sa niektorí hostia mohli svadobnej hostine, ktorá by trvala o hodinu dlhšie, potešiť, určite si podmienky hodinového predĺženia preverte aj u vašich svadobných dodávateľov.

Jesenná paleta farieb

Jeseň a jej farby v tónoch sýtej červenej, oranžovej či hnedej mnohí milujeme. Je to paleta farieb, z ktorých sála teplo, napriek tomu si však dajte pozor, aby ste upnutím sa na túto klasiku nezostali v rámci svadobných dekorácií až príliš tuctoví. Ak chcete, aby vaša svadba pôsobila nádychom modernosti, zvážte použitie zlatej či medenej farby v kombinácii s lesklým nádychom glamour štýlu. Staviť môžete aj na smaragdovo zelenú či neutrálne odtiene smotanovej či bridlicovo sivej alebo siahnite po farbe šampanského.

Vyťažte zo sezónnych potravín

V rámci svadobných príprav sa nemusíte držať akejsi svadobnej klasiky. Pri výbere svadobného menu kľudne stavte na sezónnu ponuku. Výhodou je, že sezónnych potravín je v danom období všade dostatok. Svadobné menu tak bude v konečnom dôsledku lacnejšie a okrem toho bude celá vaša svadba pôsobiť omnoho lokálnejšie a prirodzenejšie. Bez výčitiek preto využite napríklad sezónnu koreňovú zeleninu vrátane tekvice či zemiakov a ovocia ako sú jablká či neskoré hrušky.

Stavte na jesenné kvety

To, čo platí pre jedlo, platí aj pre kvety, a tak môžete v rámci kvetinovej výzdoby použiť také, ktoré kvitnú práve v tomto ročnom období. Budete milo prekvapení, akú svadobnú krásu je z nich možné vyskladať. Nádherné sú napríklad bordové georgíny či záhradné ruže, ktoré sú v tomto ročnom období perfektnou alternatívou k pivonkám. Využiť môžete aj nechtíky či slnečnice, ktoré perfektne podčiarknu jesenný svadobný nádych.

Ako uchopiť svadobné koláče?

Jesenné svadobné torty zvyčajne naberajú rustikálnejší štýl s bohatým využitím maslových plniek. Chcete radu? Rýchlo na to zabudnite! Namiesto toho radšej stavte na “nahé koláče” bez akejkoľvek polevy, ktoré stačí ozdobiť jesenným ovocím. Hostí určite prekvapíte jablkovým alebo tekvicovým koláčom, ktoré sú na svadbách úplne neobvyklé.

Svadobné darčeky inšpirované jeseňou

Nájsť vhodný malý darček pre hostí, ktorý by bol pekný a zároveň užitočný, to je vždy problém. Aj v tomto smere sa však oplatí nachať sa inšpirovať jeseňou. Príkladom môže byť mini fľaša javorového sirupu alebo medu, ktoré sa perfektne hodia k sezóne a navyše vašich hostí iste mimoriadne potešia.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár