Výhody a nevýhody svadby v piatok

Svadby v piatok sa stali v poslednej dobe veľkým trendom. Viac dní na relax o oddych, lacnejšie priestory či magický piatkový dátum. To všetko môže zavážiť pri výbere vášho dátumu svadby. My sme vyspovedali dva veľmi milé novomanželské páry, ktoré nám bližšie povedali o tom, ako prežívali plánovanie svadobného dňa a podelili sa s nami o výhody a nevýhody, ktoré im svadba v piatok priniesla.

V dnešnej dobe je skôr tradičné mať svadbu v sobotu. Prečo ste sa vy rozhodli pre piatok?

Monika a Marek: V momente keď sme riešili dátum svadby na vyhliadnutom mieste už žiadna sobota nebola voľná, no nakoniec sa to ukázalo ako ideálny deň na svadbu. Človek má 2 dni na „dozvuky“ a regeneráciu.

Lucia a Tomáš: Pôvodný plán bol mať svadbu v sobotu, avšak septembrové soboty boli v našom vysnívanom priestore už rok dopredu „vybookované“, tak sme sa rozhodli pre piatok. Neľutujeme, dokonca to všetkým odporúčame, mali sme tak viac času na oddych, regeneráciu a poniektorí na vytriezvenie (smiech).

Nebol v kostole/na úrade, problém vybaviť svadbu na piatok?
Monika a Marek: Absolútne nie, mali sme cirkevný sobáš a vyšli nám v ústrety.
Lucia a Tomáš:
Vôbec žiadny. Mali sme civilný obrad priamo v reštaurácii.

Priestor, kameraman, fotograf, to všetko sú ľudia, ktorých si musíte rezervovať na váš veľký deň. Boli všetci dodávatelia ochotní a mali čas, keď ste ich oslovili na spoluprácu ? 

Monika a Marek: Ako prvé sme si vybrali priestor a s ním spojený dátum a tomu sme všetko prispôsobovali. Fotograf o ktorého sme mali záujem už bohužiaľ nebol dostupný, no mali sme pripravených viacero variant. Kameraman vyšiel na prvý pokus.
Lucia a Tomáš: 
Ja mam pocit, že svadba v piatok už začína byť ,,trendom“, a tak som nemala žiaden problém, keď som rezervovala týchto ľudí na piatok. 

Boli niektorí z pozvaných hostí neochotní prísť na svadbu v piatok kvôli dovolenke v práci? Poprípade „frflali“ na to, že svadba je v piatok alebo ste mali skôr len pozitívne skúsenosti či ohlasy?

Monika a Marek: Rodina a priatelia, ktorí boli pozvaní na hostinu s tým nemali ani najmenší problém, práveže to brali s humorom a ocenili možnosť dvojdňového po svadobného oddychu. No myslím, že piatková svadba sa odzrkadlila na množstve ľudí zo širšieho okolia, ktorí by sa v sobotu prišli radi do kostola zúčastniť a zablahoželať a nemali tú možnosť práve pre pracovné povinnosti.

Lucia a Tomáš: Zväčša všetci reagovali pozitívne a nemali s tým problém. Avšak našlo sa aj par jednotlivcov, ktorí s tým problém mali, ale nakoniec aj tak radi prišli. Myslím, že ak to ľudia vedia v predstihu, tak by to nemal byť problém pre nikoho. 

 Aké sú podľa vás výhody a nevýhody piatkovej svadby? Išli by ste do svadby v piatok znova?

Monika a Marek: Najväčšia výhoda je práve ten dvojdňový oddych, človek má čas sa dať „do poriadku“ (smiech). Nevýhodou bolo práve to, že bolo mnoho ľudí, ktorých by sme tam radi videli no práve pre prácu im nebolo umožnené sa zúčastniť.

Lucia a Tomáš: Výhody – dlhšia regenerácia, ak niečo zabudnete skôr to zoženiete a kúpite v piatok, ako v sobotu, lacnejšie služby sú v piatok napr.: prenájom priestorov. 

Nevýhody – dovolenka, v prípade neskoršej hodiny obradu môže byť problém, ak sa dostanú hostia napríklad do kolóny. No určite by sme do svadby v piatok išli a každému to odporúčame.

Takto za záver sa spýtam len nežného pohlavia, pretože je to jedna z otázok, ktorá bude zaujímať viaceré „piatkové“ nevesty. Mala si problém s rezerváciou svadobných šiat na piatok alebo všetko prebehlo bez problémov?

Monika: Ja som mala šaty šité na mieru, resp. kúpené zo salóna.
Lucia:
So šatami problém nebol, ja som si svoje vybrala niekedy v marci. Skúšku šiat na upravenie som mala v utorok a vo štvrtok ráno som si šaty bola vyzdvihnúť v salóne. Šaty som bola vrátiť hneď v pondelok, keďže sme mali ešte dovolenku. 

 

 

Text: Veronika Grožajová / Foto: Synovec Production

0 komentárov

Pridaj komentár