Ženy treba ľúbiť

Mám kamarátku, ktorá mi raz so všetkou vážnosťou povedala, že jej najobľúbenejší filozof je Majk Spirit. Nuž a tento významný mysliteľ našich dní raz povedal: ,,Ženy treba ľúbiť”. Neviem, či Majk myslel túto morálnu axiómu trošku ironicky (v zmysle: ženy netreba chápať, ich stačí ľúbiť) alebo úprimne, každopádne je to jedno z mála jeho posolstiev, s ktorými sa stotožňujem.

Mne sa dievčatá (alebo ženy, ak chcete) páčia. V zmysle anglického like, ktoré šikovne kombinuje mať rád a páčiť sa. Keď som ako malý chlapec pozeral jedno leto olympijské hry, len tak: disciplínu za disciplínou, uvedomil som si, ako sú všetky tie baby hrozne pekné, keď sa na stupni víťazov usmievajú: od maličkých čínskych gymnastiek cez škandinávske futbalistky a africké atlétky až po ruské vzpieračky. Niekde tam sa začal môj obdiv k ženskému pohlaviu ako celku. Ale najviac ma vždy fascinovala jedna ženská podskupina: Tie, do ktorých je ohromne ľahké sa zaľúbiť.

Báb, do ktorých je ohromne ľahké sa zaľúbiť, som stretol niekoľko a majú niekoľko spoločných znakov. Zvyčajne ich neodhalíte na prvý pohľad. Nie sú prvoplánovo nápadné, občas sú introvertné a občas sú mimo spoločenských konvencií ako small-talky a povinná zdvorilosť. Ich čaro odhalíte po tom, čo okolo nich desaťkrát prejdete, alebo po tom, čo ich rok nevidíte. Nie je to ten typ, ktorý idete zbaliť. Naopak, často sa ozvú prvé a vedia zložiť tie najprekvapujúcejšie komplimenty o veciach, ktoré sa vám zdali úplne nepodstatné. Ale im nie. Majú svoj vlastný vnútorný svet, ktorý je úplne iný ako váš a pritom mu intuitívne rozumiete. Presne to klišé: ako keby ste sa poznali už hrozne dlho. Po troche hodín rozhovorov, ktoré sa zdajú ako 25 minút, si hovoríte, že s týmto dievčaťom by ste sa rozhodne mali kamarátiť viac. A už ste jasní.

S dievčaťom, do ktorého je ľahké sa zaľúbiť, môžete nerobiť nič a bude vás to hrozne baviť. Môžete ho len počúvať a múdrieť, pretože má témy, o ktorých vie hrozne veľa a vy nič. Takéto dievča vyzerá vždy inak, ale veľmi sa vám páči, ako sa usmieva a nechcete, aby prestala. Podvedome na ňu hrozne chcete zapôsobiť a polovicu času s ňou ste nervózni, lebo máte pocit, že sa vám to nedarí.

Neviem, či si ony uvedomujú, aké sú. Možno áno a so skromnou ľahostajnosťou to neriešia. Možno nie a čudujú sa, prečo tak jednoducho pomotajú hlavy. Tak či onak – prajem im všetkým, nech si tiež nájdu chlapcov, do ktorých je ohromne ľahké sa zaľúbiť. O tých možno nabudúce.

 

Jay

0 komentárov

Pridaj komentár