Ako sa kedysi lúčilo so slobodou?

Keď svojim priateľom poviete, že plánujete svadbu, väčšina z nich už automaticky počíta aj s rozlúčkou, so slobodou. Dámsky a pánky večer, ktorý sa najčastejšie koná víkend pred svadbou kompletne organizujú priatelia, pričom úloha nevesty a ženícha je jediná – poriadne sa zabaviť a osláviť tak “zbohom”, ktoré dávajú svojej slobode. Ako však rozlúčka so slobodou vyzerala v minulosti?

Dnešná rozlúčka so slobodou sa väčšinou nesie v znamení silnej párty. Z hľadiska symboliky ide o posledný večer, ktorý si užijete ako slobodný človek bez záväzkov. Hovorí sa, že čo sa stane na rozlúčke so slobodou, to aj zostane na rozlúčke so slobodou, napriek tomu je však dobré vopred zvážiť, či je naozaj nutné to s oslavou slobody nadmieru preháňať. Nie každá rozlúčka so slobodou totiž končí len silnou opicou, ale aj omnoho vážnejšími následkami, ktoré by ste mohli naozaj ľutovať. Veď predsa, ak ste sa rozhodli, že si niekoho vezmete a strávite s ním zvyšok svojho života, nemáte snáď potrebu mu nejakým spôsobom ubližovať, či áno?

Alkohol nemusí byť povinnou výbavou

Ak viete, že ak si vypijete viac, než by ste mali, máte problém kontrolovať svoje rozhodnutia, radšej to nerobte. Skvelou alternatívou môže byť večer s priateľmi niekde na horách, vo wellnesse či v cudzom meste, kde si namiesto alkoholu doprajete luxusnú večeru, príjemne sa porozprávate a ako bonus spoznáte a navštívite množstvo nových, pekných miest.

Starodávny wellness

Ak ste si mysleli, že rozlúčka so slobodou je novodobý fenomén, ktorý naši predkovia nepoznali, mýlite sa. Jediným rozdielom je, že pred niekoľkými desiatkami či stovkou rokov túto tradíciu všetci poznali ako očistný kúpeľ. Konal sa v predvečer svadby a jeho úlohou bolo pripraviť nevestu a ženícha na svadobný deň. Cieľom kúpeľa bolo zmyť z budúcich manželov všetku špinu – a to doslova aj symbolicky. Pred desiatkami rokov bola totiž osobná hygiena na omnoho nižšej úrovni, než na akej je dnes. Naši predkovia nemali k dispozícii tečúcu vodu a tak nebolo zvykom denne sa umývať. Vedeli však, že svadobný deň je natoľko výnimočný, že si kúpeľ svadobného páru jednoducho vyžaduje.

Očista tela aj duše

Dôkladná očista tela však nebola jediným cieľom očistného kúpeľa. Jeho nemenej dôležitou súčasťou bola aj očista duše, ktorá mala nevestu a ženícha pripraviť na čo najdokonalejší vstup do manželského zväzku. Naši predkovia boli silno poverčiví, a tejto rituálnej očiste pripisovali nesmierny význam. Verili, že očistný kúpeľ zbaví budúcich manželov všetkých prehreškov a chýb a urobí z nich ľudí dokonale pripravených na spoločný život. Ženích aj nevesta tak mali do manželstva vstúpiť s “čistým štítom”, aby tak dokázali byť jeden pre druhého tou najlepšou verziou seba samých.

Spev a zábava nesmeli chýbať

Aj napriek tomu, že očistný kúpeľ patril medzi tradície so skutočne hlbokou myšlienkou, nezaobišiel sa bez spevu, zábavy a aj nejakého toho “kalíška”. Očistný kúpeľ bol totiž niečo ako rituál. Toho ženíchovho sa zúčastnili všetci jeho kamaráti a chlapci z dediny, s ktorými vyrastal, a rovnako to bolo aj v prípade nevesty a jej kamarátok. V podstate teda išlo o dve samostatné rozlúčky so slobodou, pričom ani pri jednej z nich to neskončilo len v rovine vážnosti. Spev a piesne boli neodmysliteľnou súčasťou očistného kúpeľa, pričom hneď potom, ako skončila jeho oficiálna časť, prišli na rad aj veselšie piesne a predvečer svadby nadobudol omnoho veselšiu atmosféru. Veď, koniec koncov, mládež vždy túžila po zábave, a to bez ohľadu na to, či sa svadba koná dnes, alebo sa konala v minulosti.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Pexels.com

 

 

0 komentárov

Pridaj komentár