Tradičná ľudová svadba bola hlavne o tancoch. Ktoré z nich musel povinne poznať každý svadobčan?

Ak sa dvaja ľudia ľúbia natoľko, že sa rozhodnú navždy spojiť svoje životy, potom je to rozhodne dôvod na radosť. A tá sa u svadobných hostí dodnes prejavuje zábavou, skvelou náladou, no najmä tancom. Tanec je súčasťou svadieb už od nepamäti. Ak dnes neviete tancovať, nevadí. Podstatné je, že sa bavíte. V minulosti to však bolo inak. Svadba bola udalosťou, kde mal spev a tanec nezastupiteľnú úlohu a ak ste tancovať nevedeli, bola to hanba.

Svadobné tance však v minulosti neboli tým, čím sú dnes. A kým dnes si jedným druhom tanca a jeho základnými krokmi vystačíme počas celej svadby, v minulosti to tak vôbec nebolo. Tanec bol neoddeliteľnou súčasťou svadby a prakticky sa nachádzal vo všetkých jej častiach – od začiatku až po samý koniec. Okrem mužských a ženských tancov sa tancovali aj tance prezentujúce rôzne funkcie a vyjadrujúce rôzny význam či dokonca príslušnosť k spoločenskej vrstve. Tancovalo sa nielen po svadobnom obrade, ale aj pred ním. Rozlúčka snúbencov so svojimi rovesníkmi, nevestina rozlúčka so slobodou či rôzne vtipné scénky – to všetko sa kedysi vyjadrovalo nie slovami, ale tancom a spevom. Aj to je dôvod, prečo dnes poznáme množstvo rôznych tancov, ktoré sa svojimi názvami líšia naprieč celým Slovenskom. Tu sú teda aspoň niektoré z nich, s ktorými by ste sa na svadbe pred päťdesiatimi rokmi určite stretli nielen ako ženích či nevesta, ale aj ako svadobný hosť.

  1. Krepčenie

Prvým tancom, ktorým svadobníci navodzovali veselú svadobnú atmosféru, bolo tzv. krepčenie. Bol to individuálny a zväčša improvizovaný tanec, ktorý bol plný rôznych cifrovaných a komplikovaných krokov. Typické preň bolo poskakovanie z jednej nohy na druhú a rýchle prepletanie nohami. Tancovali ho najmä muži, výnimkou však nebolo ani ženské krepčenie. Tento tanec sa na svadbách tancoval ešte pred samotným obradom a svadobníci sa ním zabávali už počas svadobného sprievodu, ktorý sa zvyčajne tiahol naprieč celou dedinou.

  1. Družbovský tanec

Družbovský tanec bol svadobným obradným tancom prvého družbu, ku ktorému sa niekedy pridali aj viacerí družbovia spolu s nevestou a svadobnými družičkami. Pre tento tanec bolo typické, že gradoval od samého začiatku, až nakoniec vyvrcholil nevestiným sňatím vienka. Ten bol v obradnom ponímaní družbovského tanca vnímaný ako „trofej“ a družba s ním v závere tancoval tak, že ho mal nastoknutý na svojej valaške. Celkovo mal tento tanec symbolizovať rozlúčku s nevestinou slobodou, preto hneď po ňom nasledovalo čepčenie nevesty, ktoré zdôrazňovalo, že sa z nej stala vydatá žena.

  1. Tanec ponad fľašu

Jeden z obľúbených svadobných tancov bol aj tanec tancovaný ponad fľašu. Tá bola postavená na zemi a predstavovala improvizovanú tanečnicu. Tento tanec bol považovaný prevažne za mužský tanec, zriedkavo sa ho však zúčastňovali aj ženy. Tanec ponad fľašu bol skvelou príležitosťou, ktorou mohli prítomní hostia dať najavo svoju obratnosť v tanci, preto bol považovaný aj za tanec súťaživý. Pri jeho tancovaní často vznikalo množstvo úsmevných a vtipných príhod, preto bol jedným z tancov, ktoré sa často tancúvali aj na samotných svadbách.

  1. Prebačena

Prebačena bol jedným z párových tancov, na ktoré svadobníci naozaj netrpezlivo čakali. Počas neho sa totiž stierali všetky manželské zväzky. Odrazu nebola žiadna žena vydatá a žiadny muž nebol ženatý. Každý jeden zo svadobníkov sa preto mohol predviesť a dosýta zabaviť tak ako za mlada. Naplno mohol prejaviť svoje tanečné zručnosti a všetkým naokolo tak mohol dokázať, že má stále dosť síl a energie aj napriek vyššiemu veku.

  1. Redový tanec

Redový tanec je dodnes bežnou súčasťou slovenskej svadby a s malými odlišnosťami sa tancuje vo všetkých regiónoch Slovenska. Začína o polnoci – najčastejšie snímaním nevestinho vienka – a symbolizuje premenu nevesty na ženu. Počas redového tanca ju svadobníci poriadne vykrútia, i keď to nie je zadarmo. Tanec s nevestou si totiž treba vopred „predplatiť“. Ešte pred tancom vhodí každý svadobčan peniaze do vopred pripravenej misy, ktorú si po skončení redového tanca nevesta odnesie spolu so svojím manželom. Všetky peniaze, ktoré pre nich takto „vytancuje“ symbolizujú finančný dar od svadobných hostí, ktorý poslúži ako štart do ich spoločného života.

Text: Alžbeta Jambrichová (Betka)

Foto: Lussy Santorisova Photographer

Banner: Lukáš Pastorek

0 komentárov

Pridaj komentár