Úprava vlasov nevesty počas tradičnej svadby

Krásne šaty, bezchybné líčenie a dokonalá úprava vlasov – to je základná trojka, v ktorej sa ukrýva predpoklad dokonalého výzoru. Žiadna nevesta preto neopomenie ani jeden z týchto troch bodov. Presne tak je tomu dnes, inak tomu však nebolo ani v časoch tradičnej svadby. Čo bolo teda základom niekdajšieho svadobného účesu a kto sa o vlasy nevesty staral v čase, keď sme ešte nepoznali kadernícke salóny?

Kto sa staral o svadobné účesy?

Kedysi to s vykúzlením svadobného účesu nebolo také jednoduché ako dnes. No hoci ste vtedy kaderníčku hľadali márne, takmer v každej dedine žila šikovná žena, ktorá sa vedela postarať o pohľadný a upravený vzhľad nevestiných vlasov. Boli to často veľmi skúsené ženy, ktoré zvládali nielen jednoduché, ale aj mimoriadne ťažké typy účesov. Samozrejme, ich špecialitou boli tradičné ľudové vrkoče a pletence, z ktorých dokázali vykúzliť skutočné umelecké diela.

Prednosť mal uhladený vzhľad

Účes nevesty sa vždy považoval za vkusné doplnenie jej celkového vzhľadu. Nevesta, ktorá nemala na hlave partu, závoj, korunku či klobúčik, ktoré sa používali najmä v prostredí mestských svadieb, mala mať preto čo najviac uhladený účes, ktorý sa následne často dopĺňal o živé kvety či iné vkusné ozdobné prvky.

Základom bola decentnosť a vkusnosť

Nevesty chceli byť krásnymi aj pred desiatkami rokov, nielen dnes, preto sa tvorbe účesu vždy venovala patričná miera pozornosti. Okrem toho sa verilo, že účes mnoho vypovedá aj o samotnej osobnosti nevesty. Boli preto neprípustné, aby bol svadobný účes bežný (každodenný) či na druhej strane – prehnane extravagantný. Namiesto toho sa do centra pozornosti vniesla decentnosť a vkus, ktoré dokázali osobnosť nevesty dokonale podčiarknuť. 

Vlasy, ktoré nezakrývajú tvár

Nielen dnes, ale aj v minulosti bola tou najvyhľadávanejšou osobou na svadbe nevesta. Už oddávna sa preto traduje, že jej vlasy by mali byť upravené tak, aby jej nezakrývali tvár, práve naopak. Nevesta by ju totiž mala s hrdosťou ukazovať všetkým prítomným svadobčanom.

A čo s farbou vlasov?

Nevesty sú kvôli dokonalému vzhľadu často ochotné urobiť hocičo, dokonca aj poriadne zariskovať a prefarbiť si svoju prirodzenú farbu vlasov. Ak ste si však mysleli, že toto je trend panujúci len počas niekoľkých posledných desiatok rokov, mýlite sa. K farbeniu vlasov, ako k jednej z foriem cieleného skrášľovania, sa totiž pristúpilo už v období renesancie, i keď vtedy sa vlasy farbili len čisto prírodnými látkami. Netrvalo však dlho, a obdobie gotiky tento trend zavrhlo ako jeden z neodpustiteľných hriechov márnivosti, a tak ho prirodzene nahlradilo obdobie parochní. V období tradičnej ľudovej svadby však nevesty jednoznačne dávali prednosť svojej prirodzenej farbe vlasov.  Za najkrajšie boli pritom považované najmä plavé vlasy, i keď nie každá nevesta mala to šťastie, že jej osud takúto farbu vlasov nadelil.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Beba Photography

0 komentárov

Pridaj komentár